HUS

I Cancercentrets nya läkemedelsbehandlingsstudie letar man efter individualiserade behandlingsmetoder för cancerpatienter

Dela

Vid HUS Cancercentrum inleds en omfattande vetenskaplig studie i individualiserad läkemedelsbehandling vid behandling av cancer. I studien deltar patienter med långt framskriden cancer vars standardbehandling har förlorat sin effekt. Senare inleds också forskning vid andra universitetssjukhus i samarbete med europeiska cancersjukhus.

I Cancercentrets nya akademiska forskarbaserade FinProve-studie om läkemedelsbehandling letar man efter individualiserade behandlingsmetoder för patienter med cancer. Patientens lämplighet för studien utreds genom att fastställa möjliga mål för selektiva läkemedelsbehandlingar i cancercellerna i en cancertumör eller i blodcirkulationen. Samtidigt försöker man hitta nya indikationer för existerande cancerläkemedel.

Identifiering av nya effektiva behandlingar

Studien genomförs i samarbete med de viktigaste företagen som tillverkar cancerläkemedel. Företagen ger läkemedlen avgiftsfritt till forskningsgruppen. Studien pågår under cirka fem år.

Syftet med studien är att ge patienterna möjlighet till en ny behandlingsform i en situation där sjukdomen framskrider trots standardbehandlingar.

"Tidigare vetenskapliga studier har visat att experimentell individualiserad läkemedelsbehandling gynnar en del av cancerpatienterna. I det forskningsprogram som nu inleds utreder vi effekten av individualiserad läkemedelsbehandling för cancerpatienter som redan har genomgått de bästa vanliga behandlingarna. Samtidigt försöker vi identifiera nya indikationer för flera cancerläkemedel som används i studien så att så många patienter som möjligt i framtiden kan dra nytta av forskningsresultaten ", säger docent Johanna Mattson, ledande överläkare vid HUS Cancercentrum.

Fart på samarbetet mellan europeiska forskningsgrupper

Den forskarorienterade akademiska FinProve-studien inleds senare även vid andra universitetssjukhus i Finland. Studien genomförs i nära samarbete med europeiska cancersjukhus och de olika ländernas forskningsprotokoll har samordnats så att forskningsresultaten också kan analyseras som en helhet. På så sätt kan man snabbare identifiera eventuella nya effektiva selektiva läkemedelsbehandlingar för cancerpatienter.

"Studien möjliggör individuell vård med nya metoder och fördjupar det europeiska forskningssamarbetet. Med hjälp av studien kan vi garantera att patienterna får en individuell vård som också är den nyaste", säger docent Katriina Peltola, överläkare vid enheten för klinisk läkemedelsforskning vid HUS Cancercentrum och nationell huvudforskare inom FinProve-studien.

Nära samarbete med grundforskare och företag

Forskningsprogrammet erbjuder också en möjlighet till ett nära translationellt vetenskapligt samarbete med grundforskare inom cancer. Målet är till exempel att identifiera egenskaper hos tumörer som förutspår ett bra behandlingssvar.

Även om det är fråga om ett forskarorienterat akademiskt forskningsprogram samarbetar man även intensivt med såväl läkemedelsföretag som företag som producerar olika diagnostiska tjänster.

"Studien som nu inleds är ett utmärkt exempel på ett projekt som särskilt cancerpatienter har nytta av, men samtidigt även cancersjukhus, cancerforskare och företag som deltar i samarbetet", konstaterar docent Mika Mustonen, direktör för FICAN Syd.

Nyckelord

Kontakter

Johanna Mattson, ledande överläkare, HUS Cancercentrum, johanna.mattson@hus.fi, tfn 050 427 9165
Katriina Peltola, överläkare, HUS Cancercentrum, Enheten för klinisk läkemedelsundersökning, katriina.peltola@hus.fi, tfn 040 144 0338
Mika Mustonen, direktör, FICAN Syd, mika.mustonen@hus.fi, tfn 040 620 9879

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum