Sitra

I Uleåborg söker man nya lösningar till ungdomsarbetslösheten

Dela
I Uleåborgsregionen bor cirka 4 000 unga under 35 år utan varken studie- eller arbetsplats. Vilket stöd skulle hjälpa dessa unga som riskerar att bli utslagna? Uleåborg söker tillsammans med cirka 15 företag och organisationer nya lösningar till denna fråga med hjälp av Vaikuttavuuskehittämö.

Vaikuttavuuskehittämö är ett koncept som tagits fram av Sitra, där aktörer inom den offentliga, privata och tredje sektorn samarbetar för att kläcka idéer till genomslagskraftiga lösningar till en noggrant avgränsad utmaning. I Uleåborg gäller utvecklingsåtgärderna sysselsättningen av unga under 35 år som varit arbetslösa i över sex månader.

Den offentliga sektorn representeras av Uleåborgs stad samt NTM-centralen i Norra Österbotten och arbets- och näringsbyrån. Dessutom har cirka 15 företag och organisationer som specialiserar sig på utbildning, sysselsättning och tjänster för unga anmält sitt deltagande. Av dessa är en del verksamma i Uleåborgsregionen och andra på annat håll i Finland.

Även om sysselsättningen som helhet har utvecklats i Uleåborgsregionen i positiv riktning, dras man fortfarande med en hög ungdomsarbetslöshet. Den ligger på 17 procent.

”Genom samarbetet söker vi nya lösningar till att kuva arbetslösheten bland unga. Utvecklingsarbetet kräver tid, så några kvicka segrar är inte att vänta, men det är heller inte sådana vi söker. En genomslagskraftig verksamhetsmodell är en seger för de unga som fått en arbetsplats liksom för deras medmänniskor och samhället”, säger Maire Mäki, chef för närings- och arbetsbyrån.

”Målet är att utveckla sådana verksamhetsmodeller som bidrar till att uppnå de uppställda resultatmålen och som arbets- och näringstjänsterna och staden kan utnyttja vid upphandling av nya tjänster för att främja sysselsättningen av ungdomar och deras välfärd”, berättar Seija Mustonen, chef för sysselsättningstjänster vid BusinessOulu.

Genomslagskraften bygger på ett klart resultatmål

För dem som deltar skapas en gemensam förståelse om situationen som målgruppens ungdomar befinner sig i och de många olika bakgrundsfaktorerna. Man tar fram nya lösningar och bedömer deras genomslagskraft. Man reflekterar över vilka följer de olika modellerna får på kort och lång sikt – och hur deras effekter kan mätas.

”I Finland erbjuds unga många väl menande tjänster, men hjälper de verkligen? När målen är klara och förändringen kan mätas, blir det mindre rum för spekulation”, betonar Sari Rautio, ledande expert vid Sitra.

”Genomslagskraft uppstår genom samarbete. Det väsentliga är att förbinda sig till ett gemensamt mål. Vaikuttavuuskehittämö hjälper med att skapa detta samband”, fortsätter Rautio.

Marginaliseringen av unga medför även betydande kostnader för samhället, vilka forskare vid Sitra och Institutet för hälsa och välfärd har bedömt i en färsk undersökning. Om utbildningen stannar på grundskolenivå och den unga inte får in en fot i arbetslivet orsakar detta under personen liv kostnader för samhället som uppgår till 250 000–400 000 euro.

Även i Uleåborg har man bedömt att om man lyckas öka sysselsättningen av unga och deras välfärd enligt målen, kommer även de offentliga utgifterna att minska betydligt.

Genomslagskraftiga upphandlingar intresserar kommunerna

För genomslagskraftiga upphandlingar behövs verktyg, information och kompetens. Den offentliga sektorn upphandlar olika produkter och tjänster årligen för cirka 35 miljarder euro. I och med övergången från den traditionella prestationsbaserade upphandlingen till effektiva lösningar, faller fokus på den eftersträvade förändringen, val av mätare som beskriver dessa och bedömning av resultaten.

”På detta sätt kan man försäkra sig om att man med de skattemedel och befintliga resurser får till stånd de önskade förändringarna – ju mer, desto bättre”, tillägger Rautio.

Vaikuttavuuskehittämö erbjuder företag och organisationer verktyg, med vilka de kan skapa modeller, mäta och kommunicera nyttan med sina tjänster till olika intressentgrupper, allt från kunder till investerare. Dessutom främjar konceptet bildandet av nya partnerskap genom att öppna diskussionskanaler mellan potentiella kunder och företag.

”Vi utvecklar en marknadsdialog mellan privata och offentliga aktörer, vilket hjälper oss att förbereda oss för landskapsreformen”, tillägger Maire Mäki.

Vaikuttavuuskehittämö startar i dag och genomförs i ett pilotprojekt i december–januari i Uleåborg. Projektet består av fem workshoppar, som dras av Sitra.

Konceptet är en del av Sitras arbete att få till stånd en verksamhetsmodell för samhällelig investering i Finland. Samhällelig investering är ett sätt att på ett effektivt och resurseffektivt sätt kanalisera privat kapital till projekt som syftar till positiv och mätbar samhällsnytta. Mer information om samhällelig investering.

Ytterligare information:

Maire Mäki, direktör, arbets- och näringsbyrån i Norra Österbotten, tfn 044 4368200

Seija Mustonen
, chef för sysselsättningstjänster, affärsverket BusinessOulu,
tfn 044 703 4842

Jarkko Pietilä
, sakkunnig, NTM-centralen i Norra Österbotten, tfn 040 6739472

Sari Rautio
, ledande expert, Sitra, tfn 0294 618 205

Nyckelord

Kontakter

Taru Keltanen, expert, kommunikation, Sitra, tfn 040 674 3246

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbar välfärd.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

Cirkulära lösningar motverkar förlusten av biologisk mångfald och skapar nya affärsmöjligheter – se Europas topp 30-lista15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

En lista med 30 europeiska företag, som presenterades vid World Circular Economy Forum 2024 i Bryssel, visar hur cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald och öppna upp nya affärsmöjligheter. Vid sidan av listan släpper framtidshuset Sitra en handbok som är den första i sitt slag för att utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att uppnå naturmålen.

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. Samalla tulevaisuustalo Sitra esitteli uraauurtavan käsikirjan, joka opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

Circular solutions tackle biodiversity loss and unlock business growth – see Europe’s top 30 list15.4.2024 16:15:00 EEST | Press release

A list of 30 European companies, unveiled at the World Circular Economy Forum 2024 in Brussels, shows how circular solutions can tackle biodiversity loss and unlock new business opportunities. Alongside the list, the Finnish Innovation Fund Sitra released a first-of-its-kind handbook for developing circular economy business models to deliver on nature targets.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye