HSY

Ilmastonmuutos näkyy jo selvästi pääkaupunkiseudun ilmastossa

Jaa
Viimeisen 60 vuoden aikana pääkaupunkiseudun ilmasto on lämmennyt kaikkina vuodenaikoina. Sademäärät ovat nousseet talvella, ja hellepäiviä havaitaan entistä useammin erityisesti sisämaan puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) tilaama raportti koostaa viimeisimmän tiedon ilmastonmuutoksen etenemisestä ja sen tulevaisuuden arvioista pääkaupunkiseudulla.
Tulevaisuudessa pulkanlasku pääkaupunkiseudulla voi harvinaistua, kun talvet leutonevat ja ovat yhä useammin vähälumisia. Kuva: HSY / Jenni-Justiina Niemi
Tulevaisuudessa pulkanlasku pääkaupunkiseudulla voi harvinaistua, kun talvet leutonevat ja ovat yhä useammin vähälumisia. Kuva: HSY / Jenni-Justiina Niemi

Talvet lämmenneet ja talvisateet lisääntyneet

Käynnissä oleva maailmanlaajuinen ilmastonmuutos näkyy jo selvästi pääkaupunkiseudun ilmastossa. Monet tällä seudulla havaitut muutokset ovat linjassa sen kanssa, mitä ihmiskunnan aiheuttama kasvihuoneilmiön voimistuminen tuo mukanaan muualla maailmassa. Viimeisen 60 vuoden aikana keskilämpötilat ovat nousseet kaikkina vuodenaikoina, mutta voimakkainta lämpötilojen nousu on ollut talvella: noin 0,5 astetta vuosikymmentä kohti. Talven lämpötilojen lisäksi talvisateet ovat lisääntyneet. Muiden vuodenaikojen sademäärissä ei ole havaittu selkeitä muutoksia. Ilmatieteen laitoksen tekemässä raportissa käytettiin sekä sääasemahavaintoja että säämallinnuksia, joiden avulla on tuotettu tietoa sääsuureista myös niille alueille, joista suoria säähavaintoja ei ole saatavilla.

- Vaikka keskimääräisten lämpötilojen nousu on ollut suurinta talvella, on hyvä muistaa, että vuodenajoista juuri talvien lämpötilat vaihtelevat eniten vuodesta toiseen. Siksi kylmiäkin talvia voi esiintyä tulevaisuudessa, vaikka niiden todennäköisyys hiljalleen pienenee ilmaston lämmetessä, kertoo tutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta.

Helteisiä päiviä runsaammin erityisesti sisämaassa

Keskimääräisten lämpötilojen ja sademäärien kasvu ruokkivat myös tiettyjä lämpöön ja sateisuuden liittyviä sään ääri-ilmiötä. Hellepäiviä on havaittu nykyisellä ilmastollisella vertailukaudella 1991–2020 noin viikon verran enemmän kuin aiemmalla 1961–1990 ajanjaksolla. Hellepäivät ovat lisääntyneet erityisesti sisämaan puolella. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman säähavaintoasemalla hellepäivät ovat lisääntyneet 2 päivää vuosikymmentä kohti 1961–2022 välisenä aikana. Rankkasadepäivien esiintyvyydessä on havaittavissa vain lievää nousua.

Ilmatieteenlaitoksen tekemässä raportissa päivitettiin ilmastonmuutosarviot perustuen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n kuudennessa arviointiraportissa käytettyihin CMIP6-ilmastomalleihin ja SSP-kasvihuonekaasuskenaarioihin. Melko todennäköisen SSP2-4.5 päästöskenaarion mukaan pääkaupunkiseudun ilmasto lämpenisi 2,5–3 astetta vuosista 1981–2010 vuosiin 2040–2069 mennessä.

Vähälumiset talvet ja kesän helleaallot yleistyvät

- Kuten jo havaittu lämpötilan nousu, niin myös ennustettu lämpötilan nousu on hieman suurempaa talvella kuin kesällä. Leudontuva talvi-ilmasto tuo mukanaan entistä useammin vähälumisia talvia. Kesäisin on odotettavissa voimakkaampia helleaaltoja, joiden vaikutukset korostuvat Helsingin keskustassa lämpösaarekeilmiön takia, Rantanen kertoo.

Tuulisuudessa ei ole odotettavissa suuria muutoksia, eikä talvimyrskyjen odoteta olevan selvästi nykyistä voimakkaampia. Toisaalta myrskyjen mukanaan tuomat sademäärät lisääntyvät, ja leudommassa talvi-ilmastossa sateet tulevat yhä useammin vetenä, mikä lisää talvitulvien riskiä.

Kaupungit rakennettu aiempiin ilmasto-olosuhteisiin sopiviksi

- Kaupunkimme ovat suurelta osin rakennettu ilmasto-olosuhteisiin, jotka ovat jo nyt menneisyyttä. Lämpeneminen jatkuu ja tuo mukanaan riskejä, jotka tulisi ottaa huomioon pääkaupunkiseudun suunnittelussa. Raportti antaa odotettavissa olevista muutoksista tilannekuvan selkeässä muodossa, HSY:n ilmastoasiantuntija Maaria Parry sanoo.

Tulevaisuuden ilmastonmuutos pääkaupunkiseudulla riippuu suuresti ihmiskunnan ilmastopäästöistä. Jopa kaikista optisimmankin päästöskenaarion mukaan pääkaupunkiseudun ilmasto lämpenisi yli asteen lisää nykytasosta vuosisadan loppuun mennessä. Jonkinasteiseen muutokseen on siis varauduttava. Toisaalta myös ilmaston luonnollinen vaihtelu on pääkaupunkiseudulla suurta ja siten suhteellisen kylmätkin vuodet ja vuodenajat ovat tulevaisuudessa mahdollisia.

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tulevaisuudessa pulkanlasku pääkaupunkiseudulla voi harvinaistua, kun talvet leutonevat ja ovat yhä useammin vähälumisia. Kuva: HSY / Jenni-Justiina Niemi
Tulevaisuudessa pulkanlasku pääkaupunkiseudulla voi harvinaistua, kun talvet leutonevat ja ovat yhä useammin vähälumisia. Kuva: HSY / Jenni-Justiina Niemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.31.5.2023 09:09:31 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme