Oulun yliopisto

IT-alan sukupuolittuneet mielikuvat vaativat ravistelua

Jaa

Filosofian maisteri Fanny Vainionpään väitöskirjatutkimus tuo lisää ymmärrystä informaatioteknologia-alan sukupuolittuneisuuteen nostamalla esiin lukioikäisten tyttöjen uravalintaan vaikuttavia tekijöitä. Miten lukioympäristö ohjaa tyttöjä tiettyyn suuntaan? Mitkä asiat vaikuttavat jatko-opintojen ja uran valintaan? Tutkimus osoittaa, että uravalinta on prosessi, joka voi vaihtaa suuntaa monesti. Sen luonne on monimutkainen.

Tutkija Fanny Vainionpää, Oulun yliopisto
Tutkija Fanny Vainionpää, Oulun yliopisto

Tutkimuksessa Vainionpään mukaan näkyy, että nuorilla ei ole kunnolla tietoa IT-alan uravaihtoehdoista, ja kokemukset teknologian parissa vaikuttavat olevan edelleen vahvasti sukupuolittuneita. Alaa ei tule valittua, kun ei ole selvää kuvaa siitä, mitä työskentely todellisuudessa on. Nuorille teknologia tarkoittaa yleensä vapaa-ajalla mobiililaitteiden viihdekäyttöä, minkä ei koeta synnyttävän IT-osaamista. Vastaavasti koulussa opiskelu koetaan ”oikeaksi” työskentelyksi mutta valitettavan tylsäksi. Lukioissa tieto- ja viestintäteknologian asema on ongelmallinen, sillä opetussuunnitelman pohjalta toivotaan, että tietotekniset taidot kehittyvät, kun ohjelmistoja käytetään muiden oppiaineiden parissa.

”Opettajien mahdollisuus jakaa nuorille tietoa jää helposti vähäiseksi, kun valinnaisia kursseja ei valita. Opinto-ohjaajien täytyy kertoa eri aloista tasapuolisesti, eikä heidän ole välttämättä helppoa hahmottaa uravaihtoehtoja sellaisilla aloilla, jotka ovat heille itselleen kovin vieraita, kuten IT-ala useimmille tässä tutkimuksessa haastatelluille oli”, Fanny Vainionpää kertoo.

Naiset ovat yhä selvästi vähemmistönä IT-aloilla, ja vanhat sukupuolittuneet näkemykset vaikuttavat lukiolaistyttöjen uravalintaan. Kaiken kaikkiaan ihmiset kotona, koulussa, ja laajemmin yhteiskunnassa vaikuttavat tyttöjen valintoihin, usein tahattomastikin vanhoja ajatusmalleja painottaen. Suomessa on edelleen vahva jako miesten ja naisten ammatteihin. Tekniset alat ovat miesvaltaisia, vaikka tytöt pärjäävät lukiossa matematiikassa ja luonnontieteissä tasavertaisesti.

”Lukio on paikka, jossa erilaiset diskurssit, vuorovaikutukset ja historiat yhtyvät ja ohjaavat tyttöjä jättäytymään pois IT-alalta. Näyttää siltä, että tytöt suljetaan tahattomasti pois IT-alalta, mutta tytöt myös itse valitsevat muita opintoja. Selvä tutkimustulos on, että IT-ala ei näyttäydy lukiossa kiinnostavana uravaihtoehtona tytöille. Teknologian käyttö opinnoissa ei lisää ymmärrystä alasta ja IT-aiheiset valinnaiset kurssit jäävät usein valitsematta”, Vainionpää toteaa.

Tutkimusaineisto pohjautuu projektiin, jossa lukiolaisille tarjottiin tietoa IT-alasta lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyön kautta. Aineistona Oulun yliopistossa tutkijana työskentelevä Vainionpää on käyttänyt kyselyitä, haastatteluita, ryhmäkeskusteluita, esseitä ja havainnointimuistiinpanoja. Tutkimukseen osallistui lukiolaisia, lukion opettajia ja opinto-ohjaajia sekä IT-alalla opiskelevia ja työskenteleviä naisia. Laadulliset menetelmät auttoivat ymmärtämään ilmiötä syvällisemmin.

Tutkimus ei jäänyt vain teoreettisen toteamisen tasolle. Osana väitöskirjatyötään Fanny Vainionpää loi tieto- ja viestintätekniikan lukiokurssikonseptin, jonka avulla pyrittiin muuttamaan nuorten mielikuvia IT-alasta tuomalla esiin erilaisia puolia alasta yrittäjyysprojektin kautta. Tämä tavoite toteutui ja nuoret kertoivat, että heidän käsityksensä alasta monipuolistui.

Väitöstutkimuksen aiheena oli lukiossa opiskelevien tyttöjen uravalinta, mutta on tärkeää muistaa, että IT-alalle tullaan myös myöhemmässä elämänvaiheessa, ei suoraan lukiossa tehtyjen jatko-opintojen perään. Ammatinvalinta ei ole selkeä polku tai putki ja monilla luottamus omiin kykyihin sekä kiinnostus alaan syntyy myöhemmin työelämässä. Tämän takia on tärkeää, että aikuisenakin voi valita tietoteknisen alan ja että siihen löytyy roolimalleja. Tämä on meidän kaikkien etu.

”Se, että harvat naiset valitsevat IT-alan vaikuttaa yksilöihin ja yhteiskuntaan monin tavoin. On tärkeää, että teknologiaa on suunnittelemassa yhtä moninainen joukko ihmisiä kuin mitä teknologian käyttäjätkin ovat”, Fanny Vainionpää korostaa.

Filosofian maisteri Fanny Vainionpää väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 14.5.2021. Tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan suomennettu otsikko on Tyttöjen uravalinta ja IT-ala - Neksusanalyyttinen tutkimus (Girls’ choices of IT careers - A nexus analytic inquiry). Vastaväittäjänä toimii dosentti Liisa von Hellens (Griffith University) ja kustoksena apulaisprofessori Marianne Kinnula (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuudesta on etälähetys klo 12 alkaen osoitteessa https://oulu.zoom.us/j/62386529698

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkija Fanny Vainionpää, Oulun yliopisto
Tutkija Fanny Vainionpää, Oulun yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä16.6.2021 13:45:00 EEST | Tiedote

Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.

Pohjoisen kaupungit näyttävät palautuvan koronapandemiasta hyvin14.6.2021 09:58:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia on ollut ennen kaikkea terveyskriisi, mutta sen vaikutukset ovat heijastuneet laajasti myös yhteiskunnan muille osa-alueille. Pohjoisen Suomen, Ruotsin ja Norjan kaupungit näyttävät palautuvan pandemiasta hyvin osittain siksi, että julkinen sektori on niissä kansallista tasoa suurempi työllistäjä. Yksityisen sektorin työpaikat ovat osoittautuneet turvattomammiksi kriisin aikana.

Uusi tutkimus vahvistaa Levänluhdan olleen pääasiassa naisten ja lasten kalmisto10.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston ja Helsingin yliopiston arkeologit vahvistivat uusin menetelmin, että Levänluhtaan haudatut aikuiset olivat pääasiassa naisia. Aiemmat tulkinnat levänluhtalaisten erityisestä pienikokoisuudesta naisten kohdalla voitiin kumota. Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Levänluhta on yksi tunnetuimmista esihistoriallisista kalmistoista Suomessa. Ajanjaksolla noin 350–800 jaa. haudattiin vähintään sadan ihmisen ruumiit pieneen lampeen.

Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä8.6.2021 11:57:26 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat tänään allekirjoittaneet keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan. Yhteistyösopimus (MoU - memorandum of understanding) julkaistiin japanilaisen talousmedia The Nikkein ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön järjestämän Global Digital Summitin yhteydessä Tokiossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme