HUS

Införande av patientdatasystemet Apotti framskrider inom HUS

Dela

Under det kommande veckoslutet tar närmare 10 000 anställda inom HUS det nya patientdatasystemet Apotti i bruk. Efter det omfattande införandet har alla HUS sjukhus och deras över 20 000 anställda blivit Apotti-användare. Förändringen stärker patientsäkerheten och gör vården smidigare.

Apotti-systemets sista stora införandefas påbörjas tidigt på morgonen 31.1o.2020 och omfattar HUCS sjukvårdsområde. Övergången till Apotti omfattar Mejlans tornsjukhus, Mejlans triangelsjukhus, Kliniken för cancersjukdomar, Haartmanska sjukhuset, Ögon-öronsjukhuset, Nya barnsjukhuset, Hud- och allergisjukhuset, Tölö sjukhus, Kirurgiska sjukhuset samt HUS verksamhet i Malms, Dals, Aurora och Hertonäs sjukhus.  

“I och med detta införande använder alla sjukhus inom HUS samma patientdatasystem, Apotti. Nu slipper vi det tunga mellanskedet, där vi varit tvungna att använda det gamla och nya systemet parallellt”, säger Markku Mäkijärvichefsöverläkare på HUS.  

På grund av coronaviruspandemin gjordes på våren förändringar i tidtabellerna för införandet av Apotti. Därför sker det först nu, istället för i maj som planerat.  
 
I förberedelserna har vi noga uppmärksammat coronavirussituationen. Det här är rätt tidpunkt för den sista stora införandefasen av Apotti inom HUS”, förklarar Mäkijärvi.  

Målet är bättre kvalitet och ännu starkare patientsäkerhet  

Hannu Välimäksom är verkställande direktör för Oy Apotti Ab ser på det förestående införandet med tillförsikt.  

Vi är väl förberedda ochar lärt oss av de tidigare införandenaVi har också utvecklat bland annat testandet och överföringen av information från det tidigare systemetDet har dessutom gjorts hundratals förbättringar i användarvänligheten. Vi har i synnerhet fokuserat på att utveckla de funktioner som hänför sig till hanteringen av medicineringen, patientförflyttningar, diagnoser och patientmeddelandensäger Välimäki. 

I varje HUS-enhet som nu tar Apotti i bruk har man inom ramen för förberedelserna utbildat personalen, haft en övergångsfas på ungefär en månad samt inrättat en ny verksamhetsmodell. I det kommande införandet finns ca 1800 anställda som närstöd för personalen.  

Den största nyttan med Apotti är en förbättring av verksamhetens kvalitet och patientsäkerheten. Apotti minskar behovet av att flytta över patientinformation från ett system till ett annat, och informationen dokumenteras i systemet på ett enhetligt sätt, vilket minskar risken för olika tolkningarsäger Mäkijärvi. 

HUS har gjort noggranna förberedelser inför övergången. Alla sjukhus betjänar patienter och kunder som vanligt, men det kan förekomma rusning till exempel inom jourverksamheten.  

”Övergången till Apotti kräver en stor insats av vår personal. Jag hoppas att patienterna störs så lite som möjligt av övergången”, säger Mäkijärvi. 

Innan man uppsöker jouren ska man precis som vanligt ringa Jourhjälpens avgiftsfria nummer 116117 för vidare anvisningar.  

Bakgrund 

Inom HUS pågår en omfattande reform av verksamheten, som hänför sig till hanteringen av patientdata. Det nya enhetligare sättet att dokumentera och använda data förbättrar kvaliteten och stärker patientsäkerheten.  Det betydande utvecklingsprojektet är möjligt tack vare övergången till det nya patientdatasystemet Apotti i alla HUS enheter under våren 2021. Dessutom öppnas en ny e-tjänst för HUS kunder, Maisa. 

Inom HUS togs Apotti först i bruk på Pejas sjukhus i november 2018. I februari 2020 utvidgades användningen till Hyvinge, Lojo, Borgå och Västra Nylands sjukvårdsområden, samt inom HUCS sjukvårdsområde till Jorvs sjukhus och resultatenheterna för Kvinnosjukdomar och förlossningar samt Psykiatri. HUS Bilddiagnostik övergår till Apotti våren 2021.  

Det Epic-baserade systemet som används i nästan 500 sjukhus runtom i världen har levererats till HUS av Oy Apotti Ab. 

Kontakter

För mera information och kontakt för media:

HUS kommunikation
Kommunikationschef Paavo Holi, paavo.holi@hus.fi 
Telefon för medier: 050 427 2875  

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum