If Vakuutus

Ifin tilastot: tällaisia ovat koronavuonna hankitut mökit ja uudet mökkeilijät

Jaa

Keskivertomökkeilijä on nuorentunut selvästi koronan synnyttämän mökkibuumin aikana. Sen sijaan kuluneen vuoden aikana on vakuutettu aiempaa vanhempia mökkejä, paljastavat Ifin mökkivakuutustilastot. Moni haaveilee parhaillaan omasta mökistä – If kokosi vinkit mökkikaupoille.

Korona-aika on saanut monen suomalaisen paitsi haaveilemaan oman mökin rauhasta, myös toteuttamaan unelman. If kävi läpi mökkivakuutustilastojaan maaliskuun 2020 alusta helmikuun 2021 loppuun ja selvitti, millaisia ovat korona-aikana vakuutetut mökit ja mökkien omistajat.

– Paljon puhuttu mökkibuumi on näkynyt Ifissä selvästi. Huippukuukausi oli kesäkuu 2020, jolloin mökkivakuutuksia hankittiin reilusti yli kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan, kertoo mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Ifin tyypillinen mökkivakuutusasiakas on yli 50-vuotias. Korona-aikana mökkejä ovat kuitenkin vakuuttaneet selvästi enemmän aiempaa nuoremmat, jopa alle kolmekymppiset. Kesän 2020 aikana 30–40-vuotiaat hankkivat mökkivakuutuksia yli puolet enemmän kuin edelliskesänä.

– Mökistä haetaan nyt elämyksiä, tilaa ja turvallista vapaa-ajan viettopaikkaa perheelle. On mielenkiintoista nähdä, onko ilmiö pysyvä, eli kiinnostaako mökkeily nuorempia sukupolvia aiempaa enemmän myös pandemian jälkeen, pohtii Utunen.

Kesäkäyttöinen mökki yhä ylivoimainen suosikki

Mökkikauppa vaikuttaa Ifin tilastojen valossa piristyneen koronaa edeltävästä ajasta erityisesti Varsinais-Suomessa, Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Eniten mökkejä on vakuutettu korona-aikana Etelä-Savossa ja Uudellamaalla.

– Vaikka omakotitalomaiset, ympärivuotisesti asuttavat loma-asunnot ovat viime vuosina lisääntyneet, yli kaksi kolmesta suomalaisesta hankkii edelleen vain kesällä käytettävän mökin, myös korona-aikana. Eniten kasvua on kuluneena vuonna ollut pienissä, alle 50-neliöisissä mökeissä, kertoo Utunen.

Korona-aikana on puhuttu vanhempien mökkien käyvän aiempaa paremmin kaupaksi. Ifin tilastot vahvistavat tätä: Eniten suomalaiset ovat koronavuonna vakuuttaneet vuosina 1980–1999 rakennettuja mökkejä. Suurin kasvu verrattuna edellisvuoteen on kuitenkin tapahtunut näitä vanhemmissa mökeissä.

Haaveiletko mökin ostosta – mieti kokonaiskustannuksia

Mökin ostoa suunnitellessa kannattaa pitää pää kylmänä ja perehtyä kohteeseen huolellisesti ennen ostopäätöstä. Hyvä tapa varmistua mökin todellisesta kunnosta on teettää puolueeton kuntotarkastus. Vanhempaa mökkiä hankkiessa on hyvä pohtia, kuinka paljon on ostohinnan lisäksi valmis maksamaan remontoinnista, jos mökistä löytyy korjaamista vaativia puutteita.

– Turvallisuuden kannalta merkittävä asia, mitä moni ei tule ajatelleeksi, on sähköjen uusiminen. Vanhojen mökkien sähköjärjestelmissä voi olla puutteita, ja pahimmillaan sähköt on itse vedetty vuosikymmeniä sitten. Kun vanhaa sähköjärjestelmää kuormitetaan tuomalla mökkiin paljon uutta tekniikkaa, riski esimerkiksi sähköpalolle kasvaa huomattavasti, painottaa Utunen.

– Uudemmissa mökeissä taas on hyvä selvittää erityisesti märkätilojen kunto sekä kiinnittää huomiota lämmitysjärjestelmään.

Tarkista ainakin nämä: 7 vinkkiä mökkikaupoille

  1. Kiinnitä huomiota tontin ja ympäröivän maaston muotoihin ja rakennusten sijoitteluun. Mökkitontilta ei välttämättä löydy toimivaa sadevesi- ja salaojajärjestelmää, jolloin on ratkaisevaa, millaisella paikalla mökki sijaitsee. Onko se esimerkiksi rinteessä siten, että sulamisvedet ohjautuvat rakennukseen.
  2. Katso mökin perustuksia: onko sokkelissa kosteusjälkiä tai halkeamia, jotka voivat kieliä rakennuksen painumisesta. Jos rakennuksen alla on ryömintätila, kannattaa tarkistaa, ettei siellä ole merkkejä kosteus- tai lahovauriosta. Huomioi myös, että alapohjassa on riittävä tuuletus.
  3. Käy läpi vesikaton ja erityisesti läpivientien kunto. Jos mökissä on tuulettuva yläpohja, kiipeä katsomaan, onko esimerkiksi piipun ympärille päässyt vuotamaan vettä.
  4. Tarkistuta tulisijojen ja hormien kunto nuohoajalla myyjän kanssa sovitusti joko kaupan yhteydessä tai sen jälkeen. Selvitä myös, milloin ne on nuohottu edellisen kerran.
  5. Selvitä myyjältä mökin huolto- ja korjaushistoria.
  6. Varmista, onko mökin jätevesijärjestelmä nykyisen jätevesiasetuksen mukainen, ettei sen uusimistarve tule yllätyksenä.
  7. Mökki tarvitsee aina oman vakuutuksen: varmista, että mökkivakuutus on voimassa heti siitä hetkestä, kun omistusoikeus siirtyy.

Lue lisää vinkkejä mökin ostamiseen >

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Keilasatama 2
02150 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Suomi jakautuu terveydellisesti kahtia – huonoimmin voivia huolettaa hoitoon pääsy14.10.2021 08:57:45 EEST | Tiedote

Suomalaisten kokemus omasta terveydestä on heikentynyt kuluneen vuoden aikana, kertoo Ifin tuore Terveysbarometri. Yli kolmannes suomalaisista kokee, että kiireettömään hoitoon pääseminen on vaikeutunut. Huonoksi terveytensä määrittelevät epäilevät muita useammin, että eivät saa nopeasti apua julkisesta terveydenhuollosta. Lähes joka toinen suomalainen on löytänyt terveyden etäpalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme