Insinöörityöpalkinto maailman edistyksellisimmän kaasunpolttoratkaisun kehittäjille

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon saa tänä vuonna lahtelaisen energiayhtiö Oilonin kymmenhenkinen työryhmä: insinööri (AMK) Teemu Heino, DI Joonas Kattelus, DI Matti Koski, DI Marko Kylä-Sipilä, DI Mari Laakso,insinööri Reijo Lylykangas, insinööri Eero Pekkola, insinööri Jouko Peltohaka, DI Joonas Remes ja DI Tero Tulokas.
Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska Föreningen i Finland TFiFin 2. kesäkuuta Helsingissä jaettavan palkinnon arvo on 30 000 euroa.
– Oilon panostaa tuntuvasti tutkimukseen ja tuotekehitykseen, ja 15 vuodessa perinteinen öljypoltintoimittaja on muuttunut menestyväksi cleantech-yritykseksi. Tällaista ennakkoluulottomuutta ja korkean osaamisen tuotteita Suomi tarvitsee kipeästi lisää, kiittelee Tekniikan akateemiset TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen.
Palkittavalla tekniikalla on edessään erittäin lupaavat vientimarkkinat. Oilon on solminut jo kaupat Pekingiin yhteensä 12:sta uuden sukupolven lämmitysjärjestelmästä, ja ne tulevat lämmittämään sataatuhatta kiinalaiskotia. Kauppojen arvo on noin kymmenen miljoonaa euroa. Myös Yhdysvalloissa, etenkin Kaliforniassa, ollaan koko ajan kiinnostuneempia erittäin puhtaista energiaratkaisuista.
Enemmän energiaa entistä puhtaammin
Työryhmä kehitti Tekesin Green Growth -ohjelman ja yhteistyökumppanien avulla ensimmäisenä maailmassa kaasun polttoon soveltuvan tekniikan, jossa saavutetaan tiukat Pekingissä käytössä olevat vaatimukset ja samalla parannetaan polttimen hyötysuhdetta eli energiatehokkuutta. Mitään erillisiä kemikaaleja ei myöskään tarvita.
Palkittu savukaasujen puhdistusmenetelmä perustuu metallikatalyyttiin. Lisäksi polttimen ohjauksessa käytetään paljon automaatiota.
– Menetelmä muistuttaa autojen pakokaasujen puhdistuksessa käytettävää katalysaattoria. Katalyytti pelkistää typen oksidit ja hapettaa jäljelle jäävät palamattomat jakeet, kuten hiilivedyt. Näin pakokaasuista häviää häkäkin, kertoo Oilonin tuotekehitysjohtaja Tero Tulokas.
Kilpailevissa tuotteissa samaan päästötasoon on päästy laitteiston energiatehokkuuden kustannuksella. Osassa tekniikoista on käytetty kalliita ja ympäristöä kuormittavia kemikaaleja, kuten ammoniakkia ja ureaa.
Edessä lupaavat kasvumarkkinat
Uusi tekniikka syntyi asiakkaan vaatimuksesta. Pekingin kaukolämpöyhtiö halusi rakentaa maakaasua käyttäviä lämmityslaitoksia, joissa typen oksidien päästötaso on vain 30 milligrammaa savukuutiometriä kohden. EU:ssa saman kokoluokan laitokset saavat päästää yli kolme kertaa enemmän. Typen oksidit ovat ympäristölle ja ihmisille erittäin haitallisia, ja ne ovat myös kasvihuonekaasuja.
– On odotettavaa, että Kiinan muut suuret kaupunkialueet seuraavat Pekingin tiukkoja päästönormeja, arvioi Oilonin toimitusjohtaja Eero Pekkola.
Myös Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa noudatetaan yhtä tiukkoja normeja kuin Pekingissä. Oilon on juuri hankkinut uudet tehdastilat Yhdysvalloista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
• Oilonin toimitusjohtaja Eero Pekkola, eero.pekkola@oilon.com, puh. 044 757 6202
• Oilonin tuotekehitysjohtaja Tero Tulokas, tero.tulokas@oilon.com, puh. 044 757 6257
• Tekniikan akateemiset TEKin yksikönjohtaja Pekka Pellinen, pekka.pellinen@tek.fi, puh. 040 521 9424
Kuvat



Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat Suomalaisen Insinöörityöpalkinnon vuosittain yhdelle henkilölle tai työryhmälle. Valinnassa kiinnitetään huomiota ensisijaisesti työn merkitykseen suomalaisen teknisen osaamisen kohottamisessa. Vuonna 2016 palkinnon arvo on 30 000 euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme