Suomen kansallismuseo

Isän ja pojan yhteinen taideprojekti tutkiskelee lapsuuden hetkellisyyttä ja luo uskoa tulevaisuuteen

Jaa

Isä ja poika – Sami Parkkisen valokuvia -näyttely tuo esille hetkien ohikiitävyyttä ja antaa mahdollisuuden katsoa maailmaa lapsen silmin. Isän, valokuvataiteilija Sami Parkkisen, ja pojan yhteisen yhdeksän vuoden taideprojektin aikana poika Arvi kasvaa valokuvien objektista aktiiviseksi toimijaksi. Näyttely on esillä Kansallismuseossa 5.9.2021 asti.

It all comes back (2015). Kuva: Sami Parkkinen
It all comes back (2015). Kuva: Sami Parkkinen

Kun Sami Parkkisen poika Arvi viiden päivän ikäisenä nukkui päiväuniaan, tuore isä teki sitä, mikä vanhemmilla on tapana: tallensi ohikiitävät hetket vastasyntyneen elämässä kamerallaan. Parkkinen ei vielä tuolloin tiennyt, että videoteos I Want the World to Stop tulisi aloittamaan isän ja pojan yhteisen taideprojektin.

Nyt Kansallismuseossa nähtävässä näyttelyssä on esillä tämä ensimmäinen video, ja teoksia, joista tuoreimmat ovat vuodelta 2021. Näyttely nostaa esille lapsen oikeuden kokea lapsuus – ja aikuisen tehtävän turvata lapsen oikeuden olla lapsi.

"Lapsi on oikea mindfulness-guru. Hetkessä elämisen mestari, jonka maailman me aikuiset näemme ehkä keskeneräisenä, mutta lapselle maailma on valmis juuri siinä hetkessä. Lapset ovat se, mikä maailmassa on kaunista. Aikuiset pyrkivät opettamaan lapsia, mutta oikeastaan se menee juuri toisin päin", Parkkinen pohtii.

Parkkinen kuvasi Arvia ensin omissa leikeissään, kotona ja ulkona; myöhemmin Arvin varttuessa kuvattavan panos itse teoksen luomisprosessissa on kasvanut. Arvi, isänsä sanoin, "tuunaa suunnittelemani kuvan omalla performanssillaan paremmaksi, lapsen näköiseksi". Parkkista kiinnostaa ihmisen tietoisuuden kehittyminen. Oman lapsen kautta hänellä on ollut mahdollisuus seurata sitä vierestä – ihmetellen, yllättyen, leikkiin lapsen mukana tempautuen.

Arvi on nyt yhdeksänvuotias. Isän ja pojan taideprojekti on edelleen jatkuva prosessi, heidän yhteinen juttunsa, leikkimistä ilman painetta.

Valokuvia, veistoksia ja lapsen aarteita

Valokuvien lisäksi Kansallismuseon näyttelyssä nähdään oravanpyöräveistos, joka kertoo kiireestä ympärillämme ja ruuhkavuosista.

"Kliseet ovat totta. Taiteessa pidän yksinkertaisista asioista. Hakkasin vasaralla hamsterin juoksupyörästä toisen pään irti ja se alkoi näyttää Le Corbusierin nojatuolilta”, Parkkinen kertoo.

Näyttelyssä juoksupyörä nähdään suurempana veistoksena. Museovitriinissä nähdään myös Arvin kuratoitu keppikokoelma, lapsen aarteet. Näyttelytilan penkit ovat muotoja, joita Arvi on piirtänyt hiekkaan.

Arvin kasvaessa on keskustelu ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista voimistunut. Parkkinen ei ole välttynyt maailmantuskalta ja sen pohtimiselta, millaisen maailman jätämme lapsillemme.

"Toivon, että näyttely loisi toiveikkuutta ja uskoa siihen, että parempi maailma on mahdollinen", Parkkinen sanoo.

Juuri ilmestynyt valokuvateos Father & Son (Jiang Vasli, 2021) on myynnissä Kansallismuseon museokaupassa.

Sami Parkkisen (s. 1974) teoksia on ollut esillä useissa koti- ja ulkomaisissa gallerioissa ja museoissa kuten National Portrait Gallery, Lontoo (2015), Circulation(s) — Festival de la Jeune Photographie Européenne, Pariisi (2016) ja Suomen valokuvataiteen museo (2010). Hänen teoksiaan on merkittävissä julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.

Median edustajilla on mahdollista tavata taiteilija näyttelyssä erikseen sovittuna ajankohtana seuraavina päivinä: 26.5., 27.5. ja 2.6. klo 10–16. Sovi haastattelusta: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi

Mediakuvapankki

Lisätiedot
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6362
viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200

KANSALLISMUSEO
Mannerheimintie 34, Helsinki
Museo on avoinna 31.8. asti päivittäin klo 11–18
www.kansallismuseo.fi

Avainsanat

Kuvat

It all comes back (2015). Kuva: Sami Parkkinen
It all comes back (2015). Kuva: Sami Parkkinen
Lataa
Kansallismuseon näyttelyssä esillä on valokuvien lisäksi veistoksia ja videoteoksia. Kuva: Sami Parkkinen
Kansallismuseon näyttelyssä esillä on valokuvien lisäksi veistoksia ja videoteoksia. Kuva: Sami Parkkinen
Lataa
Sami Parkkinen ja hänen poikansa Arvin yhteinen taideprojekti on jatkunut jo yhdeksän vuotta. Kuva: Sami Parkkinen
Sami Parkkinen ja hänen poikansa Arvin yhteinen taideprojekti on jatkunut jo yhdeksän vuotta. Kuva: Sami Parkkinen
Lataa
Sami Parkkinen osallistui muotokuvalla Arvi (2014) Taylor Wessing Portrait Prize -kilpailuun ja ja muotokuva oli esillä kilpailutyönäyttelyssä National Portrait Galleryssa Lontoossa. Kuva: Sami Parkkinen
Sami Parkkinen osallistui muotokuvalla Arvi (2014) Taylor Wessing Portrait Prize -kilpailuun ja ja muotokuva oli esillä kilpailutyönäyttelyssä National Portrait Galleryssa Lontoossa. Kuva: Sami Parkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseon kohteissa vieraili alkuvuonna 315 000 kävijää – linnat kiinnostivat kotimaanmatkailijoita20.9.2021 12:38:22 EEST | Tiedote

Kotimaanmatkailijat suuntasivat joukolla Suomen kansallismuseon eri puolella Suomea sijaitseviin kohteisiin, joista Hämeen linnassa, sen viereisessä Vankilassa ja Savonlinnan Olavinlinnassa saavutettiin myös kuukausittaisia yleisöennätyksiä. Uudenmaan kohteiden kävijämäärät laskivat hieman viime vuodesta koronarajoitusten ja matkailijakadon vuoksi. Suomen kansallismuseo vastaa kahdeksan museon ja kahden linnan avoinna pidosta, näyttelyistä ja yleisötyöstä. Kohteissa on vieraillut elokuun loppuun mennessä yhteensä 315 000 kävijää.

Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma perillä Saamenmaalla – Kansallismuseon Kotiinpaluu-näyttely juhlistaa merkittävää palautusprosessia1.9.2021 15:02:08 EEST | Tiedote

Saamelaismuseo Siida otti tänään keskiviikkona vastaan Suomen kansallismuseon saamelaisesineiden kokoelman. Kulttuuriperinnön palauttaminen eli repatriaatio on monivuotinen prosessi, johon kuuluu myös Suomen kansallismuseon ja Siidan yhdessä saamelaisyhteisön toimijoiden kanssa Kansallismuseoon toteuttama näyttely Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu.

Seurasaaren ulkomuseon kesäohjelmisto nostaa esille kulttuuriperinnön monimuotoisuuden5.7.2021 11:25:19 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluva Seurasaaren ulkomuseo vie kansallispukuisten oppaiden ja toinen toistaan kiehtovampien pihapiirien ja rakennusten keskellä toiseen aikaan ja paikkaan. Suositun ulkoilusaaren museossa draamakierroksia koko perheelle, musiikkia kesäilloissa, esityksellinen museokierros ja opastuksilla mukana myös maattomien ja romanien näkökulmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme