Etelä-Savon ELY-keskus

Jäät paksuuntuneet 3–7 cm lähes kaikilla Etelä-Savon seurantapisteillä

Jaa
Jäiden paksuuksia mitattiin kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat 35–45 cm välillä, mutta järven sisällä jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Tarmo Muuri.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Tarmo Muuri.

Edelliseen mittaukseen (10.2.) verrattuna Etelä-Savon jäätilanne on kohentunut 3–6 cm alueellisilla ja valta-kunnallisilla seurantapisteillä. Kyyvettä lukuun ottamatta jäätilanne vastaa nyt joko helmikuun pitkän ajan keskiarvoa tai on sitä 1–5 cm paksumpi. Kyyvedellä havaittu jäänpaksuus oli 9 cm keskimääräistä heikompaa. Kirkkaan, läpikuultavan ja tasaisen teräsjään havaittu paksuus oli kaikilla alueellisilla seurantapisteillä vähintään 21 cm.

Jääpeitteen halkeamat heikentävät jään kantavuutta

Suuntaa antavana arviona halkaisijaltaan yhden kilometrin suuruisen järven jääpeite laajenee noin 100–110 cm lämpötilan kohotessa –20 asteesta 0 asteeseen. Vastaavasti pakkasen kiristyminen aiheuttaa jäähän railoja ja rakoja, joiden yhteenlaskettu leveys on järven poikki kuljettaessa saman verran.

Halkeamat heikentävät jään kantavuutta: Suoraan kulkevan halkeaman reunalla jää kantaa noin 40 % ehjän jään kantavuudesta. Jos kaksi halkeamaa leikkaa suorakulmaisesti toisensa, pienenee kantavuus 25 %:iin.

Jäällä kulkijan on hyvä muistaa turvatoimet varsinkin, jos lämpötiloissa on ollut suurempaa vaihtelua lähipäivinä ja lämpöeristeenä toimiva jään päällinen lumipeite on ohut. Jäällä liikuttaessa on pidettävä mukana jäänaskaleita, joiden avulla voi vetää itsensä takaisin jäälle. Hyvä apuväline on myös tukeva keppi, jolla voi kokeilla jään laatua sekä auttaa hädän tullen itseään ja toisia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Tarmo Muuri.
Jäänpaksuuden mittaamista. Kuva: Tarmo Muuri.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Helmi-ohjelmassa tapahtuu: Rantasalmelle valmistellaan luonnon monimuotoisuutta vahvistavaa Helmi-keskittymää ja ELY-keskus etsii kunnostettavia pienvesikohteita26.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ohjelma, jossa hoidetaan ja kunnostetaan maamme arvokkainta luontoa. Etelä-Savoon on suunnitteilla useita Helmi-keskittymiä ja niistä ensimmäistä valmistellaan Rantasalmelle. Maanomistajat voivat ehdottaa Helmi-ohjelmaan maillaan sijaitsevia kunnostuksen tarpeessa olevia pienvesiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme