Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lähityötä tekevät nostettava etusijalle työntekijöiden rokotusjärjestyksessä

Jaa
Ammattiliitto JHL vaatii, että riskiryhmien rokottamisen rinnalle on rokotusjärjestyksessä priorisoitava etusijalle kaikki lähityötä tekevät, koko sote-henkilöstö sekä erityisesti asiakastyötä tekevät, kun rokotteita tulee lisää.

Suomessa rokotetaan STM:n rokotestrategian ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) suositusten mukaisesti.  Koska rokotteita on saatu Suomeen rajoitetusti, on koronalle työssään altistuvien, iäkkäiden ja riskiryhmien rokottaminen ensin erittäin perusteltua. 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL esittää valtioneuvostolle ja terveysviranomaisille, että rokotusjärjestyksen vaihe kolme eli työikäisten rokottaminen tulee aloittaa kaikista heistä, jotka työskentelevät lähityössä ja ovat erityisesti tekemisissä asiakkaiden, potilaiden tai hoidettavien kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa koko sote-henkilöstöä, varhaiskasvatuksen työntekijöitä, henkilökohtaisia avustajia, puhtaus-, kuljetus- ja turvallisuusalan ammattilaisia.

- Kaikkien lähityötä tekevien on saatava koronarokote mahdollisimman pian. He ovat arjen sankareita, jotka ovat turvanneet terveytensä uhalla koronapandemian aikanakin yhteiskunnan toimivuuden vaikeissa oloissa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa.

Suomen koronarokotestrategian tavoitteet estää koronaviruksen vakavia tautitapauksia ja ennenaikaisia kuolemia sekä ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä ovat erittäin kannatettavat. Näillä perusteilla on järkevää edetä rokotusjärjestyksessä riskiryhmien jälkeen lähityötä tekeviin.

- Lähityötä tekevillä on useita kontakteja muihin ihmisiin työvuorojensa aikana, jolloin riski saada koronatartunta on huomattavasti suurempi kuin etätyötä tekevillä. Etätyötä tekevät voivat odottaa vuoroaan turvallisemmin pidempään, Niemi-Laine sanoo.

Rokotusten kohdentaminen yksittäisiin ammattialoihin ei välttämättä onnistuisi logistiikan kannalta helposti, jos priorisointiryhmät muodostuisivat liian pieniksi.  JHL:ssa näemme kuitenkin, että lähityötä tekevät ammattiryhmät ovat riittävän suuria ryhmiä, jolloin koronarokotusten kohdentamisesta ei juuri aiheutuisi logistisia haasteita.

Lisätietoja: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4774

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye