Stara

Innovaatiokisalla ratkaisuja Helsingin lumen käsittelyyn

Jaa

Helsingin lumen käsittelyn innovaatiokilpailu on ratkennut. Kilpailun kärkeen yltäneet ratkaisut tähtäävät muun muassa lumen kuljetuksen tarpeen pienentämiseen, varastoinnin tehostamiseen ja mereen kaatamisen ympäristöhaittojen vähentämiseen. Kaupungin ja kilpailussa menestyneiden yritysten yhteistyö jatkuu.

This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat lupaavia. Kuva: Veikko Somerpuro.
This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat lupaavia. Kuva: Veikko Somerpuro.

Helsingissä kuljetetaan lunta keskimäärin 50 000 kuormaa talvessa kaupungin lumenvastaanottopaikoille. Se tarkoittaa yhteensä lähes miljoonan kilometrin matkaa kuorma-autolla. Lumen mukana roskia ja epäpuhtauksia kulkeutuu myös Itämereen. Helsinki tavoitteli This is a Snow Problem -kilpailulla uusia ideoita ja yhteistyökumppaneita lumen käsittelyn eri vaiheiden tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden parantamiseen.

- Saamamme ratkaisuehdotukset jalostavat jo ennalta tuttuja ideoita pitemmälle ja niissä käytetään uutta teknologiaa. Kilpailu osoitti, että mahdottomiltakin tuntuneet ratkaisut saattavat sittenkin olla mahdollisia, Staran tuotantopäällikkö Tero Koppinen sanoo.

Neljän kärki kilpailussa

Korkeimmat pisteet sai mittausjärjestelmiä tuottava Sensmet Oy, jonka ratkaisu mittaa lumen käsittelystä syntyvää vettä reaaliaikaisesti. Näin syntyvä massadata ja sen analyysi antavat tietoa siitä, miten, missä ja milloin lunta tulisi käsitellä ja sulattaa.

Meriteollisuuden suunnittelutoimisto A&T Subsea Oy:n ja merellisiä kuljetuspalveluja tuottavan Ullanlinnan Treselex Oy:n ratkaisu tehostaa lumen kaatamista mereen ja vähentää sen ympäristöhaittoja. Monipuolinen ehdotus vähentää lumen kuljetusmatkoja, mereen päätyvien roskien määrää ja samalla myös CO2-päästöjä. Tämä ratkaisu on otettavissa käyttöön erityisen helposti, ja sen avulla on mahdollista vähentää lumen mereen kaatamisen haittavaikutuksia jo ensi talvena.

Meri jäätyy, kun sinne kaadetaan suuria määriä lunta. Vedenkäsittelylaitteisiin erikoistuneen W-Rix Oy:n ratkaisu tarjoaa helpotusta tähän ongelmaan. Se on edullinen ja vähäpäästöinen tapa pitää vesistö auki ja vähentää samalla ruoppauksen tarvetta.

Lumensulatusteknologiaa kehittävän LumiPower Oy:n ideana on sulattaa lumi kaukolämmön paluuveden sisältämällä lämpöenergialla tai muiden hukkalämmönlähteiden avulla jo satamispaikallaan. Näin mereen päätyisi korkeintaan roskista puhdistettua lumivettä. Kilpailuehdotus tähtää lumen käsittelyn koko ketjun ympäristövaikutusten minimointiin. Tavoitteena on vähentää selvästi lumen kuljetusta ja samalla koneiden, metelin ja päästöjen määrää.

This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat niin lupaavia, että niitä kehitellään ja kokeillaan edelleen kaikkien neljän yrityksen kanssa. Kilpailun järjesti Industryhack Oy, jonka kehittämä malli saattaa yhteen innovaatioyrittäjiä ja potentiaalisia asiakkaita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tuotantopäällikkö Tero Koppinen
Stara
tero.koppinen@hel.fi
Puh. 040 680 3135

Kuvat

This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat lupaavia. Kuva: Veikko Somerpuro.
This is a Snow Problem -kilpailun kautta saadut ideat ja innovaatiot ovat lupaavia. Kuva: Veikko Somerpuro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on yli 60 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on lähes 1 400 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 225 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Kaupungin työkoneiden päästöt pienentyneet merkittävästi25.5.2018 09:40:25 EESTTiedote

Kaupungin työkoneet ja muut ajoneuvot siirtyvät vauhdilla biopolttoaineisiin. Päästövähennykset ovat jo nyt huomattavia, vaikka vasta osa kaupungin ajoneuvoista on käyttänyt biopolttoaineita kesästä 2017. Nämä biopolttoaineella kulkevat työkoneet ovat tuottaneet huhtikuun 2018 loppuun mennessä 1 160 tonnia aiempaa vähemmän hiilidioksidia. Se tarkoittaa yli 20 prosentin vähennystä Staran ajoneuvojen yhteenlasketuista hiilidioksidipäästöistä. Myös haitalliset lähipäästöt vähenivät tuntuvasti, kun fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme