Jari Niemelä: Vi får inte överge de kommande generationerna
Denna vecka firar Helsingfors universitet sin 381-årsdag. Jubileumsveckan inleddes med ett tal av Jari Niemelä på temat gemenskap. Enligt Niemelä kan vi värna om gemenskapen genom att ställa frågan ”Hur mår du?” inte bara till andra människor, utan också till den övriga naturen. På så sätt värnar vi om gemenskapen mellan allt levande.
Gemenskapen mellan människan och naturen är viktig, eftersom mer än två tredjedelar av världens ryggradsdjur på kort tid försvunnit som följd av människans verksamhet. Enbart i Finland har mer än 300 arter utplånats som en följd av den sjätte utrotningsvågen, som orsakats av människan. Det är också allt mer sannolikt att den globala uppvärmningen överskrider den kritiska gränsen på 1,5 grader inom de följande fem åren.
I sitt öppningstal underströk Niemelä att det är väldigt bråttom med lösningar på klimatförändringen och utarmningen av naturens mångfald. För närvarande arbetar Niemelä på deltid och sköter specialuppgifter. Det huvudsakliga rektorsarbetet sköts av Sari Lindblom.
– Den pågående coronakrisen kan påskynda samhällets hållbarhetsomställning, konstaterade universitetets postcorona-grupp i sin rapport hösten 2020. Pandemin är ett startskott till en samhällsförändring utan återvändo. Förändringens stund är inne, säger Niemelä.
Vi kan inte låta unga klimataktivister ensamma rädda världen
För att lösa problemen med klimatförändring och artdöd krävs det insatser från många olika håll. Helsingfors universitet kommer att göra sitt till.
– Klimatet och naturen kräver insatser av oss alla. Vi kan inte låta unga klimataktivister ensamma dra lasset, säger Niemelä.
Arbetet för en hållbar framtid är ett av Helsingfors universitets strategiska val som universitetet främjar genom konkreta handlingar. Vid årsskiftet avvecklade universitetet de sista av sina placeringar i bolag som producerar fossila bränslen, och under den pågående undervisningsperioden startade för första gången en mångvetenskaplig kurs i hållbarhet som riktar sig till alla studenter. Inom en snar framtid öppnas kursen också för studenter inom det kontinuerliga lärandet.
Arbetet för framtiden pågår inte bara vid Helsingfors universitet utan inom hela universitetsfältet.
– Tillsammans med de övriga finländska universiteten publicerade vi i höstas Finlands universitetsrektorers råd UNIFIs teser om hållbar utveckling och ansvarsfullhet. Hela universitetsfältet har till exempel för avsikt att vara koldioxidneutralt före år 2030, säger Niemelä.
Regeringsprogrammets mål för klimatet och den biologiska mångfalden måste uppfyllas
Helsingfors universitet kräver att regeringsprogrammets mål för klimatet och den biologiska mångfalden verkligen uppfylls. För att hitta lösningar krävs inte bara vilja, utan också vetenskap.
– Finland har lovat att bli ett hållbart samhälle före 2030. Det är mindre än 10 år i framtiden. Målet är ambitiöst, men vi har inget annat val än att lyckas med det. Universitetet lovar ställa till förfogande all den forskningskunskap och kompetens som vi besitter för att rädda världen.
– Vi får inte överge de kommande generationerna. Människobarn, javanoshörningar, insjölaxar, saimenvikare, gulärlor, nordkapare och havsörnar måste alla kunna leva på vår planet även i framtiden, konstaterar Niemelä.
Niemeläs tal inledde universitetets 381-årsjubileumsvecka
Helsingfors universitets 381-årsjubileum firas hela veckan från måndag till fredag 22–26.3.2021. Virtuella evenemang och tal kan under veckan ses på universitetets Youtubekanal och Tankehörnans webbplats. Alla intresserade är varmt välkomna att ta del av programmet. Programmet i sin helhet finns här.
Du kan se Jari Niemeläs öppningstal 22.3.2021 här.
Om

PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Alkohol förändrar genernas funktion i embryots första celler19.6.2025 09:30:21 EEST | Pressmeddelande
Exponering för alkohol under de första veckorna av embryonalutvecklingen förändrar genfunktionen och cellmetabolismen. Odlingar på agarplatta visar att de första cellerna i nervsystemet är mest känsliga för alkohol. Forskningsresultatet stöder den nuvarande rekommendationen att sluta konsumera alkohol redan när man planerar en graviditet.
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum