Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Oikeus voitti – Sosiaalipalvelualan neuvottelutulos on sitkeän työn hedelmä

Jaa

Yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, kikyn jääminen pois ilman kompensaatiota ja palkkasopimuksen uudistus tekevät alasta houkuttelevamman ja vahvistavat työntekijöiden asemaa.

Yksityinen sosiaalipalveluala on viimein saanut uuden työehtosopimuksen. Sopimusneuvottelut venyivät koronakriisin keskellä yli puolivuotisiksi, ja osapuolet tapasivat 26 kertaa ennen kuin pääsivät sopimukseen.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pysyi neuvottelupöydässä sinnikkäänä mutta samalla valmiina neuvottelemaan aidosti. Tuloksena on työntekijöiden kannalta erinomainen työehtosopimus, varsinkin huomioiden haasteellinen yhteiskunnallinen tilanne, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Sinnikkyys ja avoimuus kantoivat hedelmää. JHL oli tavoitteissaan sitkeä, mutta piti samalla kaiken aikaa aidon keskusteluyhteyden muihin neuvottelijoihin.

Työntekijöitä yksityisen sosiaalipalvelualan työehtpsopimuksessa edustavat JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.

Kikystä ei makseta kompensaatiota

Uusi, 25 kuukauden pituinen sopimuskausi tuo sosiaalipalvelualan työntekijöille niin sanottua yleistä linjaa noudattavat eli sopimuskierroksella vakiintunutta tasoa mukailevat palkankorotukset.

Kilpailukykysopimukseen liittyvät palkattomat kiky-tunnit poistuvat kokonaan – eikä niistä makseta kompensaatiota. Monella muulla alalla kiky-tuntien poistamisesta on sovittu työnantajan hyväksi kompensaatio. Työnantaja on esimerkiksi saanut oikeuden määrätä työntekijälle lisätunteja tai koulutusta yksinkertaisella tuntipalkalla.

Palkkasopimus uudistuu

Lisäksi palkkasopimus uudistuu. Palkkauksen muuttaminen kannustavaksi on ollut JHL:n keskeinen tavoite yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluissa.

– Esimerkiksi tehtäväkohtainen ja henkilökohtainen pätevyyslisä luovat kannustavuutta alalla, joka sitä kipeästi tarvitsee, Niemi-Laine toteaa.

Niemi-Laine on tyytyväinen myös siihen, että uusi sopimus sisältää määräyksen työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä ja lisäksi asiaa käsittelevän työryhmän.

– Yksityinen sosiaalipalveluala kasvaa jatkuvasti ja alan ammattilaisia on JHL:n jäseninä yhä enemmän. Onnistuimme vaikeassa tilanteessa tekemään alasta entistä vahvemman ja houkuttelevamman.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:s hälsningar till budgetförhandlingarna: regeringen har nycklarna för att lösa krisen inom äldreomsorgen och hålla Finland på fötter11.9.2020 09:30:00 EESTTiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kräver att landets regering inför stimulans- och sysselsättningsfrämjande lösningar för att lindra effekterna av coronakrisen. Kommunernas ekonomiska ställning måste tryggas för att undvika uppsägningar och permitteringar. Det är också möjligt att nå en lösning på personalbristen inom äldreomsorgen inom ramen för budgetförhandlingarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme