Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Installationen Nostalgi av Jaakko Niemelä öppnas på HAM

Dela

Utställningen Nostalgi av bildkonstnären Jaakko Niemelä är en fin avslutning på forskningsprojektet om sjöfart, och minnen kring konstnärens egen pappa. Konstnären har stigit ombord på oceanfartyg i sin far sjökapten Erkki Niemeläs fotspår och besökt platser som också han besökte. Niemelä har bearbetat materialet som han samlat sedan 2012 till en ny, rumsmässigt imponerande installation i den ena av båghallarna på övre våningen i HAM.

Verkhelheten knyts samman med de dominerande temana i Jaakko Niemeläs konstnärliga produktion: stora konstruktioner som ger efter, destruktion, förfall och det totala slutet på något. På det individuella planet gäller helheten avstående och saknad. Niemeläs konstnärliga arbete kretsar ofta kring olika slags installationer. Utöver konstruktioner är ljus och vatten viktiga element i hans verk.

Nostalgi är en föreställning utan slut där allt händer i en bestämd ordning. Utställningens väldiga storlek, ljudvärld och dramatiska utformning har tagit intryck av operavärlden. I fokus står massiva konstruktioner som sträcker sig mot höjden. Deras skuggor skapar dynamiska rörelser. Två stora projicerade animerade videor berättar om ett oceanfartyg som ansätts av en häftig storm (Sjunde vågen) och dess slutgiltiga kollaps (Nostalghia). Ljudvärlden på utställningen består av ett svulstigt körverk av barockkompositören Alessandro Scarlatti och av ambientmusik komponerad av Jaakko Niemeläs systerson Antti Niemelä. På den animerade videodokumentären (Avfärd) regnar det vatten från ett träd.

"Jag är sjökaptenens son. Pappa var mycket borta när jag var barn. Därför hann jag inte lära känna honom så bra. När han efter karriären kom hem, fick han demens och förlorade förmågan att tala. Pappa dog 1985 när jag var 26 år gammal. Först senare har jag insett hur stor roll hans frånvaro och död har spelat i mitt liv. Denna insikt har också påverkat mitt konstnärliga uttryck och mina tematiska val. Viktiga teman i min konst har varit längtan, sorg och rädsla", säger Jaakko Niemelä.

Det första verket i projektet Nostalgi var utställt på Lönnströms konstmuseum i Raumo 2014. Därefter har projektet presenterats i parken Paarlastipuisto vid Raumo sjöfartsmuseum och på galleriet Kunstplass i Oslo 2017. De senaste versionerna av projektet har varit utställda i Studion vid Åbo konstmuseum och på taket till Oslo operahus hösten 2018. Installationen på HAM är ”grande finale” för hela projektet – den sista och största utställningen.

Jaakko Niemelä (f. 1959) bor och arbetar i Helsingfors och sin födelsestad Raumo. Under sin långa karriär har han expanderat sitt uttryck från grafik till installationer, ljus- och videokonst samt offentliga konstverk. Han har haft ett flertal privata utställningar och deltagit i gemensamma utställningar såväl i Finland som utomlands. Niemelä har också samarbetat med sin hustru, skulptören Helena Hietanen. Sommaren 2020 medverkar Jaakko Niemelä på Helsingforsbiennalen på Skanslandet.

Kurator för utställningen är amanuens Heli Harni på HAM. Utställningen har beviljats understöd av Konestiftelsen och Alfred Kordelins stiftelse.

Jaakko Niemelä – Nostalgi / HAM Helsingfors konstmuseum 14.12.2019–15.3.2020


Pressbilder:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (lösenord: hammedia).


HAM Helsingfors konstmuseum
Tennispalatset, Södra Järnvägsgatan 8, 2 vån.
Öppet: ti–sö 11–19, må stängt
Biljetter: 12/10 euro, barn under 18 år gratis

Kontakter

chef för utställningar Pirkko Siitari, HAM, tfn 040 590 8803, pirkko.siitari@hel.fi
amanuens Heli Harni, HAM, tfn 040 334 6071, heli.harni@hel.fi

Bilder

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingfors konstmuseum

HAM Helsingfors konstmuseum förvaltar Helsingforsbornas egen konstsamling, till vilken hör över 9000 verk. HAM sköter om och utökar konstsamlingen, till vilken också stadens offentliga konstverk hör. I Tennispalatsets inhemska och internationella utställningar presenterar HAM modern konst och samtidskonst. HAM Helsingfors konstmuseum

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum