Oulun yliopisto

Ikäihmisen ihosyöpä voi jäädä huomaamatta – riskiryhmässä etenkin miehet  

Jaa
Aiemmin tunnistamattomia ihosyöpiä tai niiden esiasteita löytyi joka neljänneltä 70 vuotta täyttäneeltä Oulun yliopiston uudessa tutkimuksessa. Ikääntyneillä ihosyövän riskiä lisäsivät erityisesti miessukupuoli sekä aiemmin sairastettu ihosyöpä. Tutkijoiden mukaan karttuva tieto ihosyövän riskitekijöistä voi auttaa jatkossa kohdentamaan ihosyöpien seulontaa.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Tutkimus on osa laajaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimusta, ja siihen kutsuttiin kaikki syntymäkohorttiin 1966 kuuluvien henkilöiden elossa olevat vanhemmat, jotka asuivat tutkimuksen aikaan Oulun alueella. Yhteensä ihotutkimukseen osallistui 552 iältään 70–92-vuotiasta henkilöä. He ottivat osaa kattavaan terveystutkimukseen, jonka yhteydessä ihotautilääkäri teki perusteellisen ihon tarkastuksen.

Joka neljänneltä tutkimukseen osallistuneista löytyi aiemmin tunnistamaton ihosyöpä tai ihosyövän esiaste. Ihosyöpiä esiintyi enemmän miehillä sekä heillä, jotka olivat sairastaneet ihosyövän joskus aiemmin. Elämänsä ensimmäisen ihosyöpädiagnoosin saaneita oli 16 % tutkituista.

”Tutkimuksemme paljasti, että ihosyöpiä jää herkästi huomaamatta ikäihmisiltä”, sanoo toisena päätutkijana toiminut ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Säännöllinen, ammattilaisen suorittama koko ihon tarkastus on ikääntyneille tärkeää, Sinikumpu painottaa. ”Monet käyvät esimerkiksi hammastarkastuksessa vuosittain. Myös iho tulisi tarkastuttaa säännöllisesti. Lisäksi ihosyöpien riskitekijöistä ja ihon suojaamisesta tulisi puhua vielä nykyistäkin enemmän.”

Ihosyövät lisääntyvät edelleen, mikä tulee olemaan yhä suurempi haaste, kun väestö ikääntyy. Tietoa ihosyövälle altistavista tekijöistä tarvitaan lisää. Nyt saatu väestötason tutkimustieto ikääntyneiden ihosyövän riskitekijöistä on siksi tervetullutta. ”Suurin osa aiemmista tutkimuksista on kohdistunut valikoituneisiin tutkimusjoukkoihin, muun muassa erilaisten sairauksien potilasryhmiin, eivätkä niiden tulokset ole välttämättä kovin hyvin sovellettavissa ikääntyneeseen väestöön yleisesti”, Sinikumpu huomauttaa.

Yleisimmät pahanlaatuiset ihokasvaimet ovat okasolusyöpä, tyvisolusyöpä ja melanooma. Jos ihosyöpä havaitaan riittävän ajoissa, se pystytään yleensä hoitamaan tehokkaammin ja potilaan ennuste on parempi.

Suomen Syöpärekisterin mukaan Suomessa todetaan vuosittain reilut 3 500 uutta ihosyöpää. Luvussa ovat mukana ihomelanoomat, ihon okasolusyövät sekä muut ihosyövät mutta ei tyvisolusyöpiä, joita ilmoitettiin viime vuonna Syöpärekisteriin noin 10 000.

Tutkimusartikkeli: Sinikumpu, SP., Jokelainen, J., Keinänen-Kiukaanniemi, S. et al. Skin cancers and their risk factors in older persons: a population-based study. BMC Geriatr 22, 269 (2022). https://doi.org/10.1186/s12877-022-02964-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

LT Suvi-Päivikki Sinikumpu, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh. 040-678 2078
suvi-paivikki.sinikumpu@oulu.fi

Dos. Laura Huilaja, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
Puh: 08-315 2011
laura.huilaja@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla17.3.2023 08:02:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala ovat aloittaneet pilottitutkimuksen, jossa testataan uupumuksen hallintaan tarkoitettua digitaalista terveyssovellusta multippeliskleroosia eli MS-tautia sairastavilla potilailla. Tavoitteena on tarjota potilaille omahoidon työkalu, jonka avulla he voivat hallita paremmin omaa jaksamistaan. Tutkimus on osa Sitran rahoittamaa digitaalisten terapiaratkaisujen ohjelmaa. Osallistujat käyttävät sovellusta kaksi kuukautta ja raportoivat samalla kokemuksistaan.

Uusi kansainvälinen maisterikoulutus etsii innovatiivisia ratkaisuja jälkiteollisiin kaupunkeihin15.3.2023 10:28:51 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tarjolla uusi kansainvälinen maisteriohjelma ”Redesigning the Post-Industrial City” (RePIC), jonka tavoitteena on vastata jälkiteollisten kaupunkien ja niiden asukkaiden haasteisiin. Kyseessä on ensimmäinen yhteistutkinto-ohjelma, joka on kehitetty yhdessä Eurooppa-yliopisto UNICin kanssa. Valmistuttuaan opiskelijat voivat toimia esimerkiksi kaupunkisuunnittelijoina ja -johtajina. Hakuaika koulutukseen alkaa 15.3.

Pienet yritykset tarvitsevat osaamista riskienhallinnassa ja johtamisessa – entinen huippujääkiekkoilija Lasse Kukkonen kouluttaa yrittäjiä rakentamaan kestävää tiimiä14.3.2023 09:46:25 EET | Tiedote

Riskienhallinta- ja johtamisosaaminen ovat keskeisiä yritysten liiketoimintaan vaikuttavia tekijöitä. Epävarmuus- ja häiriötilanteissa yritykset tarvitsevat resilienssiä eli muutoskykyä, joka auttaa niitä selviytymään. Huippujääkiekkoilija, valmennusyrittäjä ja Kärppien kehitysjohtaja Lasse Kukkonen luotsaa yrittäjiä menestyvän tiimin johtamiseen Oulu yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin koordinoiman Ketterän muutoskyvykkyyden valmennusohjelman työpajassa Kuusamossa 23.3.

Tutkimuksen mukaan kotien sisäympäristössä on tapahtunut myönteisiä muutoksia – Tupakansavulle, radonille ja hajusteille altistutaan entistä vähemmän14.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Oulun yliopiston toteuttaman valtakunnallisen Asuinympäristön laatu, terveys ja turvallisuus -kyselyn (ALTTI 2022) alustavien tulosten mukaan viimeisen 15 vuoden aikana asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia. Esimerkiksi pienempi osa vastaajista raportoi tupakoinnista sisätiloissa ja tietoisuus asunnon radonpitoisuuksista on lisääntynyt. Alustavia tuloksia esitellään ensi kertaa Sisäilmastoseminaarissa 14.3.2023 alan ammattilaisille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme