Intensiivinen historiallinen esikoisromaani tunteiden tuhovoimasta

Antti Saarimaa: Nihilistit
Arvostelupäivä 16.8.2022
Helsinki 1869. Nälkävuodet ovat vasta ohi, ja Venäjän väkivaltaisista vallankumouksellisista liikkuu huhuja jopa keisarikunnan periferiassa, Suomessa.
Poliittinen tilanne ei hetkauta senaatin mitätöntä virkamiestä Adolfia, joka hoippuu kotiin juomingeista. Eräänä iltana kotiovella odottaa kuitenkin salaperäinen Vera. Kuukautta aiemmin tämä ankara sosialisti haukkui Adolfin ja hänen humalaiset ystävänsä. Nyt Vera tarvitsee apua.
Romaanin nimi viittaa Venäjällä 1800-luvulla vaikuttaneeseen nihilistiliikkeeseen, jonka edustajat hylkäsivät perinteiset arvotja pitivät ihanteinaan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Nihilistejä ei kuitenkaan muistella rauhaa rakastavina hippeinä, vaan verenhimoisina terroristeina, jotka murhasivat tsaarin ja aikaansaivat lopulta bolševikkien hirmuhallinnon.
Kirjan päähenkilö Adolf ei kapinoi, mutta hänkin on nihilisti omalla passiivisella, välinpitämättömällä tavallaan. Tavatessaan Veran, joka aktiivisesti kiistää kaikki vakiintuneet arvot ja haluaa korvata ne omillaan, Adolf joutuu valitsemaan, millä tapaa olla uskomatta mihinkään.
Antti Saarimaa (s. 1982) on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa ja tutkinut 1800-luvun lopun venäläisiä ääriliikkeitä. Saarimaa työskentelee virkamiehenä ja asuu perheineen Vantaalla. Nihilistit on hänen esikoisromaaninsa.
Saarimaa on kirjoittanut teoksensa lähes kokonaan puhelimellaan, koska koki itselleen psykologisesti luontevammaksi lähestyä aihetta sohvalta käsin.
Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna-Leena SoisaloviestintäpäällikköAtena | Otava
Otava | Like | Nemo | Moreeni | Karisto | Atena | F-Kustannus
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Atena on osa Otava-konsernia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Atena
Atenan kesän ja syksyn kirjat avaavat ovia suljettuihin maailmoihin30.3.2023 07:40:42 EEST | Tiedote
Atenan loppuvuoden kirjaohjelma on julkaistu. Pääset tutustumaan koko valikoimaan alla olevasta linkistä.
Kuinka rikkoa tyttöyden muotti21.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Kriitikoiden ylistämä kirja raivaa tilaa naisen vapaudelle, omille valinnoille ja rajojen puolustamiselle
Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma suljetusta Albaniasta20.3.2023 09:45:43 EET | Tiedote
”Kyynisyyttä ja poliittista apatiaa vastaan taistelemisesta tulee jotakin, mitä joku voisi kutsua moraaliseksi velvollisuudeksi. Minulle se on enemmänkin velka, joka minun on maksettava menneisyyden ihmisille. Kirjoitin tarinan, koska halusin selittää, hieroa sovintoa ja jatkaa taistelua.” Lea Ypi
Tiivistunnelmainen psykologinen trilleri sukeltaa raadolliseen rockmaailmaan15.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Erika Vik pyörittää lukijan nopeatempoisessa jännitystarinassaan synkkäsävyisiin vesiin, jossa kasvoton vainoaja ei jätä rockmuusikkoa rauhaan.
Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote
Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme