Aidosti leveämmät hartiat

Ismo Apells julhälsning: Ge du också ditt stöd för ett jämlikt liv

Dela

Om du inte själv kan värna om de tjänster du behöver, vem ska då göra det?

Ismo Apell
Ismo Apell

I ett videomeddelande, så här före jul, påminner skådespelaren och kommunala beslutsfattaren Ismo Apell oss om hur de mest utsatta personerna glömts bort i sote-lagförslaget.

De här personerna kan ha en diagnos som utvecklingsstörning och allvarliga mentala problem eller ha olika missbruksproblem och kriminell bakgrund eller många diagnoser som försvagar funktionsförmågan eller de kan vara klienter som behöver tjänster på sitt modersmål svenska.

– I Finland har alla människor inte samma rättigheter och alla förmår inte heller värna om dem. De här personerna skulle vilja säga att de också har rätt till bra tjänster, ett bra hem och en bra vardag. Framförallt skulle de vilja berätta att de också har rätt till ett gott liv.

I videomeddelandet berättar Apell om Eteva, Vaalijala och Kårkulla samkommuners kamp för att bevara sina landsomfattande tjänster i sote-lagreformen. Dessa samkommuner vill bevara nuvarande tjänster och bli kvar som offentliga tjänsteproducenter. Samkommunerna vill att i sote-lagförslaget skrivs in aktörers aktiviteter över landskapsgränserna samt en förordning om centralisering av de mera krävande tjänsterna och de svenskspråkiga tjänsterna. Ett sådant beslut skulle erbjuda det som behövs för ett gott liv också för personer med särskilt stöd.
– Nu gäller det att vara förnuftig, för sådana här tjänster ska inte tappas bort eller försämras. I beredningsskedet av sote-lagen har det tappats bort, men jag tror fullt och fast att det hos beslutsfattarna finns en vilja att rätta till det här i den kommande lagreformen, säger Apell.

Apell donerar årligen, via sina teatrar Rauhalahti och Koljonvirta, stora summor pengar till välgörenhet till förmån för förebyggande mentalvårdsarbete, handikapparbete och till mindre bemedlade familjer.

– Vi som kan hjälpa, kan göra det på många sätt. Också allehanda ekonomisk hjälp behövs.

Apell poängterar att det genom att hjälpa är som att få en gåva själv.

–Det känss i hjärtät då man hjälper andra. Det är viktigt att ge sitt stöd för ett jämlikt liv.

Nyckelord

Kontakter

Ismo Apell, ismo@turpatalli.fi
+358 (0) 400 669 184

Bilder

Länkar

Om

Aidosti leveämmät hartiat
Aidosti leveämmät hartiatEteva kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista vammaisalan osaamiskeskuksista. Tuotamme erityispalveluita kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille Etelä-Suomen alueella. Etevan omistaa 45 kuntaa. www.eteva.fi

Kårkulla samkommun on kuntayhtymä, joka tuottaa erilaisia palveluita vammaisille ja heidän läheisilleen. Kuntayhtymään kuuluu 33 ruotsinkielistä ja kaksikielistä kuntaa. www.karkulla.fi

Vaalijalan kuntayhtymä on savolainen toimija Itä-Suomessa, joka palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Vaativimpia kuntoutuspalveluita tuotamme valtakunnallisesti. Vaalijalan omistaa 33 savolaista kuntaa. www.vaalijala.fi

Följ Aidosti leveämmät hartiat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aidosti leveämmät hartiat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum