Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta

Jaa
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

Syyte liittyi heinäkuussa 2020 sattuneeseen tapaturmaan. Aliurakoitsijan työntekijä oli ollut holvimuotin päällä noin 2,7 metrin korkeudella asentamassa koolauspalkkeja. Työntekijä oli työtä tehdessään pudonnut holvimuotin päältä maahan ja loukannut itsensä.

Syytteen mukaan vastaava työnjohtaja oli laiminlyönyt velvollisuuttaan huolehtia siitä, että putoamissuojaus oli holvimuottityön osalta suunniteltu ja toteutettu riittävän yksityiskohtaisesti. Työnjohtaja oli laiminlyönyt myös turvallisuuden kannalta tarpeellisesta työmaan yleisjohdosta sallimalla työskentelyn putoamisvaarallisella alueella ilman putoamissuojauksia. Vastaavaa työnjohtajaa syytettiin myös vammantuottamuksesta.

Syytteen mukaan aliurakoitsijan työnjohtaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia työntekijöidensä turvallisuudesta, ottaen erityisesti huomioon puutteet putoamissuojauksen suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa. Työntekijöille oli annettu turvavaljaat käytettäväksi henkilökohtaisena putoamissuojana, mutta loukkaantunut työntekijä ei ollut niitä käyttänyt tapahtumahetkellä. Turvavaljaat olisi ohjeistuksen mukaan tullut kiinnittää yhteisessä käytössä olleeseen putoamissuojalaitteeseen. Kyseistä laitetta ei kuitenkaan ollut nostettu työn alla olleelle holville. Turvavaljaille ei ollut suunniteltu tai osoitettu vaihtoehtoisia kiinnityspisteitä.

Vastaajat kiistivät syytteet. Aliurakoitsijan työnjohtaja katsoi työntekijän välinpitämättömyydellään ja piittaamattomuudellaan työsuojelua kohtaan aiheuttaneen itse oman loukkaantumisensa. Asianomistajalle oli annettu ja toimitettu putoamissuojauksen välineet, niiden käyttöön oli perehdytetty ja käyttöä oli vaadittu.

Käräjäoikeus katsoi, että riittävää turvallisuussuunnittelua ei ole yleisluonteinen työntekijöille annettava määräys turvavaljaiden käytöstä. Käräjäoikeus katsoi, että holvimuottiasennusta koskeva putoamissuojauksen suunnittelu oli ollut puutteellista ja suunnittelusta huolehtiminen oli ollut päätoteuttajan vastaavan työnjohtajan vastuulla. Työmaan yleisjohdosta huolehtimisen osalta käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että vastaava työnjohtaja olisi laiminlyönyt velvollisuuksiaan.

Aliurakoitsijan työnjohtajan osalta käräjäoikeus katsoi, että työnjohtaja oli tiennyt työskentelyyn liittyneistä turvallisuuspuutteista, mutta hän ei ollut niihin reagoinut riittävällä tavalla. Käräjäoikeus katsoi vastaavan työnjohtajan syyllistyneen työturvallisuusrikokseen ja vammantuottamukseen ja aliurakoitsijan työnjohtajan työturvallisuusrikokseen.

Työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu työnantajalle

Puutteet turvavaljaiden käytössä ovat yleisiä rakennustyömailla. Työsuojelun lakimies Reeta Holmi huomauttaa, että työntekijän pitkäkään työkokemus ei vapauta työantajaa työturvallisuusmääräysten noudattamisesta. Työmaalla tulee olla suunniteltu, miten valjaita kussakin työvaiheessa käytetään.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 27.1.2023, asianro R 22/4341.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, puh. 050 380 7369, etunimi.sukunimi@avi.fi, Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laskutuspalvelun käyttäminen – olivatko työntekijät työsuhteessa vastaajayhtiöön22.3.2023 12:51:16 EET | Tiedote

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi asbestipurkutyötä suorittavan yhtiön toimitusjohtajalle 40 päiväsakkoa. Yhtiölle esitetty yhteisösakkovaatimus hylättiin. Käräjäoikeus arvioi asbestipurkutyössä esiin tulleiden laiminlyöntien lisäksi sitä, tulkittiinko laskutuspalvelua käyttäneet asbestinpurkajat kevytyrittäjiksi vai työstä vastanneen yhtiön tai työn laskuttaneen yrityksen työntekijöiksi. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.3.2023.

Regionförvaltningsverket i Norra Finland: Centret för stora rovdjur i Kuusamo ska ordna nödvändig tandvård för djuren senast 31.5.202322.3.2023 12:39:14 EET | Tiedote

I juli i fjol ålade Regionförvaltningsverket i Norra Finland centret för stora rovdjur i Kuusamo att rätta till de missförhållanden som observerats i skötseln av djuren senast 31.8.2022. Utifrån regionförvaltningsverkets begäran om utredning i november har centret för stora rovdjur inte inom utsatt tid, och inte heller därefter, ordnat en lämplig veterinärbesiktning av alla djur och inte skaffat vård för alla djur som behöver den.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: Kuusamon Suurpetokeskuksen on järjestettävä eläimille tarvittava hammashoito 31.5.2023 mennessä22.3.2023 12:35:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on viime vuoden heinäkuussa määrännyt Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan eläinten hoidossa havaitut epäkohdat 31.8.2022 mennessä. Aluehallintoviraston marraskuussa tekemän selvityspyynnön perustella suurpetokeskus ei ole määräaikaan mennessä, eikä sen jälkeenkään, aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti järjestänyt kaikille eläimille asianmukaista eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta, eikä hankkinut hoitoa kaikille sitä tarvitseville eläimille.

Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme