Insinööriliiton ja insinöörien ammattikunnan historia yksiin kansiin
Takamailta tekniikan kehityksen kärkeen – Insinööriliitto yhteiskunnallisena vaikuttajana -kirjan kirjoittaja, tutkija Sampsa Kaataja sanoo kirjan poikkeavan tyypillisistä järjestön historiikeista. Teoksen näkökulma on tuntuvasti järjestön sisäisiin tapahtumiin keskittyvää historiikkia laajempi.
– Insinööriliitto päätti teettää juhlavuotensa kunniaksi tutkimuksen, jossa liiton tarina sidotaan osaksi ammattikunnan historiaa ja suomalaisen yhteiskunnan teknistymiskehitystä sadan vuoden ajalla. Ratkaisu oli hieno paitsi minun myös suomalaisen tekniikan historian tutkimuksen kannalta, Kaataja sanoo.
Tutkimusprojekti kesti kaikkiaan noin kaksi ja puoli vuotta. Tutkijan mukaan kirja on läpileikkaus noin sadan vuoden ajanjaksosta, jolloin tekniikan merkitys on sekä tuntuvasti kasvanut että tunkeutunut lähes kaikille arkisen elämän osa-alueille.
– Puhumme sitten energiasta, liikenteestä, terveydenhuollosta tai vaikka tiedonvälityksestä, teknologinen muutos ja kehitys on ollut valtaisa. Muutoksen moottoreina ovat olleet insinöörit ja heidän ammatillis-aatteellisena yhdistyksenä syntynyt Insinööriliitto, joka sekin on sadassa vuodessa kokenut melkoisen muodonmuutoksen, Kaataja kuvaa.
Hänen mielestään on paradoksaalista, että tekniikan ja insinöörityön merkityksen kasvaessa ammattikunta on keskiluokkaistunut.
– 1920-luvulla insinööri oli koulutettu, hyvin palkattu, ja hänen työmarkkina-asemansa oli vahva. Viimeisten neljän vuosikymmenen aikana insinööreistä on tullut tekniikan asiantuntijoita, joille työttömyyskin on tullut tutuksi ja palkkakehitys on valunut lähemmäs keskiluokkaa, Kaataja kertoo.
Tutkijan mukaan insinöörien tekemä työ on myös muuttunut näkymättömämmäksi kuin aikaisemmin. Teknisten vempaimien ja teknologian nopean kehityksen keskellä ihminen ei enää huomaa ammattikunnan kädenjälkeä samalla tavalla kuin vuosikymmeniä aikaisemmin.
– Insinöörien työ on arkipäiväistynyt, mutta tämä ei tarkoita, että sen merkitys olisi vähentynyt. Insinöörien työ on ja pysyy. On helppo väittää, että insinööreillä on merkittävä rooli ratkottaessa ihmiskunnan tämän hetken suurinta huolenaihetta eli ilmastonmuutosta, Kaataja sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tutkija Sampsa Kaataja, 050 370 4594
Insinööriliiton viestintäpäällikkö Jari Rauhamäki, 040 505 2115
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Mielenterveyden ongelmat suistavat nuoria ulos työelämästä EMBARGO 26.6.2025 klo 1626.6.2025 12:09:54 EEST | Tiedote
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo vaatii päättäjiä ratkaisemaan kiireellisesti mielenterveyden kriisin. Vaarana on, että mielenterveyden ongelmat luhistavat monen nuoren työuran ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan.
Yritystukien painopiste siirtyi tki-toimintaan10.4.2025 08:53:49 EEST | Tiedote
Viime vuonna maksettiin aikaisempaa vähemmän yritystukia, mutta niiden painopiste siirtyi uusien innovaatioiden kehittämiseen.
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme