HUS

Influenssarokote tärkein keino torjua influenssaa

Jaa

Suomessa ei ole ollut influenssaepidemiaa noin puoleentoista vuoteen. On mahdollista, että tuleva kausi on aiempaa voimakkaampi. Rokotteen ottaminen vuosittain on tärkein keino torjua influenssaa ja sen jälkitauteja. Ottamalla rokotteen suojaa itsensä ja lähimmäisensä.

Koronaviruspandemian aikana sekä influenssa- että koronavirusrokotusten ottaminen on erityisen tärkeää. Lisäapua influenssa- ja koronavirusten torjuntaan tuovat kasvomaski, käsihygienia ja turvavälit.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat yli 65-vuotiaat, alle 7-vuotiaat, raskaana olevat, sairauden tai sen hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, sosiaali-, terveyden- ja lääkehuollon henkilöstöt sekä varusmiespalveluksen aloittavat.

”Aiempina vuosina vain noin puolet yli 65-vuotiaista on ottanut influenssarokotuksen. Riskiryhmien lähipiirin rokottaminen on myös merkittävä osa influenssaepidemian torjuntaa, sillä perusterveet työikäiset saavat paremman rokotetehon ja siten suojaavat riskiryhmiin kuuluvia läheisiään”, HUSin apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen kertoo.

Sydänpotilaille influenssarokote erityisen tärkeä

Influenssa voi aiheuttaa jälkitauteina keuhkokuumeen, sydänlihastulehduksen, sydän- tai aivoinfarktin sekä pahentaa sydämen vajaatoimintaa. Influenssakauden aikana HUSin sairaaloiden teho- ja tehovalvontaosastoilla on hoidettu vuosittain 70–115 potilasta.

Tutkimustiedon valossa influenssarokote vähentää merkittävästi jälkitauteja, sydän- ja aivotapahtumia, sairaalahoidon tarvetta sekä kuolemia. Mitä useampi säästyy influenssalta, sitä harvempi heistä joutuu sairaalahoitoon vuodeosastolle tai teholle.

”Influenssan aiheuttamille sydäntapahtumille ovat alttiita erityisesti yli 65-vuotiaat sekä sepelvaltimotautia, verenpainetautia, kolesteroliaineenvaihduntahäiriötä tai diabetesta sairastavat. Sydänpotilaiden terveyden edistämisen kannalta influenssarokote on yhtä tärkeä kuin tupakoinnin lopettaminen tai kolesteroli- ja verenpainelääkitys,” Ruotsalainen painottaa.

Katso 29.10. pidetty Suorana HUSista -lähetys influenssarokotuksista tästä linkistä.

HUS järjestää kaikille avoimia lyhyitä infotilaisuuksia ajankohtaisista vaihtuvista aiheista. Lue lisää infoistamme tästä linkistä.

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme