Tilastokeskus

Inflaatio korkeimmillaan vuosiin

Jaa

Kuluttajahinnat nousivat viime vuonna keskimäärin 2,2 prosenttia. Nousu oli suurinta sitten vuoden 2012. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi selvästi loppuvuonna. Marraskuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia ja joulukuussa 3,5 prosenttia.

”Luvuista voidaan todeta, että korona-ajan huipulla todella ollaan. Muutaman vuoden ajan inflaatio oli yhden prosentin tuntumassa tai hieman sen yli, mutta koronapandemia muutti tilanteen nopeasti”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen sanoo.

Maaliskuussa 2020 koronavirus iski Eurooppaan, ja tästä käynnistyivät koronan leviämisen rajoitustoimet. Kuluttajat eivät enää voineet käydä ostoksilla kuten ennen, työvoimaa siirtyi etätöihin ja liikkeitä jouduttiin sulkemaan tai tarjontaa rajoittamaan. Pandemia vavahdutti koko yhteiskuntaa, ja sen heijastumat näkyvät kulutuksessa sekä kuluttajahinnoissa. Inflaatio laski huhtikuussa 2020 rajoitustoimien ollessa tiukimmillaan muutamaksi kuukaudeksi jopa alle nollan.

”Viimeksi tällaista nähtiin finanssikriisin jälkeen vuoden 2009 toisella vuosipuoliskolla”, Nieminen kertoo. 

Rajoitustoimia höllennettiin loppuvuonna 2020, mutta silti vuositasolla keskimääräinen inflaatio jäi matalaksi, 0,29 prosenttiin.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että keskimääräiset kuluttajahinnat eivät juurikaan muuttuneet.”

Vuoden 2021 aikana normaaliin elämäntilanteeseen on yritetty palata useamman kerran, mutta koronapandemian uusien aaltojen myötä tässä ei ole vieläkään onnistuttu. Kuluttajahinnat ovat kuitenkin lähteneet nousuun, ja loka-joulukuussa inflaatio ylitti jo kolmen prosentin rajan.

”Osasyynä hintojen nousuun ovat yritysten investoinnit ja kustannusten nousu sekä maailmanmarkkinahintojen heilunta, mutta myös vuoden 2020 matala inflaatio. Käytännössähän kuluttajahinnat jäivät vuoden 2019 tasolle lähes kahdeksi vuodeksi. Painetta hintojen nostolle oli”, Nieminen toteaa. 

Hyödykeryhmittäin tarkasteltuna hintavaihtelua on paljon: on hyödykkeitä, joiden hinnat ovat nousset ja toisia, joiden hinnat ovat laskeneet. 

”Vaatteiden ja jalkineiden kuluttajahinnat ovat hinta-aineistomme perusteella pysyneet vuosina 2020 ja 2021 lähes ennallaan, kun taas kodin sisustuksen tuotteiden (esim. matot ja huonekalut) selkeästi laskeneet. Etätyöhön siirtyminen ja rajoitustoimet näyttävät vaikuttavan juuri näiden tuotteiden kulutukseen ja sitä kautta hintoihin. Samaa ei ole nähtävissä esimerkiksi elintarvikkeiden kulutuksessa ja hinnoissa.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kristiina nieminen, yliaktuaari
p. 029 551 2957, kristiina.nieminen@tilastokeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tilastokeskus
Tilastokeskus
Työpajankatu 13
00580 HELSINKI

Vaihde 029 551 1000https://www.tilastokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tilastokeskus

Vuokramarkkinoilla orastava käänne nousuun ja alueellisia eroja4.8.2022 08:07:38 EEST | Tiedote

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuoden 2022 huhti-kesäkuussa pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,0 prosenttia vuodessa. ”Vapaarahoitteiset vuokrat ovat olleet laskusuunnassa osassa kasvukeskuksia vuosineljänneksen ajan, mutta nyt suuntaus näyttäisi ainakin hetkellisesti vaihtuneen”, kertoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen. Erityisesti vapaarahoitteisten perheasuntojen vuokrat ovat kasvukeskuksissa nousseet selvästi, eniten Turussa, jossa vuokrat nousivat edellisestä neljänneksestä 1,9 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme