Hyvinvointia rakenteellisella sosiaalityöllä

Rakenteellisen sosiaalityön perusajatus on, että sosiaaliset ongelmat kytkeytyvät yhteiskunnan sosiaaliseen ja taloudelliseen rakenteeseen, ja että kehittämisen keskeinen ydin on rakenteissa aikaansaatavat muutokset. Näitä rakenteita ovat esimerkiksi resurssit, säännöt ja toimintakäytännöt.
Osaamisella kohti hyvinvointia – Rakenteellisen sosiaalityön opas tukee rakenteellisen sosiaalityön toimeenpanoa alueellisesti ja paikallisesti tarjoamalla menetelmiä, joita voi soveltaa käytännössä.
– Rakenteellisen sosiaalityön tavoite ja sisältö on määritelty sosiaalihuoltolaissa. Julkaisussa esitellään valikoimaa keinoista, joita tavoitteiden saavuttamiseksi on käytettävissä, kertoo julkaisun toimittanut sosiaalialan lehtori Keijo Piirainen Diakista.
Osaamista hyvinvointialueille
Etenkin nyt, uusien hyvinvointialueiden järjestäytyessä tarve rakenteelliselle sosiaalityölle kasvaa. Parhaat käytännöt olisi hyvä saada käyttöön, arvioi Piirainen.
– Hyvinvointialueiden, kuntien, palvelujen tuottajien ja muun tuen antajien uudistuvassa yhteistyössä rakenteellisen sosiaalityön osaamistarve ja haasteet ovat mittavat.
Yhteiskunnan haasteisiin lukeutuvat esimerkiksi hyvinvointivaltion kestävyys ja ylläpito, jolla on vaikutuksia yhteiskuntaan monin eri tavoin.
– Yhteiskunnallinen vakaus ja turvallisuus, inkluusio sekä palveluiden kustannusvaikuttavuus ovat kaikki haasteita, joihin rakenteellinen sosiaalityö liittyy, Piirainen luettelee.
Lisää yhteistyötä
Julkaisu auttaa määrittelemään rakenteellisen sosiaalityön käytäntöä ja kokoaa ehdotuksia sen osaamisen lisäämiseksi. Julkaisu kannustaa kehittämään valtion keskushallinnon, oppilaitosten ja sosiaalityön yhteistyötä rakenteellisessa sosiaalityössä.
– Tällä hetkellä yhteistyö ammattikorkeakoulujen, yliopistojen, terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja maakuntien välillä on varsin vaatimatonta esimerkiksi rakenteellisen sosiaalityön osaamisen ja toimeenpanon näkökulmasta.
Piiraisen mukaan rakenteelliseen sosiaalityöhön panostamalla voidaan saavuttaa hyviä tuloksia.
– Parhaimmillaan käsitys hyvinvointivajeista konkretisoituu. Samalla hyvinvointialueiden palvelujen kehittäminen paranee osaamisen myötä ja yhteisöt voivat paremmin.
Julkaisu on suunnattu erityisesti alan ammattilaisille, mutta Piirainen suosittelee sitä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita suomalaisen hyvinvointivaltion puolustamisesta käytännössä.
– Siitä hyötyvät sosiaali- ja terveysalan oppilaitokset, sosiaalityön ja palvelujen tuottajat, hyvinvointialueiden strategisen suunnittelun toteuttajat, hyvinvointialueiden valtuustot, järjestötoimijat sekä palveluiden käyttäjät.
Julkaisun tiedot
Piirainen, K. (2022). Osaamisella kohti hyvinvointia – Rakenteellisen sosiaalityön opas. (Diak Työelämä 29). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-404-6.
Julkaisu on luettavissa Theseuksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme