Tilastokeskus

Inflaatio korkeimmillaan vuosiin

Jaa

Kuluttajahinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 2,2 prosenttia. Nousu oli suurinta sitten vuoden 2012. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi selvästi loppuvuonna. Marraskuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia ja joulukuussa 3,5 prosenttia.

”Luvuista voidaan todeta, että korona-ajan huipulla todella ollaan. Muutaman vuoden ajan inflaatio oli yhden prosentin tuntumassa tai hieman sen yli, mutta koronapandemia muutti tilanteen nopeasti”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen sanoo.

Maaliskuussa 2020 koronavirus iski Eurooppaan, ja tästä käynnistyivät koronan leviämisen rajoitustoimet. Kuluttajat eivät enää voineet käydä ostoksilla kuten ennen, työvoimaa siirtyi etätöihin ja liikkeitä jouduttiin sulkemaan tai tarjontaa rajoittamaan. Pandemia vavahdutti koko yhteiskuntaa, ja sen heijastumat näkyvät kulutuksessa sekä kuluttajahinnoissa. Inflaatio laski huhtikuussa 2020 rajoitustoimien ollessa tiukimmillaan muutamaksi kuukaudeksi jopa alle nollan.

”Viimeksi tällaista nähtiin finanssikriisin jälkeen vuoden 2009 toisella vuosipuoliskolla”, Nieminen kertoo. 

Rajoitustoimia höllennettiin loppuvuonna 2020, mutta silti vuositasolla keskimääräinen inflaatio jäi matalaksi, 0,29 prosenttiin.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskimääräiset kuluttajahinnat eivät juurikaan muuttuneet.”

Vuoden 2021 aikana normaaliin elämäntilanteeseen on yritetty palata useamman kerran, mutta koronapandemian uusien aaltojen myötä tässä ei ole vieläkään onnistuttu. Kuluttajahinnat ovat kuitenkin lähteneet nousuun, ja loka-joulukuussa inflaatio ylitti jo kolmen prosentin rajan.

”Osasyynä hintojen nousuun ovat yritysten investoinnit ja kustannusten nousu sekä maailmanmarkkinahintojen heilunta, mutta myös vuoden 2020 matala inflaatio. Käytännössähän kuluttajahinnat jäivät vuoden 2019 tasolle lähes kahdeksi vuodeksi. Painetta hintojen nostolle oli”, Nieminen toteaa. 

Hyödykeryhmittäin tarkasteltuna hintavaihtelua on paljon: on hyödykkeitä, joiden hinnat ovat nousset ja toisia, joiden hinnat ovat laskeneet. 

”Vaatteiden ja jalkineiden kuluttajahinnat ovat hinta-aineistomme perusteella pysyneet vuosina 2020 ja 2021 lähes ennallaan, kun taas kodin sisustuksen tuotteiden (esim. matot ja huonekalut) selkeästi laskeneet. Etätyöhön siirtyminen ja rajoitustoimet näyttävät vaikuttavan juuri näiden tuotteiden kulutukseen ja sitä kautta hintoihin. Samaa ei ole nähtävissä esimerkiksi elintarvikkeiden kulutuksessa ja hinnoissa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina nieminen, yliaktuaari
p. 029 551 2957, kristiina.nieminen@tilastokeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Mobiiliteknologia mullisti lasten ja nuorten ajanvieton – television katselu vähentynyt, somen käytöstä tullut jatkuvaa16.12.2021 11:20:41 EET | Tiedote

Nuoret viettävät valtaosan vapaa-ajastaan sosiaalisessa mediassa, internet on luonut uusia lukemisen tapoja ja teknologia muuttanut musiikin kuuntelua ja jopa musiikkimieltymyksiä. Tänään ilmestynyt Mitä kuuluu vapaa-aikaan? Tutkimus, tieto ja tulkinnat -kirja kertoo vapaa-ajassa tapahtuneesta muutoksesta. Uusi teknologia on tavoittanut suomalaislapset ja -nuoret: älypuhelin on lähes kaikilla 10–19-vuotiailla. Netissä nuorten aika kuluu erityisesti videoiden ja musiikin kuuntelun parissa. Verkkomedian ja eritoten sosiaalisen median parissa kuluu nuorilla oikeastaan lähes kaikki vapaa-aika. Tilastokeskuksen Vapaa-aikatutkimuksen mukaan televisio-ohjelmien katselu on lapsilla ja nuorilla vähentynyt aiemmista vuosikymmenistä, vaikka katseluun on laskettu myös nettitelevisio ja 2010-luvulla yleistyneet tilausvideopalvelut. Valtaosa lapsista ja nuorista ei katsele televisio-ohjelmia päivittäin. Television sijasta erityisesti poikien mielenkiinto on suuntautunut digipelaamiseen. Sosiaalinen

Koronavirustautiin kuoli 558 vuonna 2020, itsemurhien ja alkoholikuolemien määrät ennallaan10.12.2021 08:02:30 EET | Tiedote

Covid-19-virusinfektioon eli koronavirustautiin kuoli yhteensä 558 henkilöä vuonna 2020. Näin ollen joka sadas Suomessa tapahtunut kuolema oli koronavirustaudin aiheuttama. Kaikkiaan vuonna 2020 Suomessa kuoli 55 500 henkeä, mikä on noin 1 500 enemmän kuin edellisvuonna. Väestömäärään ja ikärakenteeseen suhteutettu kokonaiskuolleisuus ei kuitenkaan kasvanut edellisvuodesta, vaan pysyi lähes ennallaan sekä miehillä että naisilla, selviää kuolemansyyt-tilaston lopullisista tiedoista. Koronavirustautiin kuolleet olivat enimmäkseen ikääntyneitä: mediaanikeski-ikä oli 84 vuotta. Alle 65-vuotiaita tautiin kuoli 42, mikä on alle kahdeksan prosenttia kaikista koronavirustautiin kuolleista. Koronavirustautiin kuolleissa oli lähes yhtä paljon miehiä ja naisia, mutta nuoremmissa ikäryhmissä miesten osuus oli naisia huomattavasti suurempi. Kaikki alle 55-vuotiaana kuolleet olivat miehiä, ja lähes yhdeksän kymmenestä alle 65-vuotiaana kuolleestakin oli mies. “Ensimmäiset koronavirustaudin aiheuttam

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme