Työeläkevakuuttajat Tela

Ikääntyneen yhteiskunnan haasteisiin on tartuttava – Tela tarjoaa keskustelunavauksessaan kestäviä ratkaisuja

Jaa

Väestön ikääntyminen muuttaa Suomea päivänpolttavien kriisien taustalla. Työeläkevakuuttajat Tela on koonnut verkkosivupaketiksi faktoja ja ratkaisuehdotuksia teemoista, joihin yhteiskunnassamme tulisi kiinnittää huomiota nyt matkalla eduskuntavaaleihin 2023 ja lähitulevaisuudessa. Telan koostamilla kestävillä ratkaisuilla on vaikutuksia sekä eläketurvaan että myös laajemmin koko yhteiskuntaan.

– Väestön vanhenemista lähestytään Suomessa usein uhkakuvien ja päätöksenteon vaihtoehdottomuuden näkökulmasta. Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa ja mahdollisuudet myönteiseen kehitykseen ovat hyvät. Ikääntyvän yhteiskunnan haasteet ovat voitettavissa, sanoo Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.

Kestäviä ratkaisuja -paketti sisältää niin väestöpolitiikkaan ja koulutustason nostamiseen kuin myös työn murrokseen ja yrittäjäeläkkeisiin liittyviä keskustelunavauksia. Esillä ovat myös työkyvyttömyyden ehkäisy ja työeläkekuntoutuksen rooli siinä sekä eläkevarojen sijoitusten riskitaso.

– Ikääntyvän yhteiskunnan haasteista ja ratkaisuista olisi syytä käydä yhteiskunnassamme keskustelua nyt, kun lähestymme eduskuntavaaleja. Kestävät ratkaisut ovat pitkän aikavälin asia. Suurin osa väestömuutoksen vaikutukset kohtaavista ikäluokista on jo syntynyt. Nuorimmat heistä elävät 2100-luvun Suomessa – millainen se on? kysyy Telan yhteiskuntavaikuttamisen asiantuntija Turkka Sinisalo.

Osa yhteiskunnan vakautta ja hyvää kehää

Myös työeläkkeen perusperiaatteet ovat esillä Kestäviä ratkaisuja -paketissa.

– Eläketurvaan, työeläkkeiden rahoitukseen ja toimeenpanoon liittyvistä keskeisistä periaatteista päätettiin järjestelmää perustettaessa 60 vuotta sitten. Nuo valinnat tuottavat hyvää ja kestävää eläketurvaa myös tämän päivän yhteiskunnassa, jossa työ ja työmarkkinat ovat muutoksessa. Ne myös luovat pohjan nuorten riittävän eläketurvan kertymiselle sekä työeläkkeiden rahoituksen kestävyydelle, kuvaa Sinisalo.

– Työeläke on hyvinvointia ja vakautta tuova tekijä globaalien mullistusten keskellä. Väestön ikääntymisen kestävät ratkaisut synnyttävät parhaillaan ”hyvän kehän”, joka vahvistaisi työeläkkeiden rahoituksen rinnalla koko hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä, sanoo Pelkonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Kutsu: Nuori toimittaja, tervetuloa keskustelemaan ja haastamaan asiantuntijoita työeläkejärjestelmästä 24.11.!14.11.2022 14:06:11 EET | Kutsu

Onko eläkejärjestelmän uudistaminen ajankohtaista ensi vaalikaudella? Mitkä asiat nousevat neuvottelupöydälle tulevaisuudessa ja otetaanko nuoret huomioon? Tule mukaan keskustelemaan ja oppimaan eläkejärjestelmästä Työeläkevakuuttajat Telan tilaisuuteen 24.11. klo 17-18:30 Helsingissä. Paikalla ovat työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvottelijat ja Telan asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme