Suomen Mielenterveysseura ry

Itsemurhien ehkäisykeskus aukeaa Helsingissä

Jaa

Suomen itsemurhaluvut ovat jo pitkään olleet yli EU:n keskitason ja korkeammat kuin muissa Pohjoismaissa. Mielenterveysseura avaa tänään Helsinkiin uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen, johon voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Helsingin lisäksi vastaanottotoimintaa on myös Kuopiossa.

”Itsemurhien ehkäisykeskuksen tavoitteena on tarjota tukea ja apua itsetuhoisuudesta kärsiville, itsemurhaa yrittäneille ja heidän läheisilleen sekä itsemurhan tehneiden omaisille. Keskus tarjoaa myös koulutusta itsemurhavaarassa olevan tunnistamisessa, itsetuhoisuuden puheeksi ottamisessa sekä jatkohoitoon ohjaamisessa”, sanoo itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen Mielenterveysseurasta.

”Itsemurhayritys tai itsetuhoisuus voivat olla vaikeita aiheita jopa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Tähän on saatavilla nyt entistä enemmän asiantuntevaa ja erikoistunutta apua.”

Asiakkaaksi itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua itse ja kaikki palvelut ovat maksuttomia. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon toivotaan ohjaavan itsetuhoisuudesta kärsiviä asiakkaitaan keskuksen palveluihin. Ehkäisykeskuksen toiminnan rahoittaa STEA (sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus).

Mielenterveysseura on ottanut käyttöön interventiomallin itsemurhaa yrittäneille, joka Sveitsissä on tutkitusti vähentänyt uusia itsemurhayrityksiä. Menetelmän vaikuttavuudesta on myös Suomessa käynnissä tutkimus.

Itsemurhaa ajattelevaa voidaan auttaa

Suomessa tehtiin vuonna 2016 yhteensä 787 itsemurhaa. Määrä on korkea, sillä esimerkiksi liikennekuolemia oli samana vuonna 258. Itsemurhayrityksiä on arvioitu olevan noin kymmenkertainen määrä toteutuneisiin itsemurhiin verrattuna.

”Itsemurhayritys on useimmiten harkitsematon. Epätoivo voi olla hetkeksi syventynyt, mikä saa tilanteen tuntumaan umpikujalta. Vaikeasta tilanteesta keskustelu estää itsemurhayrityksiä tehokkaasti, kun erilaisia ratkaisukeinoja alkaa hahmottua. Psyykkinen kipu hellittää ja toivoa alkaa syntyä.”

Itsemurhien ehkäiseminen on yksi suomalaisen mielenterveystyön merkittävimpiä kysymyksiä. Tutkimusten mukaan itsemurha traumatisoi lähipiirissä keskimäärin 6-10 henkilöä. Itsemurhat vaikuttavat tuhansiin ihmisiin joka vuosi.

”Itsemurhaa yrittäneet ovat usein myöhemmin hyvin kiitollisia, etteivät kuolleet. Se on vahva perustelu, että itsemurhien ehkäisytyötä tulee jatkaa entistä voimallisemmin.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marena Kukkonen
Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö
puh: 040 - 669 3070
marena.kukkonen@mielenterveysseura.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Mielenterveysseuran liittohallitus: Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut eivät ole Suomessa riittävällä tasolla17.12.2018 09:43Tiedote

Mielenterveyden häiriöt ovat Suomessa nousseet nuorten merkittävimmäksi terveysongelmaksi. Yleisimpiä nuorten hyvinvointiin liittyviä ongelmia ovat mielialan lasku ja masennus. Nuorista joka viidennellä on mielenterveyden häiriöitä. Pääkaupunkiseudulla jopa yhdeksän prosenttia nuorten ikäluokista on viime vuosina ollut psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakkaana. Itsetuhoisuus tuntuu levinneen yhä nuorempiin ikäryhmiin.

Mielenterveysseuran Mielenterveys kuuluu kaikille -hanke on kouluttanut kahdessa vuodessa lähes 18 000 kansalaista ja ammattilaista19.11.2018 05:00Tiedote

Sipilän hallituksen Terveyden ja hyvinvoinnin kärkihanketta on toteuttanut Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveys kuuluu kaikille -osahanke. Se on järjestänyt 2017–18 yli 1000 Mielenterveyden ensiapu -koulutusta lähes 18 000 kansalaiselle ja ammattilaiselle ympäri Suomen. Lisäksi hankkeessa on koulutettu noin 600 uutta Mielenterveyden ensiapuohjaajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme