Suomen Akatemia

Ikäihmisten enemmistö selviytyy koronasta kokemuksensa avulla - heikoimmat kärsivät

Jaa

Ikäihmiset ovat enimmäkseen selviytyneet korona-ajan rajoituksista hyvin. Tässä ovat auttaneet sopeutumiskyky, kekseliäisyys ja elämänkokemuksen tuoma suhteellisuudentaju. Tämä selviää Tampereen yliopiston professorin Marja Jylhän johtamasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin haastatteluin koronarajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään.

Vaihtelu on kuitenkin suurta ja huonokuntoiset, kotihoidon varassa olevat ihmiset ovat kohdanneet suuriakin vaikeuksia. Omaiset ja vapaaehtoiset eivät voineet käydä heitä tapaamassa, mikä lisäsi yksinäisyyttä. Hoivakotien vierailukiellot vaikuttivat asukkaiden lisäksi myös omaisiin.

Rajoituksista kärsivät myös aktiiviset, suhteellisen hyväkuntoiset ja osallistuvat ihmiset.

Joillakin erityistilanne ei näkynyt mitenkään, koska he normaaliaikaankin viettivät aikaansa kotona ja olivat vähän yhteydessä muihin ihmisiin. Joillekin elämän rauhoittuminen oli positiivista ja moni arvosti ikääntyneiden suojelua.

Ikääntyneisiin kohdistuva koronapolitiikka tutkimuksen kohteena

Jylhän hankkeessa selvitetään myös koronapandemian vaikutuksia terveyspalvelujen ja hoivan käyttöön kaikilla yli 70-vuotiailla ja erityisesti elämän viimeisinä kuukausina. Valtakunnallisista rekistereistä selvitetään, erosiko ikäihmisten palvelujen saaminen korona-aikana aikaisemmista vuosista sekä missä hoidettiin ja missä kuolivat ne ikäihmiset, jotka sairastuivat koronaan. Ryhmä tutkii myös sosiaaliryhmien ja asuinpaikkojen välisiä eroja hoidossa ja kuolinpaikoissa. Tämä osa tutkimushanketta on vielä kesken, koska koronapandemia jatkuu eikä kaikkia rekisteritietoja vielä ole saatavilla. Tutkimustuloksia on saatavilla vuoden 2022 aikana.

Kolmantena kokonaisuutena Jylhän ryhmä tutkii kuntien ikääntyneisiin kohdistuvaa koronapolitiikkaa. Kuntien vastuuhenkilöitä haastattelemalla selvitetään, miten kunnat ovat soveltaneet ja kuinka ne arvioivat valtakunnallisia ohjeita ikääntyneiden sosiaalisesta eristäytymisestä ja sairaaloiden ja hoivakotien vierailurajoituksista. Myös tämä osa on vielä kesken, ja tulokset valmistunevat ensi vuonna.

Professori Jylhän ryhmän COVID-19-erityisrahoituksella tehtävät tutkimukset liittyvät kiinteästi aikaisempaan tutkimukseen Suomen Akatemian Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikössä ja siihen kuuluvassa hankkeessa ”Pitkäikäisyyden vallankumous –seuraukset sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeelle ja kustannuksille” sekä hankkeeseen ”Vanheneminen ja sosiaalinen hyvinvointi”, jonka perusrahoitus on saatu Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä.

”Ilman Suomen Akatemian erityisrahoitusta näitä koronatutkimuksia ei olisi voitu tehdä. On tärkeää, että juuri ikäihmisiin kohdistuneet vaikutukset saadaan näkyviin. Niistä voi saada myös normaaliajan ikäpolitiikan kannalta hyödyllistä tietoa”, painottaa professori Jylhä.

 

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Leena Vähäkylä

p. 029 5335 139

leena.vahakyla@aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Akatemiahankerahoitusta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle luonnontieteiden ja tekniikan alojen tutkimukselle3.6.2021 13:44:29 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 72 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä sata osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä noin 44 miljoonalla eurolla. Rahoituspäätöksissä toimikunta korosti etenkin tutkimuksen tieteellistä laatua, uutuusarvoa ja mahdollisuutta läpimurtoihin sekä hankkeen toteutettavuutta.

Etäopetuksessa oppilaat kokivat saaneensa riittävästi apua27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Suurin osa oppilaista odotti koronan aikaisen etäopetuksen aikana lähiopetukseen palaamista. Vain vajaat 12 prosenttia olisi toivonut etäopetuksen jatkumista. Suurin osa koki, että opettaja tiesi, mitä oppilaalle kuului. Yhteyttä pidettiin videotapaamisilla, oppimispäiväkirjoin tai henkilökohtaisilla viesteillä. Lähes kaikkien oppilaiden mukaan he saivat riittävästi apua, eniten omilta vanhemmiltaan sekä myös kavereilta ja sisaruksilta. Opettajalta ei niin helposti kysytty apua, mutta monien oppilaiden mielestä opettaja oli tarvittaessa käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme