Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL uuteen lakkoon Jyväskylässä, kaupunki ei kuuntele työntekijöitään vaan uhkaa yhä jättilomautuksilla ja irtisanomisilla

Jaa

Jyväskylän kaupunki ei suostu jatkamaan henkilöstönsä kanssa keskusteluja keinoista, joilla kaupungin talous saataisiin tasapainoon ilman irtisanomisia, jättilomautuksia ja työehtojen heikennyksiä. JHL vastaa keskusteluhaluttomuuteen lakolla, jossa ovat perjantaina 6.11. mukana varhaiskasvatus, koulunkäynninohjaajat, liikunta-, katu- ja viherpalvelut sekä kaupungin ruokahuollosta vastaava Kylän Kattaus.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ei ymmärrä, miksi Jyväskylän kaupunki ei kuuntele säästötoimien ja työn tehostamisen toteuttamisessa työn parhaita asiantuntijoita, kaupungin omia työntekijöitä.

−Koska kaupunki ei halua kuunnella järkipuhetta, meidän on julistettava Jyväskylään uusi lakko perjantaina 6.11. Lakolla puolustamme kaupungin henkilöstöä, heidän toimeentuloaan ja työssä jaksamistaan sekä kaupunkilaisten elämään vaikuttavien palvelujen laatua ja sujuvuutta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Perjantain lakkoon osallistuvat varhaiskasvatuksessa, koulunkäynninohjaajina, liikunta-, katu ja viherpalveluissa sekä Kylän Kattauksessa työskentelevät JHL:n jäsenet. Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

JHL:n saamien tietojen mukaan Jyväskylän kaupunginhallitus olisi päättämässä maanantaina 9.11. henkilöstöön vaikuttavista säästötoimista ja ajankohdista.

−Kaupungin päättäjät ovat nyt paljon vartijoina. Toivottavasti järkeä löytyy. Päättäjien on uskallettava tarttua oikeisiin asioihin; toiminnan tehokkuuteen ja osaamisen puutteisiin. Säästöjen maksattaminen henkilöstöllä ei ole kestävä keino.  Säästötoimenpiteitä suunniteltaessa on lisäksi otettava huomioon palvelujen kokonaisuus. Ettei käy niin, että jonkun toiminnan lakkauttaminen tai supistaminen aiheuttaisi palveluntarpeen lisääntymistä tai muita kustannuksia muualla kaupungin omissa tai ostettavissa palveluissa, Niemi-Laine korostaa.

Niemi-Laine muistuttaa, että henkilöstöjärjestöt ja työsuojeluvaltuutetut esittivät jo kesäkuussa monia varteenotettavia tehostamistoimia, mutta kaupunki jätti kaikki sellaiset keinot kokonaan huomiotta. Se mitä ilmeisimmin koki ne itselleen hankaliksi. Tällaisia keinoja olisivat olleet muun muassa maltillinen veroprosentin korotus, kaupungin hankintojen ja ostopalvelujen selvittäminen sekä hankintaosaamisen vahvistaminen.

JHL:n puheenjohtajan mukaan jo yt-neuvottelut osoittivat, että kaupunki ei kuuntele riittävästi henkilöstöään eikä ota tosissaan sen ehdotuksia talouden kuntoon saamiseksi.

Keskiviikkona 4.11. henkilöstön edustajat tapasivat etäkokouksessa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston ja henkilöstöjohtaja Arja Aroheinän. Henkilöstöjärjestöt olisivat halunneet saada vastauksia yt-neuvotteluissa epäselviksi ja avoimiksi jääneisiin kysymyksiin, mutta johtajat ilmoittivat tylysti, että neuvottelut ovat päättyneet eikä vastauksia tipu.

Jyväskylän kaupungin JHL:läinen päätoiminen luottamusmies Kati Kytömaa kummastelee kaupungin asennoitumista yt-neuvotteluihin.

−Kaupunki näyttää olevan sitä mieltä, että yt-neuvottelut olisi käyty koko ensi vuoden osalta ja sillä olisi mandaatti toimia kuten haluaa. Se tuntuu olettavan, että tapahtuipa ensi vuonna mitä tahansa, uusia neuvotteluja ei enää tarvitsisi käydä. Mutta eihän se niin mene, yt-neuvotteluja ei voi käydä varastoon, hän sanoo.

Lue lisää: jhl.fi/jarkeaJyvaskyla

Lisätietoja:
puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine p. 040 702 4772
päätoiminen luottamusmies Kati Kytömaa, p. 050 440 4014

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL fortsätter att ta strid mot Destias lönesänkningar: Bolaget vägrar förhandla, fackförbundet utlyser strejk under midsommarveckan18.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Destia håller styvnackat fast vid sina avsikter att byta till ett billigare kollektivavtal. Bytet skär ner lönerna med hundratals eller upp till tusen euro i året. JHL blir tvunget att försvara sig mot bolagets anställningsvillkor med en ny strejk. Fackförbundet är berett att förhandla om anställningsvillkoren med snabb tidtabell men Destia vägrar upprepade gånger att samarbeta.

JHL jatkaa taistelua Destian palkkapoljentaa vastaan: Yhtiö ei suostu neuvottelemaan, ammattiliitto lakkoon juhannusviikolla18.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Destia pitää jääräpäisesti kiinni aikeistaan vaihtaa halvempaan työehtosopimukseen. Vaihto nirhaisee palkoista satoja tai jopa tuhat euroa vuodessa. JHL joutuu puolustamaan yhtiön työehtoja uudella lakolla. Ammattiliitto on valmis neuvottelemaan työehdoista nopealla aikataululla, mutta Destia kieltäytyy toistuvasti yhteistyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme