Jyväskylän yliopisto

Isopandan mustavalkoinen väritys on suojaväri

Jaa

Jyväskylän yliopiston, Bristolin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat osoittaneet harvinaisen valokuva-aineiston sekä uusimpien kuva-analyysitekniikoiden avulla, että ainutlaatuiset mustavalkoiset värit naamioivat isopandan niiden luonnollisessa elinympäristössä. Tulokset on julkaistu tänään Scientific Reports -julkaisusarjassa.

Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)
Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)

Vaikka useimmat nisäkkäät ovat harmaanruskeita, on olemassa muutamia kiehtovia poikkeuksia, kuten seepra, haisunnäätä ja miekkavalas. Ehkä tunnetuin kaikista mustavalkoisista eläimistä on kuitenkin iso- eli jättiläispanda.

Tutkijaryhmä analysoi valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristometsissä. He havaitsivat, että isopandan mustat värit sulautuvat yhteen taustan tummien puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit sulautuvat vaaleiden lehtien ja lumen kanssa talvella. Lisäksi vaaleanruskeat sävyt muodostavat maapinnan sävyihin sulautuvan värin, joka kattaa eron luonnonympäristön hyvin tummien ja erittäin vaaleiden visuaalisten elementtien välillä. Tulokset ovat yhdenmukaisia riippumatta siitä, katsotaanko niitä ihmisen, kissan tai koiran näkömalleilla, joista kaksi viimeistä edustavat petoeläimiä.

Kontrastivärit rikkovat muodon

Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat toista suojavärimuotoa – hajottavaa väritystä – jossa eläimen pinnalla näkyvät kontrastivärit rikkovat sen ääriviivat. He havaitsivat, että isopandoilla hajottava väritys toimii petoeläimen näköä vastaan erityisesti pidemmillä katseluetäisyyksillä.

Lopuksi tutkijat käyttivät uutta värikarttatekniikkaa vertaillakseen elinympäristön värien samankaltaisuutta eri lajien ja isopandan välillä. Tämä vahvisti, että isopandan värien samankaltaisuus taustaansa on verrattavissa lajeihin, joita pidetään suojavärin omaavina.

Julkaisu: ‘The giant panda is cryptic’, Scientific Reports, Ossi Nokelainen, Nicholas E. Scott-Samuel, Yonggang Nie, Fuwen Wei & Tim Caro, doi: 10.1038/s41598-021-00742-4

Julkaisuvapaa 28.10.2021 klo 12.00

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Ossi Nokelainen
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
ossi.nokelainen@jyu.fi
puh. 0408657053

Kuvat

Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)
Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)
Lataa
Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)
Kuva: Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto. (Kuvattu Ähtärin eläinpuistossa)
Lataa
Kuva: Ähtärin eläinpuisto
Kuva: Ähtärin eläinpuisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme