HSY

Jäteveden ravinteet ja hiili tehokkaasti kiertoon uudella menetelmällä

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kehittänyt uudenlaisia menetelmiä, joissa jätevedestä saadaan talteen tärkeät ravinteet ja hiili. RAVITA- ja pyrolyysiteknologiat ovat lupaavia mahdollistaen erittäin korkean ravinteiden talteenottoasteen. Uudessa hankkeessa menetelmät sovelletaan käytäntöön.
Fosfori kerätään talteen suoraan puhdistetusta jätevedestä fosforihappona ja pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan jätevesilietteen hiilestä stabiiliin muotoon.
Fosfori kerätään talteen suoraan puhdistetusta jätevedestä fosforihappona ja pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan jätevesilietteen hiilestä stabiiliin muotoon.

Ympäristöministeriön tukemassa kaksivuotisessa RAHI-hankkeessa teknologioita päästään kokeilemaan käytännössä.

- Menetelmät ovat edistyksellisiä myös maailmanlaajuisesti ja merkittäviä kiertotalouden edistäjiä. Hanke toteuttaa strategista tavoitettamme nostaa ravinteiden kierrätys- ja hyötykäyttöastetta, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Raimo Inkinen

Ravinteet talteen ja hiili sidontaan 

HSY:n ravinteiden talteenoton lähtökohtana on ollut fosforiravinteen eriyttäminen lietteestä. Tämä mahdollistaa ravinteiden tehokkaan talteenoton ja jäteveden entistä tehokkaamman puhdistamisen.

HSY:n kehittämä RAVITA on innovatiivinen talteenottomenetelmä, jossa fosfori kerätään talteen suoraan puhdistetusta jätevedestä fosforihappona. Prosessin avulla pyritään saamaan jätevedenpuhdistamon fosforikuormasta talteen jopa yli 60 prosenttia.

- Yksi osa hanketta keskittyy RAVITAn välituotteen eli kemiallisen lietetuotannon markkinatestaukseen täydessä laitosmittakaavassa, toinen liuotus- ja uuttoprosessin skaalaukseen täyden mittakaavan koelaitosta varten, kertoo projektipäällikkö ja HSY:n projekti-insinööri Kati Blomberg. Toteutamme nämä yhteistyössä Jyväskylän Seudun Puhdistamon, UPM:n ja Porvoon veden kanssa, hän jatkaa.

Noin kolmasosa puhdistamolle tulevasta fosforista sitoutuu lietteeseen. HSY:n pilotoima lietteen pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan lietteen hiilestä stabiiliin muotoon. Pyrolyysikoelaitos on juuri käynnistymässä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Siellä liete käsitellään kuumentamalla tuotteeksi, jossa hiili ja ravinteet ovat kompaktissa muodossa. 

- Hankkeen kolmas osa keskittyy puhdistamolietteestä tehdyn biohiilen hyödyntämiseen ja sen toteutuksesta ja rahoituksesta vastaavat yhdessä HSY ja Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK, kertoo HSY:n hankepäällikkö Aino Kainulainen.

RAHI-hankkeen kokonaisarvo on 1,5 miljoonaa euroa, josta ympäristöministeriön myöntämän rahoituksen osuus on 615 000 euroa.

Hankesivut: hsy.fi/rahi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

RAVITA-teknologia: projektipäällikkö, projekti-insinööri Kati Blomberg, +358 50 324 1042, kati.blomberg(a)hsy.fi


Lietehiilen käsittelystä pyrolyysilaitoksella: hankepäällikkö Aino Kainulainen, +358 50 381 4017, aino.kainulainen(a)hsy.fi

Kuvat

Fosfori kerätään talteen suoraan puhdistetusta jätevedestä fosforihappona ja pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan jätevesilietteen hiilestä stabiiliin muotoon.
Fosfori kerätään talteen suoraan puhdistetusta jätevedestä fosforihappona ja pyrolyysi jalostaa fosforin talteenottoa sitoen samalla osan jätevesilietteen hiilestä stabiiliin muotoon.
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Katupölyä on nyt runsaasti ilmassa – terveetkin voivat saada ärsytysoireita9.4.2024 12:15:26 EEST | Tiedote

Katupölykausi on nyt käynnissä, ja ilmanlaatu on monin paikoin välttävä tai huono pääkaupunkiseudulla, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. THL muistuttaa, että katupölylle altistuminen esimerkiksi työ- tai koulumatkalla tai ulkoillessa aiheuttaa monelle oireita, kuten nuhaa ja silmien kirvelyä. Etenkin pienet lapset, vanhukset ja kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat ovat herkkiä hiukkasten aiheuttamille haitoille.

HSY saavutti kuntien energiansäästötavoitteen etuajassa – typpioksiduulipäästö kasvatti kasvihuonekaasupäästöjä22.3.2024 10:52:16 EET | Tiedote

Päästövähennysten toimenpiteet Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmastotyössä ovat edistyneet suunnitelmallisesti. Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) yhteydessä asetettu 7,5 % energiansäästötavoite saavutettiin selvästi ennen määräaikaa, vaikka toiminnasta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivatkin vuonna 2023 yli kymmenen prosenttia (13 %). Päästökertymä oli yhteensä 109 000 tonnia hiilidioksidisiksi muutettuna. Edellisvuotta suurempi päästö johtui poikkeuksellisten sääolosuhteiden aiheuttamasta typpioksiduulin päästöpiikistä Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla.

HSY:n hallituksen päätökset 22.3.202422.3.2024 10:51:35 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä vuoden 2023 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen käsittelyyn. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Miilukorpi II vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Muuran vesihuollon hankesuunnitelma - Kartongin keräys- ja kuljetustyöhön Espooseen, Kauniaisiin ja Kirkkonummelle valittiin urakoitsijaksi yhdelle osa-alueelle Remeo Oy, yhdelle osa-alueelle STP Group Oy ja kahdelle osa-alueelle Verdis Oy. Hallitus sai tiedoksi HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2023. Hallitus päätti jättää pöydälle asian 6, HSY:n osallistuminen Vantaan ratikan alliansseihin. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. Tiedotamme kokouksen jälkeen erillisellä tiedotteella HSY:n kasvihuonekaasupäästöistä ja energiankulutuksesta vuonna 2023. Kokouksen esityslista/pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut käsitellyt asiat: http

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye