Ikääntymisestä ja päihteistä tietoa selkokielellä
Sininauhaliitto on julkaissut selkokielisen esitteen ikääntymisestä ja päihteistä. Selkokieli on tarpeen, koska monilla ihmisillä voi ikänsä, lääkityksensä tai muiden syiden vuoksi olla esimerkiksi lukemisen tai hahmottamisen ongelmia. Sininauhaliitto tekee uraauurtavaa työtä, koska näin kattavaa ja selkokielistä materiaalia tältä aihealueelta ei ole aiemmin ollut.
Esitteessä on aiempaa laajemmin esillä päihteiden käytön koko kirjo. Se käsittelee alkoholin käytön lisäksi huumeita sekä alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttöä. Lääkelistat, alkoholinkäytön testit ja tiedot ikääntyneiden alkoholinkäytön riskirajoista auttavat niin ikääntyneitä kuin heitä tukevia läheisiä tai ammattilaisia.
- Esimerkiksi kotihoidon työntekijöiltä on tullut viestiä, että heillä ei ole riittävästi tietoa ikääntyneiden alkoholin ja lääkkeiden yhteiskäyttöön liittyvistä asioista, Sininauhaliiton Ikääntyneiden päihdetyön koordinaattori Heidi Eriksson kertoo.
Kattavat lääkelistat ehkäisevät vaaratilanteita
Esitteessä on lista lääkkeistä, joiden kanssa alkoholin käyttöä pitäisi välttää kokonaan. Lisäksi esitettä varten on tehty lista lääkkeistä, joiden käytön yhteydessä alkoholia on syytä käyttää varovaisemmin. Listat on tehty yhteistyössä Lääketietokeskuksen kanssa.
- Alkoholinkäyttöä ei luultavasti oteta ikääntyneiden kanssa riittävän usein puheeksi, ja siksi esimerkiksi verenohennuslääkkeen tai diabeteslääkkeen käytössä voi ilmetä odottamattomia ongelmia, Lääketietokeskuksen kehitysproviisori, FT Elli Leppä toteaa.
Myös ikääntyneillä voi olla huumeiden käyttöä
Esite purkaa ennakkokäsityksiä, joiden mukaan huumeet eivät liittyisi ikääntyneisiin ihmisiin. Myös huumeidenkäyttäjät vanhenevat. Esimerkiksi opiaattikorvaushoidossa on arvion mukaan tulevaisuudessa nykyistä enemmän ikääntyneitä ihmisiä (Päihdehoitotyö, 2015).
Lisäksi huumeidenkäyttö vanhentaa ihmistä ennenaikaisesti. Esimerkiksi 40-vuotias, pitkään huumeita käyttänyt ihminen voi olla toimintakyvyltään huomattavan ikääntynyt ja monet huumeidenkäyttäjät myös menehtyvät varsin nuorina muuhun väestöön verrattuna.
Esite on osa Sininauhaliiton selkokielisten esitteiden sarjaa
Sininauhaliitto on aiemmin julkaissut selkokielisen esitteen masennuksesta. Selkokielestä hyötyvät monet eri ihmisryhmät kuten muistisairaat, suomen kielen kanssa kamppailevat maahanmuuttajat, lievästi kehitysvammaiset tai ihmiset, joilla on oppimisvaikeuksia. Selkokielen tarve voi liittyä myös elämäntilanteeseen. Ihmisellä voi olla tilapäisiä tai pysyviä muistin, oppimisen tai keskittymisen vaikeuksia runsaan päihteiden käytön, mielenterveysongelmien tai tapaturmaisen vammautumisen vuoksi.
Selkokielisen oppaan ikääntymisestä ja päihteistä ovat kirjoittaneet Sininauhaliiton Ikääntyneiden päihdetyön koordinaattori Heidi Eriksson sekä Sininauhaliiton ja -säätiön viestintäpäällikkö Maarit Avellan. 40-sivuisen esitteen on kuvittanut Antti Tapola. Selkokeskus on tarkistanut esitteen ja myöntänyt sille selkotunnuksen.
Esitettä voi tilata postikulujen hinnalla kymmenen kappaleen erissä. Esitteeseen voi tutustua ja tilausohjeet löytyvät verkko-osoitteista www.ikaantyneidenpaihdetyo.fi tai www.sininauha.fi.
Lisätietoja
Esitteen kirjoittajat
Heidi Eriksson, Ikääntyneiden päihdetyön koordinaattori, Sininauhaliitto, etunimi.sukunimi@sininauha.fi, puh. 050 359 3846
Maarit Avellan, viestintäpäällikkö, Sininauhaliitto ja -säätiö, etunimi.sukunimi@sininauha.fi, puh.050 330 6516
Asiantuntijatarkastajat
Lääketieteen lisensiaatti, TT Kati-Pupita Mattila ja FT, kehitysproviisori Elli Leppä ovat esitteen asiantuntijatarkastajia.
Kati-Pupita Mattila, erityisasiantuntija, Sininauhaliitto, etunimi.sukunimi@sininauha.fi, puh. 050 364 9655.
Elli Leppä, kehitysproviisori, Lääketietokeskus, etunimi.sukunimi@laaketietokeskus.fi, puh. 040 522 7814.
Sininauhaliitto on lähes sadan järjestön keskusliitto. Liitossa ja sen jäsenjärjestöissä toimii yli tuhat ammattilaista ja yli 2000 vapaaehtoista sekä lähes tuhat tukityöllistettyä. Liitto kokoaa laajoja yhteistyöverkostoja vaikeaan tilanteeseen joutuneen ihmisen auttamiseksi. Liiton ja sen jäsenyhteisöjen erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sininauhaliitto on runsaan sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, joka auttaa vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Liiton ja sen runsaan sadan, ympäri Suomea toimivan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.
Olemme ihmisen puolella.
#ihmisenpuolella
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto
Kaikilla on oikeus vanheta onnellisesti4.10.2020 13:00:00 EEST | Tiedote
Vanhustenviikon teema ”Onni on vanheta” on haastava monelle ikääntyneelle, sillä kaikilla ei ole taitoa tai edes halua vanheta, saati vanheta onnellisesti. Vanheneminen voi olla kurjaa, kivuliasta ja yksinäistä. Monelle ikääntyneelle yksin olemisesta tulee tottumus, ja keinot löytää uusia ihmissuhteita tai harrastuksia käyvät vähiin. Valitettavasti joidenkin ikääntyneiden ainoat kaverit ovat alkoholi ja lääkkeet.
Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Sininauhaliiton uusi julkaisu tuo kaivattua tietoa ruoka-avun osallistavista mahdollisuuksista ja haasteista30.9.2020 08:34:22 EEST | Tiedote
Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä (Sininauhaliitto, 2020) valottaa ruoka-avun osallistavia mahdollisuuksia ja haasteita, joita osallistavaan prosessiin voi liittyä. Samalla julkaisu tuo olemassa olevaan kotimaiseen ruoka-apukirjallisuuteen näkökulmia toimijoiden suunnalta, joista tutkimustieto on ruoka-avussa käyvien kokemuksiin verrattuna vähäistä. Kaikkea uutta toimintaa ei aina otettu vastaan riemumielin.
Sininauhaliitto aloittaa uuden ryhmätoiminnan päihteitä haitallisesti käyttävien läheiselle21.8.2020 15:02:57 EEST | Tiedote
6.10. aloittava Kuivin jaloin -vertaistukiryhmä on tarkoitettu ihmisille, joiden arjen jaksamista kuormittaa huoli läheisen päihteiden käytöstä: aikuisille lapsille, puolisoille, sisaruksille, lapsenlapsille, vanhemmille tai ystäville.
Eron silmässä -podcastista apua erokriisiin24.4.2020 08:15:31 EEST | Tiedote
Sininauhaliiton Eron silmässä -podcast-sarja on tehty ihmiselle, jota ero koskettaa juuri nyt. Ohjelmasarja pureutuu eron peruskysymyksiin: tunteisiin, vuorovaikutukseen, itsetuntoon ja erosta selviytymiseen. Podcastin ensimmäisessä osassa on vieraana Suomalaisen eroseminaarin® kehittäjä, parisuhdekouluttaja ja kirjailija Marianna Stolbow, jonka kanssa käsitellään eron peruskysymyksiä.
Uusi Eron silmässä -podcast tuo apua erokriisissä olevalle20.4.2020 08:57:15 EEST | Tiedote
Erokriisin keskellä olevan ihmisen voi olla vaikea keskittyä lukemaan ja etsimään tietoa. Sininauhaliiton Eron silmässä -podcast-sarja on tehty ihmiselle, jota ero koskettaa juuri nyt. Podcastin ensimmäinen osa julkaistaan perjantaina 24.4.
Digitaaliset oikeudet ovat jokaisen kansalaisen perusoikeuksia – myös yhteiskunnan laidoilla23.10.2019 13:47:17 EEST | Tiedote
Suomi kuuluu digiosaamisen kärkimaihin Euroopassa. Silti arviolta yli miljoona suomalaista tarvitsee tukea digitaalisten sovellusten ja laitteiden käytössä. Etenkin asunnottomilla, vankitaustaisilla ja syrjäytyneillä on usein riittämättömät taidot ja välineet sähköiseen asiointiin. Tämä vieraantuminen voi syventää entisestään syrjäytymiskierrettä.
Sininauhaliiton uusi toiminnanjohtaja Pekka Lund on joukkuepelaaja30.9.2019 12:11:04 EEST | Tiedote
Sininauhaliiton hallitus kutsui 24.9.2019 yksimielisesti Sininauhaliiton määräaikaisen toiminnanjohtaja Pekka Lundin toiminnanjohtajan tehtävään 1.10.2019 alkaen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme