Järjestöt: Tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikki muodot on kiellettävä laissa

Eduskunnan lakivaliokunta antoi keväällä 2021 oikeusministeriölle tehtäväksi selkeyttää tyttöjen sukuelinten silpomista koskevaa lainsäädäntöä. Valiokunnan pyyntö perustui käsittelyssä olleeseen kansalaisaloitteeseen. Helmikuussa 2023 oikeusministeriö julkaisi työryhmän mietinnön, jossa ei esitetä muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön. Asia ei siten tällä hallituskaudella enää etene.
”On suuri pettymys, ettei tyttöjen sukuelinten silpomista, sen kaikkia muotoja, haluttu täsmällisesti kriminalisoida. Suomella on velvollisuus suojella silpomisen riskissä olevia tyttöjä”, sanoo Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala, joka toimi jäsenenä oikeusministeriön työryhmässä. Ihmisoikeusliitto jätti mietintöön eriävän mielipiteen.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on määritelty naisiin kohdistuvan väkivallan muodoksi ja ihmisoikeusloukkaukseksi useissa ihmisoikeussopimuksissa. Esimerkiksi Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi, ns. Istanbulin sopimus, velvoittaa Suomea suojelemaan silpomisen riskissä olevia tyttöjä.
Tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisointi saatava seuraavaan hallitusohjelmaan
Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa nykyisellään rangaistavaa rikoslain perusteella pahoinpitelyrikoksena. Nykyisen lainsäädännön soveltuvuus silpomisen kaikkiin muotoihin on kuitenkin epäselvä, koska oikeuskäytäntöä ei Suomessa juurikaan ole.
”Vakavimpien muotojen osalta nykyinen lainsäädäntö on selvä. Ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta siitä, miten lakia sovellettaisiin niihin silpomisen muotoihin, jotka ovat fyysisesti vähemmän vahingoittavia”, toteaa Ihmisoikeusliiton Johanna Latvala.
Tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisointi omana rikosnimikkeenään selkeyttäisi eri alojen ammattilaisille, esimerkiksi poliisille ja terveydenhuollon henkilöstölle, että kyseessä on vakava rikos. Se toimisi myös selkeänä viestinä perheille ja yhteisöille, joissa tyttöjen sukuelinten silpomisen riski on olemassa.
Järjestöt vaativat kannanotossaan, että Suomi täyttää ihmisoikeusvelvoitteensa kirjaamalla tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikkien muotojen kriminalisoinnin seuraavaan hallitusohjelmaan.
Linkki kannanottoon: Tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikki muodot on kriminalisoitava omana rikosnimikkeenään (pdf)
Allekirjoittajat:
- Amnesty International Suomen osasto
- Auralan Setlementti / Sopu-työ Varsinais-Suomi
- Ensi- ja turvakotien liitto
- Etelä-Sudan ja Sudan Sawa-yhdistys
- Exit - pois prostituutiosta
- Ihmisoikeusliitto
- Irakin naisten yhdistys
- Kurdiliitto
- Lastensuojelun Keskusliitto
- Loisto Setlementti
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Miehet ry
- Moniheli
- Monika-Naiset liitto
- Monikulttuurikeskus Saaga
- Monikulttuuriset siskot
- Naisasialiitto Unioni
- Naisjärjestöjen Keskusliitto
- Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS
- Naisten linja Suomessa
- Nicehearts
- Plan International Suomi
- Raiskauskriisikeskus Tukinainen
- Rikosuhripäivystys
- Setlementti Tampere
- Solidaarisuus
- Suojellaan lapsia
- Suomen gynekologiyhdistys
- Suomen Kätilöliitto - Finlands Barnmorskeförbund ry
- Suomen somalinaisten kehitys
- Suomen UNICEF
- Suomen World Vision
- Trasek
- Uskontojen uhrien tuki UUT
- Väestöliitto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna LatvalaSukupuolistuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntijaIhmisoikeusliitto
Puh:044 706 1447johanna.latvala@ihmisoikeusliitto.fiReetta HelanderViestintäpäällikköIhmisoikeusliitto
Puh:0447062392reetta.helander@ihmisoikeusliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta ja tekee työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ihmisoikeusliitto
Tyttöjä täytyy suojella sukuelinten silpomiselta Suomessakin24.11.2022 07:45:31 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakavaa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Asia koskettaa tuhansia ihmisiä myös Suomessa. Ihmisoikeusliitto on tehnyt jo 20 vuotta silpomisen vastaista työtä Suomessa. Työn tuloksena eri yhteisöjen silpomiseen liittyvät asenteet ovat muuttuneet kielteisemmiksi ja valtion toimet silpomisen torjumiseksi ovat vahvistuneet. Tyttöjen suojelua on kuitenkin yhä tehostettava Suomessa. Perjantaina 25.11. vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.
Ruotsi-ottelussa kisataan myös ihmisoikeuksien puolesta – Urheilussa tarvitaan tehokkaampia toimia ihmisoikeuksien turvaamiseksi2.9.2022 07:20:45 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliitto tuo yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaotteluviikonloppuna esille urheilun ihmisoikeuskysymyksiä. Kutsuvieraista koostuva Älä riko urheilua -tiimi kisaa maaottelun yhteydessä järjestettävässä Ruotsi-ottelu 10-tapahtumassa. Tapahtumaan osallistumalla Ihmisoikeusliitto haluaa nostaa esiin viranomaisten ja urheilun päättäjien vastuuta ihmisoikeuksien toteutumisesta urheilussa.
Urheilussa on turvattava lapsen oikeudet7.6.2022 07:23:48 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliitto ja sen perustama huippu-urheilijoiden Team Human Rights -ryhmä vaativat urheilun vastuutahoilta vahvempia toimia lapsen oikeuksien tunnistamiseksi ja turvaamiseksi. Suomessa yli puolet alle 18-vuotiasta lapsista harrastaa liikuntaa tai urheilua seuratoiminnassa. Lapsen ja nuoret saavat urheilusta riemua, hyvinvointia ja ystäviä. Liian usein urheilussa kuitenkin sivuutetaan lapsen oikeudet.
Pakkoavioliitto ja kunniaan liittyvä väkivalta Suomessa -infotilaisuus 20.5. klo 9-1013.5.2022 10:38:18 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ihmisoikeusliiton toimittajille järjestämään tilaisuuteen pakkoavioliitoista Suomessa perjantaina 20.5. klo 9-10. Tilaisuus pidetään Teams-alustalla.
Human rights belong at the heart of sports - The Finnish League for Human Rights, Finland’s top athletes, and sports organizations across Finland demand the entire sporting world to wake up22.11.2021 09:00:00 EET | Press release
Publishable 22.11.2021 at 9.00am. Sexual harassment, infringement upon freedom of speech, homophobic jokes, belittling of female sports players and leagues, and disabled people’s right to play sports are just a few examples of the true stories brought up by top Finnish athletes. There’s a lot of work in the Finnish sports community for human rights to be actualized.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme