Jane ja Aatos Erkon säätiöltä rahoitus bakteeritulehduksen ja sydäninfarktin yhteyden tutkimukseen

Tutkimushanketta johtavat yliopiston puolelta professori Pekka Karhunen, professori Vesa Hytönen ja professori Terho Lehtimäki sekä Sydänsairaalasta dosentti Olli Kajander. Osa tutkimuksista tehdään yhteistyössä Turun yliopiston PET tutkimuskeskuksen professori Anne Roivaisen kanssa. Tutkimukseen osallistuu myös Stellenboschin yliopisto Etelä-Afrikassa.
Parantuneesta ennaltaehkäisystä ja hoidosta huolimatta sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessa ylivoimaisesti merkittävin kuolinsyy, joihin kuolee vuosittain yli 20 000 henkilöä.
Tutkimukset ovat vakuuttavasti osoittaneet, että sepelvaltimotaudin kehittyminen muistuttaa kroonista tulehdusta, jonka taustalla ovat jo lapsuudesta lähtien kohonnut seerumin LDL kolesteroli, verenpainetauti, ylipaino sekä tupakoiminen. Suurista odotuksista huolimatta modernit genomin laajuiset tutkimukset ovat lähinnä vain vahvistaneet haitallisen LDL kolesterolin merkityksen, mutta toisaalta nostaneet esille tulehdusta ohjaavien geenien merkityksen sydäntaudin kehittymisessä.
– Bakteerien ja virusten osuutta tulehdusreaktion käynnistymiseen kolesterolin vuoksi ahtautuneissa valtimoissa on epäilty jo kauan, mutta sitä ei ole pystytty todistamaan. Uudet bakteerien DNA:n tunnistamiseen perustuvat menetelmät ovat kuitenkin nyt muuttaneet tilanteen, professori Pekka Karhunen sanoo.
Tutkimushankkeen tarkoituksena on selvittää tulehtuneen valtimoahtauman sisältämien bakteerien muodostaman mikrobiomin koko rakenne, sen alkuperä ja sen aktivoitumisen kliininen merkitys. Tutkimushankkeessa selvitetään myös, voitaisiinko tulehtunut repeämisherkkä valtimoahtauma löytää hyvissä ajoin käyttämällä radioaktiivisesti leimattua tavanomaista pienikokoisempaa vasta-ainetta.
Tampereen yliopistossa käynnistetyssä tutkimushankkeessa on hyödynnetty sydänäkkikuolleiden sepelvaltimonäytteitä sekä sairaalassa hoidettujen sydän- ja aivoinfarktipotilaiden sekä alaraajojen valtimonkovetustautia sairastavien potilaiden veritulppanäytteitä, jotka on otettu talteen imemällä ne pois katetrin avulla hoidon aikana. Näytteistä on voitu osoittaa lukuisien lähinnä suusta peräisin olevien bakteerien DNA:ta. Tulokset on nyt varmistettu bakteereita vastaan tehdyillä vasta-aineilla immunohistokemiallisesti erityyppisissä ateroskleroosiplakeissa.
Tavoitteena on kehittää rokote, joka estää bakteerien tarttumisen valtimoahtaumaan ja ehkäisee bakteerivälitteisen veritulpan muodostumisen. Tarkoituksena on myös käynnistää kliininen lääkehoitotutkimus, jossa selvitetään, voidaanko sydäninfarktipotilaille heti aloitetulla lyhytkestoisella suonensisäisellä antibioottihoidolla vähentää uusia sydäntapahtumia ja sydäninfarktin jälkeistä kuolleisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
professori Pekka Karhunen
0400 511 361
pekka.j.karhunen@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Taipumus todellisuuspakoisuuteen ennustaa addiktioiden kehittymistä9.5.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Yksilön kokema todellisuuspakoisuus on yhteydessä päihteiden käyttöön sekä liialliseen rahapelaamiseen, digipelaamiseen ja internetin käyttöön, selviää YTM, KTM Hannu Jouhkin tuoreesta sosiaalipsykologian alan väitöskirjasta.
Ympäristön mikrobiomin köyhtyminen voi altistaa immuunivälitteisille sairauksille – Vain pieni tippa verta saattaa paljastaa sairastumisen riskin8.5.2025 09:50:00 EEST | Tiedote
Ympäristöllä on merkittävä vaikutus terveyteemme – sanotaan, että jopa suurempi kuin perimällä. Mutta mitkä tekijät tarkalleen ottaen vaikuttavat sairastumisen riskiin? Entä voidaanko yhdestä pienestä veripisarasta selvittää, mille kaikille olemme elämämme aikana altistuneet? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia uraauurtavassa HEDIMED-projektissa.
Väitös: Lapsettomuushoidoilla alkaneisiin raskauksiin liittyy enemmän komplikaatioita, mutta riskejä voidaan pienentää hoitoa räätälöimällä6.5.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Eeva-Maria Pohjonen selvitti väitöstutkimuksessaan lapsettomuushoitoihin liittyviä raskauskomplikaatioita. Lapsettomuushoidot ovat yleistyneet ja niiden turvallisuutta voidaan lisätä räätälöimällä hoitoja yksilöllisesti.
Väitös: Jos työtulojen progressiivisen verotuksen halutaan toteutuvan kunnolla, on lainsäädäntöä korjattava5.5.2025 10:14:24 EEST | Tiedote
Suomen tuloverojärjestelmässä tulon verokohteluun vaikuttaa olennaisesti se, kuka on tulon saaja. Kauppatieteiden maisteri Anette Ala-Lahti tutki väitöskirjassaan tulon kohdistamisperiaatteita, jotka ratkaisevat esimerkiksi, verotetaanko tulosta osakeyhtiötä vai luonnollista henkilöä. Tutkimuksessa havaitaan muun muassa, ettei työtulon kohdistamisperiaatteiden ja työtulon verokohtelun yhteyttä ole riittävästi huomioitu nykyisessä lainsäädännössä.
Väitös: Potilaan puhe on haastavaa lääkärille, joka käyttää suomea toisena kielenä5.5.2025 08:48:57 EEST | Tiedote
Suomessa työskentelee kasvava joukko lääkäreitä, joille suomi ei ole äidinkieli. Millaisia kielellisiä haasteita he kohtaavat työssään? Muun muassa tähän kysymykseen paneutuu FM Taina Pitkänen väitöstutkimuksessaan, joka kartoittaa lääkärin ja potilaan välisiä ymmärtämisongelmia ja tekee niiden perusteella päätelmiä potilastyöhön riittävästä kielitaidosta. Tutkimus nostaa esiin puheen ymmärtämisen yhteyden yhtäältä potilasturvallisuuteen ja toisaalta lääkärin ammatti-identiteettiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme