Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Järvilohen ja taimenen elinolot paranevat Varkauden Ämmäkoskessa

Jaa

Varkauden kaupunki sai aluehallintovirastolta luvan luonnonmukaisen ohitusuoman ja kalatien rakentamiseen Haukiveden ja Unnukan väliseen Ämmäkoskeen. Hanke lisää ja parantaa järvilohen ja taimenen elinalueita Ämmäkosken alueella. Uusi kalatie muodostaa kaloille esteettömän kulkuyhteyden Haukivedestä Unnukkaan.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Varkauden kaupungille vesilain mukaisen luvan rakentaa Ämmäkosken säännöstelypadon yhteyteen pohjapato ja noin 170 metriä pitkä koskimainen ohitusuoma. Pohjapato on kiinteä pato, jonka kautta uuteen uomaan virtaa jatkuvasti vettä.

Hankkeen avulla uuteen ohitusuomaan ja Ämmäkoskeen syntyy lohikaloille sopivaa koskimaista aluetta. Tämä parantaa kalan kulkua ja lohikalojen menestymismahdollisuuksia Ämmäkoskessa. Koskimainen alue toimii lohikalojen kutu- ja poikastuotantoalueena. Uoman kautta kalat pääsevät nousemaan myös Unnukkaan ja edelleen yläpuolisille poikastuotantoalueille.

Luonnonmukainen ohitusuoma liittyy laajempaan Ämmäkosken ennallistamiseen tähtäävään hankkeeseen. Hanke tukee vaelluskalakantojen elpymistä Haukiveden ja Unnukan vesistöissä.

Lupapäätös 24.3.2022 nro 20/2022 on nähtävillä Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (diaarinumero ISAVI/8535/2021). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa asian diaarinumeron.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Martti Häikiö, p. 0295 017 040
ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p. 0295 016 828
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Jaakko Lappalainen, Navitas Oy, p. 044 306 3580, etunimi.sukunimi@navitas.fi

Tuulikki Miettinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 828, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kriget i Ukraina och Finlands Natomedlemskap tema för Västra och Inre Finlands beredskapskommitté13.5.2022 15:19:41 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 12.5.2022 på ett av regionförvaltningsverket sammankallat möte för att skapa en lägesöversikt avseende aktuella beredskapsärenden i regionen. Med den regionala beredskapskommitténs lägesöversikter säkerställs informationsgången mellan centrala aktörer inom Västra och Inre Finlands region, som täcker landskapen Birkaland, Mellersta Finland, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten.

Ukrainan sota ja Suomen Nato-jäsenyys teemana Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnassa13.5.2022 15:15:14 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 12.5.2022 aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme