Insinööriliitto IL ry

Insinööriliitto: Sopiminen jatkuu, järjestäytyminen tärkeämpää kuin koskaan

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Teknologiateollisuus ry:n päätös siirtää vastuu valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta uudelle, toimintaa varten perustettavalle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle oli yllätys.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Päätöksen vaikutukset selviävät myöhemmin. Insinööriliitto haluaa sopia jäsenten työehdoista kollektiivisesti jatkossakin. Uusista valtakunnallisista työehtosopimuksista neuvotellaan uuden neuvottelukumppanin kanssa syksyllä, Salo sanoo.

Salo painottaa, että työmarkkinoilla tapahtuvat muutokset korostavat palkansaajien järjestäytymisen tärkeyttä. Jos ja kun vastapuoli vannoo hajauttamiseen nimeen, toisella puolella kannattaa tiivistää rivejä.

– Kun mietin Metsäteollisuus ry:n taannoista päätöstä irtaantua kokonaan tes-toiminnasta ja tämänpäiväistä Teknologiateollisuus ry:n peliliikettä, ammatillinen järjestäytyminen on tärkeämpää kuin koskaan itsenäisen Suomen historiassa, hän sanoo.

Teknologiateollisuuden uudessa järjestörakenteessa valtakunnallisten työehtosopimusten tekeminen siirtyy uudelle TT:lle. Yrityskohtainen sopiminen ja siihen liittyvä neuvonta puolestaan jää Teknologiateollisuus ry:lle. Järjestely korostaa alan työantajien tarvetta ja halua muuttaa sopimisen rakennetta enemmän yritystasolle.

– Kannustamme teknologiateollisuuden yrityksiä liittymään uuteen yhdistykseen ja varmistamaan tältä osin tes-toiminnan jatkumisen. Se takaa vakauden säilymisen työmarkkinoilla ja yritysten toiminnassa. Tällaista viestiä toivon myös luottamusmiesten ja jäsenten kertovan omilla työpaikoillaan, Salo sanoo.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää valitettavana, että Teknologiateollisuus ry:n ratkaisu tavoitti pitkäaikaiset, hyvät neuvottelukumppanit julkisuuden kautta.

– Kyllä sopimiseen ja hyvään neuvottelukulttuuriin kuuluu puhua ja kertoa vaikeistakin asioista etukäteen. Toimintatapaa voi verrata pitkään avioliittoon: ei ole kiva sanomalehdistä lukea, että puoliso hakee avioeroa. Mutta ei tämä mikään maailmanloppu ole, päivä nousee huomennakin ja valmistautuminen tes-kierrokselle jatkuu, Oksa sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
edunvalvontajohtaja Petteri Oksa 040 577 0644

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme