Yliopiston Apteekki

Influenssakauteen varaudutaan nyt

Jaa
Influenssatartuntojen määrä alkaa tavallisesti kasvaa Suomessa joulukuussa. Influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin ennen tartuntakauden alkua on paras keino suojautua kausi-influenssalta sekä sen jälkitaudeilta.

Suomessa influenssakausi ajoittuu tavallisesti joulu–huhtikuulle ja tautihuippu saavutetaan useimmiten vuoden alussa tammi–helmikuussa. Mahdollista influenssatartuntaa kannattaa torjua rokotteella.

Influenssarokotteen ottaminen hyvissä ajoin loka–marraskuussa ennen tartuntakauden oletettua alkamisajankohtaa on tehokkain keino suojautua kausi-influenssalta. Rokotteen suojavaikutus muodostuu noin kahdessa viikossa rokottamisesta.

- Viime talven influenssakausi oli rauhallinen, mutta odotamme tästä kaudesta erilaista, kun ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät koronarajoitusten lieventyessä, apteekinhoitaja Mikaela Pammo Yliopiston Apteekista Espoosta sanoo.

Influenssan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume, lihaskipu ja kuiva yskä. Myös päänsärkyä ja huonovointisuutta voi esiintyä. Lapsilla saattaa esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Perusterveet aikuiset toipuvat influenssasta pääosin 1–2 viikon vuodelevolla ja oireenmukaisella lääkehoidolla. Vanhukset, pikkulapset sekä pitkäaikaissairaat ovat herkempiä sairastumaan influenssan jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen, keuhkoputkentulehdukseen ja korvatulehdukseen.

Influenssarokotteiden koostumus vaihtelee vuosittain. Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa kyseisellä kaudella. Nyt alkavalla influenssakaudella rokotteiden molemmat A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteisiin verrattuna, mutta B-viruskannat ovat pysyneet samoina.

Rokotteiden hankkiminen edellyttää lääkärin reseptiä. Kaupungit ja kunnat tiedottavat erikseen julkisessa terveydenhuollossa annettavien riskiryhmien rokotuksien ajankohdista. Influenssarokote ei suojaa koronaviruksen aiheuttamalta taudilta eikä tavalliselta nuhakuumeelta eli flunssalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikaela Pammo, apteekinhoitaja
Yliopiston Apteekki, Espoo, Iso Omena
puh. 09 5420 4701, mikaela.pammo@ya.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye