Suomen Punainen Risti SPR

Itä-Suomessa hiv-tartuntojen määrä edelleen nousussa – ilmaisia hiv-kotitestejä jaossa neljällä raja-asemalla 

Jaa

Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä.

Kuvaaja: Mikko Rasila / Hivpoint
Kuvaaja: Mikko Rasila / Hivpoint

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan jokaisella tulisi halutessaan olla oikeus päästä anonyymiin hiv-testiin julkisessa terveydenhuollossa. Tämä toteutuu kuitenkin monilla edelleen huonosti. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa päästä nimettömänä testiin. Suuremmissa kaupungeissa on tarjolla myös testiin pääsyä helpottavia matalan kynnyksen palveluita mm. Hivpointin ja Suomen Punaisen Ristin järjestäminä.

Vuonna 2018 myyntiin tuli hiv-kotitesti, joka tuo anonyymin testauksen suomalaisten ulottuville ympäri maata.  

Anonyymin testauksen tarve on huomattu Hivpointin ja Punaisen Ristin testaustapahtumissa Venäjän rajalla. Vuodesta 2000 lähtien lähes 60 suomalaista miestä on saanut hiv-tartunnan Venäjällä.

– Kohdennettu hiv-testaus Venäjän rajalla on selkeästi tärkeää, sillä monet rajatestauksessamme käyneistä miehistä eivät ole ennen käyneet hiv-testissä, sanoo Hivpointin seksuaalineuvoja Mervi Valjus.  

– Yksi syy tähän on se, että anonyymin hiv-testin saaminen on vaikeaa. Julkisen terveydenhuollon olisi tärkeää tarkistaa käytäntöjään ja varmistaa, että oikeus nimettömään hiv-testaukseen toteutuu, toteaa Valjus.

Hän myös rohkaisee käymään testissä. –Testiin hakeutumista ei kannata pelätä, saat siitä itsellesi mielenrauhan, Valjus kannustaa. 

Tänä vuonna Hivpoint ja Suomen Punainen Risti järjestävät useampia rajatestauksia kuin edellisvuosina. Raja-asemilla tarjotaan testauksen lisäksi neuvontaa ja turvaseksipakkauksia. Jokaisena testauspäivänä jaetaan myös ilmaisia hiv-kotitestejä muistuttamaan säännöllisen testauksen tarpeellisuudesta ja mahdollisuudesta tehdä testi nimettömästi.

Turvaseksikiertue päivystää raja-asemilla seuraavasti

Vaalimaa 25.-26.5. 

Vartius 15.-16.6. 

Niirala 24.-25.8. 

Nuijamaa 31.8.-1.9. 

Lisätietoja:  

Mervi Valjus, seksuaalineuvoja, suunnittelija - aluetyö, p. 0207 465 784, mervi.valjus@hivpoint.fi 

Annukka Tapiola, terveyden edistämisen suunnittelija, p. 040 620 43 73, annukka.tapiola@punainenristi.fi

Tuuli Daavittila, viestinnän asiantuntija, Suomen Punainen Risti, p. 040 589 3414,
tuuli.daavittila@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvaaja: Mikko Rasila / Hivpoint
Kuvaaja: Mikko Rasila / Hivpoint
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme