Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

Järjestöille tulee turvata omaishoitajien valmennuksen järjestäminen jatkossakin

Jaa

Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry:n kevätkokouksen osallistujat vaativat järjestöille mahdollisuutta toteuttaa omaishoitajavalmennuksia myös omaishoitolakiin suunniteltujen muutosten jälkeen. Liitto on huolestunut siitä, että mikäli valmennus säädetään laissa kunnan järjestämisvastuulle, järjestöt eivät enää saa toteuttaa sitä Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lainsäädäntöä, jossa esitetään valmennuksen järjestämistä kuntien tehtäväksi. Kunnille ei ole tulossa velvollisuutta valmennuksen järjestämiseen, vaan ne voivat järjestää sitä tarvittaessa. Tämä asettaa omaishoitajat eriarvoiseen asemaan. Tämä vaarantaa myös järjestöjen mahdollisuuden jatkaa omaishoitajavalmennusten toteuttamista, koska Raha-automaattiyhdistyksen tuella ei voida järjestää kunnan lakisääteisiä tehtäviä.

Omaishoitajat ja läheiset -liiton kevätkokouksen osallistujat esittävät, että lainsäädännöllä turvataan järjestöjen mahdollisuus jatkossakin järjestää laadukasta valmennusta omaishoitajille.

Omaishoitajat ja läheiset -liitto paikallisyhdistyksineen on järjestänyt yhdessä kuntien ja muiden tahojen kanssa omaishoitajien Ovet-valmennusta® eri puolilla Suomea vuodesta 2010 alkaen. Omaishoitajat ovat kokeneet valmennuksen erittäin tärkeäksi jaksamistaan tukevaksi toiminnaksi. Yhdistysten järjestäminä valmennukset toteutetaan yhdessä vapaaehtoisten omaishoidon kokemusasiantuntijoiden kanssa. Yhdistysten toteuttamaa omaishoitajien valmennusta rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Lisätietoja

Marja Tuomi, toiminnanjohtaja, puh. 050 367 3443

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä. www.omaishoitajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

KANNANOTTO Omaishoito ei saa olla säästökohde!11.10.2018 12:45:45 EESTTiedote

Omaishoitajaliitto ry on huolissaan omaishoitajien yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja useissa kunnissa tehtävistä heikennyksistä omaishoitajien tukeen. Liitto korostaa, että omaishoidon kehittäminen ei saa jäädä retoriikaksi. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanke on kehittänyt kiitettävästi omaishoitoa. Valitettavasti kriteerien yhdenmukaistaminen on heikentänyt omaishoitajien asemaa eri puolilla Suomea. Kun kunnat purkavat omaishoidon tuen sopimuksia, omaishoidettava jää käytännössä omaishoitajan vastuulle eikä riittäviä tukipalveluita tarjota avuksi. Omaishoidon vaihtoehtoiskustannukset jäävät usein tarkastelematta. Selvitysten mukaan yli 20 000 omaishoidettavaa olisi pitkäaikaishoidon tarpeessa ilman omaishoitajaa. Omaishoito on merkittävä osa erityisesti ikäihmisten palvelujärjestelmää ja peittoaa inhimillisyydessään ja kustannusvaikuttavuudessaan muut palvelumuodot. Yksi pitkäaikaishoitopaikka maksaa kunnalle 3 500-9 500 euroa ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme