Atena

Intensiivinen historiallinen esikoisromaani tunteiden tuhovoimasta

Jaa
Nihilistit on julmankaunis esikoisromaani yksinäisyydestä, ääriajattelusta ja kaiken tarkoituksettomuudesta. Se on myös tarina uskosta ja rakkaudesta – voimista, jotka saavat aikaan suurinta tuhoa.

Antti Saarimaa: Nihilistit

Arvostelupäivä 16.8.2022

Helsinki 1869. Nälkävuodet ovat vasta ohi, ja Venäjän väkivaltaisista vallankumouksellisista liikkuu huhuja jopa keisarikunnan periferiassa, Suomessa.

Poliittinen tilanne ei hetkauta senaatin mitätöntä virkamiestä Adolfia, joka hoippuu kotiin juomingeista. Eräänä iltana kotiovella odottaa kuitenkin salaperäinen Vera. Kuukautta aiemmin tämä ankara sosialisti haukkui Adolfin ja hänen humalaiset ystävänsä. Nyt Vera tarvitsee apua.

Romaanin nimi viittaa Venäjällä 1800-luvulla vaikuttaneeseen nihilistiliikkeeseen, jonka edustajat hylkäsivät perinteiset arvotja pitivät ihanteinaan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Nihilistejä ei kuitenkaan muistella rauhaa rakastavina hippeinä, vaan verenhimoisina terroristeina, jotka murhasivat tsaarin ja aikaansaivat lopulta bolševikkien hirmuhallinnon.

Kirjan päähenkilö Adolf ei kapinoi, mutta hänkin on nihilisti omalla passiivisella, välinpitämättömällä tavallaan. Tavatessaan Veran, joka aktiivisesti kiistää kaikki vakiintuneet arvot ja haluaa korvata ne omillaan, Adolf joutuu valitsemaan, millä tapaa olla uskomatta mihinkään.

Antti Saarimaa (s. 1982) on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa ja tutkinut 1800-luvun lopun venäläisiä ääriliikkeitä. Saarimaa työskentelee virkamiehenä ja asuu perheineen Vantaalla. Nihilistit on hänen esikoisromaaninsa.

Saarimaa on kirjoittanut teoksensa lähes kokonaan puhelimellaan, koska koki itselleen psykologisesti luontevammaksi lähestyä aihetta sohvalta käsin.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme