Työn ja talouden tutkimus LABORE

Innovaatiopolitiikan on kiinnityttävä ympäristöpolitiikkaan vihreän kasvun vauhdittamiseksi

Jaa
Tuore politiikkamuistio tarkastelee tutkimuskirjallisuutta, jossa yksityisen voitontavoittelun ohjaama innovaatiotoiminta ei suuntaudu yhteiskunnallisesti toivottavalla tavalla. Käytännössä näin on erityisesti vihreän siirtymän tapauksessa.

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitseminen edellyttää maailmanlaajuista muutosta elin- ja toimintatavoissa. Business Finlandin, Laboren ja VTT:n ForGrowth-hanke visioi, millaisen uuden kestävän kasvun paradigman pitäisi olla, jotta tarvittavat muutokset tapahtuisivat mahdollisimman nopeasti. Kuten tuoreessa Euroopan keskuspankin keskustelupaperissa todetaan, elin- ja toimintatapamuutosten ohella tavoitteiden saavuttaminen edellyttää vallankumousta innovaatiotoiminnassa.

ForGrowth-hankkeen ensimmäinen politiikkamuistio käsittelee suunnatun teknologisen kehityksen tutkimuskirjallisuutta, jossa innovaatiotoiminta ei kaikilta osin ole suuntautunut yhteiskunnallisesti toivottavalla tavalla. Tästä esimerkkinä ovat ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillitseminen. Koska luontoarvot eivät olleet lainkaan hinnoiteltuja ihmiskunnan teollisen historian ensimmäisen kahden ja puolen sadan vuoden aikana, ei niitä ole huomioitu innovaatiotoiminnassa juuri lainkaan.

Muistion päälöydös on, että yksityisten innovaatioiden suuntaaminen kohti vihreää kasvua edellyttää selvästi suuntaavaa innovaatiopolitiikkaa ja sitä, että tämän politiikan on kytkeydyttävä sitä tukevaan muuhun ympäristöpolitiikkaan. 

”Modernissa kasvuteoriassa kiinnitetään huomiota innovaatiotoimintaan ja yritysten väliseen kilvoitteluun. Teoria sanoo, että julkinen väliintulo saattaa olla välttämätöntä teknologisen kehityksen suuntaamiseen ympäristöystävällisemmäksi. Haasteena on tehdä tämä siten, ettei yritysten välinen valikoituminen ja sen ajama teknologinen kehitys hidastu.” toteaa hankkeen toinen johtaja Mika Maliranta Laboresta.

Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen verotus tai päästökauppa nostaa päästöintensiivisten tuotteiden ja palveluiden hintoja ja siten vähentää niiden kysyntää. Kirjallisuuden perusteella hintavaikutusten lisäksi nämä lisäävät myös vähähiilisiä innovaatioita, mikä entisestään voimistaa suuntaavan politiikan tavoiteltua vaikutusta. 

Vihreässä siirtymässä on kyse maailmanlaajuisista elinkaarivaikutuksista ympäristöön. Kansallisesti kyse on myös yritysten ja toimialojen kilpailukyvystä. Kirjallisuuden mukaan tiukka ympäristöregulaatio voi hyvinkin olla kansallisen kilpailukyvyn lähde, vaikka regulaatio aluksi nostaakin yritysten kustannuksia. Sekä ympäristön että talouden kannalta näyttää kansallisesti houkuttelevalta toimia mahdollisimman aikaisin vasta nousemassa olevilla teknologia-alueilla.

”Ruskeisiin verrattuna vihreillä innovaatioilla näyttäisi olevan kaikki niiden julkista tukemista puoltavat piirteet: niiden sosiaaliset tuotot ovat suurempia ja enemmän kotimaahan jääviä, niitä tavoitellaan pitkäjänteisemmin ja ne kasvavat nimenomaan ruskeiden kustannuksella. Osin nämä piirteet liittyvät kehitysvaiheeseen, joten on erikseen arvioitava, missä määrin ne ovat voimassa myös tulevaisuudessa.”, summaa hankkeen toinen johtaja Petri Rouvinen VTT:ltä.

Linkki politiikkamuistioon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi
Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen talouden tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede. Lisäksi Labore tekee talousennusteita ja julkaisee Talous&Yhteiskunta-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Ekonomisti ja journalisti valheenpaljastuskokeessa9.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Taloustieteilijä kommentoi itsenäisesti ja toimittaja raportoi puolueettomasti, mutta paljonko he sekoittavat omaa väriään lausuntoihinsa? Kansainväliset tutkimukset paljastavat molempien ammattikuntien heikot kohdat, jotka ovat lievästi sanottuna yllätyksellisiä. Ovatko talousuutiset enää entisensä? Suomen talouspoliittisin podcast M&A tarjoaa talouden asiantuntijoille täikampaa ja itsetutkiskelua. Lisäksi esittelemme eduskunnan tarinamestarin ja kerromme, miten Mika Malirannasta tulee taloustieteen Timo Jutila.

M&A-podcast: Omistajan kuntotesti29.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Omistaja-yrittäjä on firmansa kuningas: ideat, rahat ja päätösvalta ovat hänen. Mutta hänkään ei ole aina oikeassa ja mistä hän lopulta tietää, milloin olisi viisaampaa kuunnella muita? M&A-podcastin live-jakso sukeltaa liikkeenjohdon maailmaan. Kampaamme esiin, mitä taloustieteilijät sanovat suomalaisen johtamisen laadusta, erityisesti PK-yrityksissä. Avaamme kaksi käytännöllistä, ihmiskokein todennettua ratkaisumallia, jolla omistaja voi parantaa johtamisensa laatua – vaikka tästä päivästä alkaen. Jakso on tuotettu yhteistyössä Perheyritysten liiton kanssa.

M&A-podcast: Mysteeri nimeltä Säätytalo19.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Mitä tapahtuu Säätytalon hämärissä huoneissa, joissa muodostetaan uutta hallitusta? Suomen talouspoliittisin podcast M&A vie kuulijansa vallan syvään ytimeen. Näytelläänkö Säätytalolla yliarvostettua kesäteatteridraamaa ja onko hallitusohjelma lopulta ylimitoitettu arvaus, joka sitoo kätemme neljäksi vuodeksi? Poraudumme valtioriippuvaisuuden ytimeen ja kerromme, mitä hallitusneuvottelijat voisivat oppia lääkäreiltä. Mukana myös johdatus eduskuntahuumoriin!

M&A-podcast: Uusi nousu tuli salaa15.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomi surkuttelee heikkoa tuottavuutta ja sitä, että taloudellisesti jäämme jälkeen verrokkimaista. Pää pystyyn, sanomme me! Viime vuosikymmenen investoinnit tutkimukseen alkavat kantaa hedelmää. Suomeen syntyy uusia yrityksiä ja ne tuottavat enemmän uusia tuotteita kuin kilpailijamaissa. Kasvurahoitus on hyvällä tasolla. Vahvan nousun voi kuitenkin aina voi tyriä ja siksi kysymme: Mitä pitää tehdä talouspolitiikassa, jotta emme liukastu juuri ennen maalintekoa. Suomen talouspoliittisin podcast M&A jalkautuu kansan pariin. M&A:n uuden live-version MAX:n yleisönä ovat tekniikan akateemiset, ekonomit ja yrittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme