Vaasan kaupunki - Vasa stad

I Gamla Hamnen har försvarsmaktens övningsmaterial hittats – vilken verkan det har på byggandet på småhusområdet reds ut

Dela

I Gamla Hamnens område har hittats gammalt övningsmaterial från försvarsmakten, såsom rökgranater och övningsammunition. Gamla Hamnen har planlagts som småhusområde och syftet är att anläggandet av infrastruktur i området ska inledas i början av detta år. Vasa stad reder tillsammans med polisen och försvarsmakten ut vilka verkningar fynden har på byggtidtabellerna.

Bild: Vasa stad/Planläggningen
Bild: Vasa stad/Planläggningen

På Gamla Hamnens område har tidigare funnits försvarsmaktens övnings- och skjutbanor och där har under årens lopp hittats några föremål av olika slag som har anknytning till försvarsmaktens verksamhet, såsom rökgranater, hylsor och övningsammunition.

Vasa stad förhandlar med polisen och försvarsmakten om betydelsen av fynden och om hur situationen bör uppmärksammas i samband med byggandet och vilka konsekvenser detta får för byggtidtabellen.

I bästa fall kan byggandet framskrida enligt den ursprungliga planen. Dröjsmål är dock möjliga, om det behövs flera utredningar.

– Det är ganska vanligt att det på försvarsmaktens gamla övningsområden hittas material av olika slag som anknyter till övningarna. Med tanke på riskhanteringen måste man göra arbetet i områdena planenligt och bereda sig på eventuella ammunitionsfynd. Det finns färdiga anvisningar om detta t.ex. hos Trafikledsverket, men planeringen måste dock göras från fall till fall, säger kommunteknikdirektör Jukka Talvi.

Enligt den ursprungliga tidtabellen borde beslut om vem som får tomterna ha fattats 14.1 och tomterna borde vara klara att byggas på 1.9.

– På grund av den exceptionella situationen har vi inte ännu fattat beslut om vem som får tomterna. Vi vill inte orsaka en situation där den som har fått en tomt redan har beställt ett huspaket, men så är tomten inte klar för byggande enligt den planerade tidtabellen, konstaterar stadsgeodet Petur Eklund.

Situationen reds ut med en skyndsam tidtabell och mera information ges så snart som möjligt.

 

Kontakter

Kommunteknikdirektör Jukka Talvi, 040 831 1550, jukka.talvi@vaasa.fi
Stadsgeodet Petur Eklund, 040 164 6930, petur.eklund@vaasa.fi

Bilder

Bild: Vasa stad/Planläggningen
Bild: Vasa stad/Planläggningen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Välkommen på evenemanget vid Alkula gård – som stöd för planläggningen samlas information in av områdets användare16.5.2022 16:46:15 EEST | Tiedote

Planläggningen ordnar i samarbete med Alkulas 4H-förening, Gamla Vasa förening och guiderna vid Korsholm och Vasa ett publikevenemang vid Alkula gård måndagen 23.5 kl. 17-19. Vid evenemanget presenteras målen för planläggningen som börjar senare i år för området vid Alkula, vi bekantar oss tillsammans med gården och dess omgivning, samt samlar information av områdets användare som stöd för planläggningen.

Tervetuloa yleisötilaisuuteen Alkulan tilalle 23.5. – alueen käyttäjiltä kerätään tietoa kaavoituksen tueksi16.5.2022 16:43:31 EEST | Tiedote

Kaavoitus järjestää yhdessä Alkulan 4H-yhdistyksen, Vanha Vaasa -yhdistyksen ja Vaasa-Mustasaari -oppaiden kanssa yleisötilaisuuden Alkulan tilalla maanantaina 23.5. klo 17-19. Tilaisuudessa esitellään myöhemmin tänä vuonna alkavan kaavoituksen tavoitteita Alkulan ympäristössä, tutustutaan yhdessä tilaan ja sen ympäristöön, sekä kerätään tietoa alueen käyttäjiltä kaavoituksen tueksi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum