Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Järvien jääpeitteet tavanomaista ohuempia Pohjois-Karjalassa tammikuussa

Jaa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun lämpötila oli melko tavanomainen. Kuukauden puolivälin kovia pakkasia seurasi lauhempi jakso, joka tasoitti tammikuun keskilämpötilaa. Pohjois-Karjalassa kuukauden keskilämpötila oli noin asteen verran vuosien 1981 – 2010 keskiarvon yläpuolella.

Pyhäselän ja Pielisen jäänpaksuus on 19 – 24 cm tavanomaista ohuempaa. Pyhäselän Roukalahdella oli jäätä tammikuun 30. päivä 20 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 21 cm. Jäähän on tullut paikoin railoja, joista vesi on noussut jäälle. Lumi peittää jään päällä olevan veden, joten jäällä liikkuminen voi olla paikoin hankalaa.

Tammikuun sademäärä oli 63 – 68 mm ympäristöhallinnon seurantapaikoilla Kontiolahdella sekä Koita- ja Jänisjoella. Keskimääräinen tammikuun sademäärä em. paikoilla on 44 mm. Kuukauden lopussa lumen syvyys oli maakunnan alueella lähes tavanomainen ja vaihteli 40 – 50 cm. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli kuukauden päättyessä em. seurantapaikoilla 76 – 103 mm (kg/m2), kun se tavallisesti on keskimäärin 99 mm (kg/m2).

Järvien vedenkorkeudet olivat tammikuun lopussa yleisesti ottaen ajankohtaan nähden tavanomaista ylempänä. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noussut noin 40 cm ajankohdan keskitason yläpuolelle. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden nousu tasaantuu ja kääntyy helmikuun lopulla hiljalleen laskuun, mikäli lopputalvesta ei tule tavallista leudompi ja sateinen.

Pielisen vedenkorkeus on 60 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Vedenkorkeus on ajankohdalle tyypilliseen tapaan laskussa, jonka ennustetaan jatkuvan ainakin maaliskuun puoliväliin asti. Kajoonjärven vedenkorkeus oli 11 cm ja Viinijärven sekä Ruunaan 20 cm normaalia ylempänä tammikuun lopussa. Pielisjoen, Koitajoen ja Lieksanjoen keskivirtaamat olivat tammikuussa lähes puolitoistakertaiset tavanomaiseen nähden.

Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat keskimääräisen molemmin puolin. Saramojoen Roukkajankoskella ja Jänisjoen Ruskeakoskella virtaamat olivat tavanomaista suuremmat ja Höytiäisen Puntarikoskella virtaama oli pienempi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli tammikuun lopussa noin 18 – 77 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella ja routaa oli 2 – 10 cm, kun sitä normaalisti on 17 cm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa tammikuun lopussa 11 452 työtöntä2.3.2021 08:00:34 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli tammikuun lopussa 11 452 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 350 henkilöä (13 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 36 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (72 199 henkilöä) oli 15,9 %, vuosi sitten osuus oli 14,0 %. Koko maassa työttömien määrä lisääntyi 81 000 henkilöä (32 %), työttömien osuus työvoimasta oli 12,7 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla:www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/St

Maaseuturahoitusta 85 miljoonaa euroa Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämiseen3.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Pohjois-Karjalan maaseudulle ohjautui viime vuonna 85 miljoonaa julkista rahoitusta. Tämä summa koostuu EU:n maaseuturahaston ja valtion kansallisesta rahoituksesta. Lisäksi mukana on pohjoiskarjalaisten kuntien sekä hakijoiden omaa rahoitusta. Rahoitus kohdistui maatilojen ja maaseutuyritysten toimintaan, yleiseen maaseudun kehittämiseen sekä investointeihin. Koronasta kärsineitä maaseudun yrityksiä tuettiin myös väliaikaisilla korona-avustuksilla. ”Maaseuturahaston mahdollisuuksia on hyödynnetty hyvin ja erilaisia tukimuotoja tullaan jatkossakin käyttämään monipuolisesti ja rohkeasti maaseudun kehittämiseen Pohjois-Karjalassa”, toteaa yksikön päällikkö Pekka Tahvanainen.

Joulukuun lopussa työttömien määrä lähes 12 00028.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli joulukuun lopussa 11 942 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 882 henkilöä (19 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 57 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (70 953 henkilöä) oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 16,8 %, vuosi sitten osuus oli 14,0 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 13,6 % ja vuosi sitten 9,8 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/

ELY-keskukselta maakunnan yritysten kehittämiseen 34 miljoonaa euroa27.1.2021 09:15:00 EETTiedote

ELY-keskus myönsi vuonna 2020 Pohjois-Karjalan alueen yrityksille 20,1 miljoonaa euroa kehittämisrahoitusta. Noin 9,5 miljoonaa euroa rahoitettiin rakennerahasto-ohjelmasta (EAKR) yrityksen kehittämisavustuksina, noin 5,6 miljoonaa euroa maaseutuohjelmasta ja 1,2 miljoonaa euroa yrityksen kehittämispalveluihin kansallisella rahoituksella. Euroopan sosiaalirahastosta rahoitettiin yrityksiä 1,7 miljoonalla eurolla. Maaseudun hanketukea ELY-keskus myönsi 2,1 miljoonaa euroa.

Joulukuu tavanomaista leudompi ja vuosi 2020 Suomen mittaushistorian lämpimin11.1.2021 07:32:10 EETTiedote

Joulukuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa viisi astetta tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -3 astetta, kun se tavallisesti on -8,1 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -2,4 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -7,3 astetta. Joulukuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalan maakunnassa 40-48 mm, kun tavallisesti joulukuussa sataa 52 mm. Vuodenvaihteessa lunta oli 10-20 cm, eli noin 10 cm normaalia vähemmän. Lumen vesiarvo vaihteli joulukuun lopussa 22-44 mm, kun se vuodenvaihteessa on keskimäärin 60 mm. Pohjois-Karjalan maakunnan suurten järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Järvien vedenkorkeudet ovat pakastuneen sään johdosta laskussa Orivesi-Pyhäselkää lukuun ottamatta. Pakkaset voivat aiheuttaa avoimena olevilla jokiosuuksilla hyydepatoja, jotka voivat nostaa joen vedenkorkeutta nopeastikin. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noussut noin 30 cm marraskuun puolivä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme