Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Kiinteä kuukausipalkkio ennallaan isoissa taloyhtiöissä
Kiinteä isännöintipalkkio 40 asuinhuoneiston taloyhtiössä oli keskimäärin 745 euroa kuukaudessa (mediaani), jossa on nousua noin 11 prosenttia vuodesta 2020. Mediaani 20 asuinhuoneiston talossa oli 450 euroa kuukaudessa (nousua 7,1 %) sekä 100 asuinhuoneiston talossa 1300 euroa kuukaudessa. Sadan asunnon taloyhtiön kuukausipalkkio isännöinnistä oli sama kuin kolme vuotta sitten. Hinnat sisältävät arvonlisäveron ja perustuvat koko Suomesta tulleisiin isännöitsijöiden vastauksiin.
Keskiarvot isännöinnin kiinteissä kuukausipalkkioissa ovat mediaaniarvoja korkeampia. Osalla taloyhtiöitä on selvästi korkeampia isännöinnin kuukausihintoja kuin toisilla. Ala- ja yläkvartaalien erot ovat myös merkittäviä, joten hintahaitari on laaja.
Rivitaloista korkeimpia kuukausipalkkioita maksoivat 1990-luvulla valmistuneet taloyhtiöt ja kerrostaloista ennen vuotta 1940 valmistuneet talot. 20 asuinhuoneiston taloyhtiöiden kuukausipalkkio isännöinnistä oli korkein pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla, muun Suomen osalta palkkiot olivat varsin yhdenmukaisia.
Erillisveloituksissa laaja hintahaitari
”Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia, joista osa on suoraan asunto-osakkeenomistajilta laskutettavia. Etenkin erillisveloitusten suuruus vaihtelee huomattavasti, joten taloyhtiön on hyvä verrata omia veloituksiaan yleiseen tasoon”, kannustaa Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.
Isännöitsijäntodistuksen mediaanihinta liitteineen oli 115 euroa. Tämä on 15 % enemmän kuin kolme vuotta aiemmin. Edullisin neljännes isännöitsijöistä veloitti 95 euroa tai vähemmän, kun kallein neljännes peri 135 euroa tai enemmän.
Kokouspalkkiot ja erillisveloitettavat tuntityöt ovat nousseet merkittävästi viimeisten kolmen vuoden aikana. Arki-iltoina pidettävien kokousten osalta kokouspalkkiot nousivat lähes 15 prosenttia. Teknisen isännöinnin tuntiveloitus nousi 11,4 prosenttia.
Korjaushankkeiden osalta isoissa korjaushankkeissa 40 prosentilla on käytössä urakkasumman perusteella määräytyvä prosenttiperusteinen projektinhallintapalkkio.
”Taloyhtiön on syytä laskea prosentit auki euroiksi ja arvioida summaa suhteessa urakasta isännöinnille aiheutuvan lisätyön määrään”, Timo Tossavainen painottaa.
Taloyhtiöiden hallitusten on tarpeen kiinnittää huomiota erillisveloituksiin, jotta isännöinnin kokonaiskustannuksista saa todellisen käsityksen. Isännöinnin veloitukset taloyhtiöltä ja sen osakkailta perustuvat isännöintisopimukseen, jonka taloyhtiön puolelta hyväksyy hallitus – myös erillisveloitukset sekä niiden mahdolliset muutokset.
Isännöintisopimuksiin ja palvelun laatuun huomiota
Isännöinnissä taloyhtiöiden tulee kiinnittää huomiota erityisesti ostettavan palvelun laatuun, erillisveloitusten hinnoitteluun sekä isännöinnin kokonaiskustannuksiin.
Isännöintisopimuksia on päivittänyt 63 prosenttia taloyhtiöistä viimeisen viiden vuoden aikana. Hieman yli puolet taloyhtiöistä oli kilpailuttanut isännöinnin viimeisen 10 vuoden aikana, ja näillä taloyhtiöillä selvästi yleisin syy kilpailuttamiseen oli isännöinnin laatu ja tehtävien hoitumisen haasteet (60 %). Isännöinnin hinnan takia kilpailutuksen teki 13 prosenttia taloyhtiöistä.
”Taloyhtiön hallituksen on tunnettava taloyhtiön isännöintisopimuksen sisältö, jotta hallitus tietää, mitä taloyhtiö on isännöinniltä ostanut”, Timo Tossavainen muistuttaa.
Isännöintisopimusten liitteistä yleisin on isännöintitehtäväluettelo, joka on mukana 96 prosentissa sopimuksista. Isännöintitehtäväluettelo on toimiva väline isännöintitehtävistä sopimiseen taloyhtiön ja isännöintiyrityksen kesken.
Taloyhtiön verkkosivut tai sähköinen asiointipalvelu isännöintiyrityksen tarjoamana sisältyi kiinteään kuukausipalkkioon lähes puolilla taloyhtiöistä ja isännöitsijöistä. Neljännes vastasi, ettei kyseistä palvelua ole tarjolla, ja noin neljänneksellä oli palvelusta kuukausi- tai vuosihinta taloyhtiölle. Viestintään liittyviä palkkioita kartoitettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Isännöitsijät arvioivat isännöintipalvelujen tarjonnan laatua edelleen varsin kriittisesti, sillä laatu sai keskiarvon 3,19 asteikolla 1-5. Erittäin korkealuokkaisena tarjonnan laatua piti neljä prosenttia isännöitsijöistä. Taloyhtiöiden puheenjohtajat arvioivat, että sopimussisältöjen ja hinnoittelun selkeys on selkeästi huonontunut, samoin kuin isännöintipalvelun hinta-laatusuhde, joista kaikista puheenjohtajat antoivat heikommat arviot kuin koskaan aiemmin vuodesta 2010 alkaen tehdyissä tutkimuksissa.
Palkkiovertailua vuodesta 2010
Kiinteistöliiton valtakunnallisella kyselytutkimuksella koottiin ajantasaista tietoa isännöintipalkkioiden suuruudesta ja perusteista tammikuun 2023 tilanteen mukaisesti. Palkkiokehitystä arvioitiin kolmen viime vuoden ajalta sekä verrattiin tietoja myös aiempiin vuodesta 2010 alkaen toteutettuihin palkkiokyselyjen tuloksiin.
Isännöintipalkkiot 2023 -kyselyyn vastasi 1558 taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaa ja 293 ammatti-isännöitsijää. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä tammi-helmikuussa 2023. KTI Kiinteistötieto Oy toteutti tutkimuksen Kiinteistöliiton toimeksiannosta.
Isännöintipalkkiot 2023 -tutkimuksen tulosdiat ovat saatavissa Kiinteistöliiton jäsensivuilta (Tutkittua tietoa => Isännöinti). Media saa tulosdiat ottamalla yhteyttä alla mainittuihin lisätietojen antajiin.
Yhteyshenkilöt
Jukka Keropääekonomisti
Puh:09 1667 6226jukka.kero@kiinteistoliitto.fiTimo Tossavainenyhteysjohtaja
Puh:0503209464timo.tossavainen@kiinteistoliitto.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme