Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Vanhuus ei ole sairaus – Hoiva-avustajien koulutus pitää vakiinnuttaa pikaisesti

Jaa

Kinastelu hoiva-avustajien koulutuksesta ja asemasta voi johtaa siihen, että koulutettu hoitohenkilöstö ei jatkossakaan voi keskittyä ydintehtäviinsä, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Hoiva-avustajien koulutus tulee vakiinnuttaa viipymättä, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Vain siten vanhustenhuollossa varmistuu kaksi asiaa: että ikäihmiset saavat laadukasta hoitoa ja hoivaa, ja että lähihoitajat voivat keskittyä omaan työhönsä ja muut hoitoammattilaiset omaansa.

Hoiva-avustajat vastaavat ikääntyneiden perustarpeisiin. He esimerkiksi avustavat peseytymisessä, ruokailussa, pukeutumisessa ja liikkumisessa. Hoiva-avustajan ansiosta ikääntyneen arki on mielekästä.

– Vanhuus ei ole sairaus. Ikääntynyt ihminen ansaitsee laadukkaan, yksilöllisen ja inhimillisen hoidon, jonka tuottavat omiin tehtäviinsä pätevöityneet ammattilaiset, painottaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Hoiva-avustajat ovat sote-alan ammattilaisia

Vanhuspalvelulain uudistamistyön yhteydessä kaikki työmarkkinajärjestöt pääsivät yksimielisyyteen siitä, että hoiva-avustajat ovat yksi ammattiryhmä tuottamassa laadukasta ikääntyneiden hoivaa.

Työmarkkinajärjestöt Super ja Tehy kuitenkin vaativat 14. toukokuuta, että hoiva-avustajien koulutus rakentuisi vain yhdestä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon osasta. Hoiva-avustajat eivät siis opiskelisi yhtään osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta.

JHL ei pidä tätä perusteltuna.

– Ikääntyneiden hoito on moniammatillista sosiaali- ja terveysalan tiimityötä, jossa kaikki osapuolet hyötyvät selkeistä rooleista, sanoo Päivi Niemi-Laine.

Moni hoitotehtävä ei ole puhtaasti laitoshuoltajan tai lähihoitajan työtä. Tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi pyykin peseminen, ruoan lämmittäminen ja yleissiisteys.

– Kinastelu hoiva-avustajien koulutuksesta ja asemasta hoivayksiköiden arjessa voi johtaa siihen, että nämä tehtävät suorittaa jatkossakin koulutettu hoitohenkilöstö. JHL pitää tätä täydellisenä resurssien hukkaamisena. Eri ammattiryhmien yhteistyö takaa sen, että koulutettu hoitohenkilökunta pystyy keskittymään oman osaamisensa ydinalueisiin, painottaa Niemi-Laine.

JHL arvostaa lähihoitajien työtä

Opetushallitus on esittänyt mallia, jossa kaksi osaa hoiva-avustajien koulutuksesta tulisi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta. JHL:n mielestä malli vastaisi hoiva-avustajien osaamistarpeisiin hyvin, sillä hoiva-avustajat työskentelevät sosiaali- ja terveysalalla ja heidän osaamisensa on perustuttava kyseisen alan perustutkintoon.

Tämä mahdollistaisi myös luontevimmin opintojen jatkamisen lähihoitajaksi myöhemmin.

– JHL arvostaa lähihoitajien työtä. Heille pitää olla mahdollista keskittyä tekemään oma työnsä hyvin, Päivi Niemi-Laine sanoo.

Kysymys on myös ammattilaisen oikeudesta kouluttautua. Hoiva-avustajilla ei pidä korvata lähihoitajia, mutta koulutus valaa pohjan lähihoitajan tutkintoon ja pätevöitymiseen aina hoitotyön erityisasiantuntijaksi asti. Se ei saa muodostaa koulutuksellista umpiperää, vaan sen tulee rakentua niin, että kannusteet opintojen jatkamiseen ovat olemassa.

– JHL puolustaa viimeiseen asti jäsentensä oikeutta tulla yhä paremmaksi työssään. Vankasti pätevät ammattilaiset ovat myös työnantajien etu ja väestön ikääntyessä koko yhteiskunnan voitto, Päivi Niemi-Laine korostaa.

JHL on lähestynyt Opetushallitusta kannanotolla, joka vaatii hoiva-avustajien koulutuksen vakiinnuttamista. Kannanotto on liitetty tämän tiedotteen oheen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Avaintesin allekirjoittajajärjestöt eivät hyväksy väitteitä sopimusshoppailusta: Avaintesin soveltaminen ei ole sopimusshoppailua17.6.2020 15:00:44 EESTTiedote

Avaintesin allekirjoittajajärjestöt JUKO, Jyty, JHL, OAJ ja KTN toteavat, että Avaintes ei ole niin sanottu shoppailusopimus. Allekirjoittajajärjestöt eivät hyväksy sopimusshoppailua ja pitävät tavoiteltavana sitä, että kunnat ja kuntayhtymät tuottavat palvelunsa ensisijaisesti itse. Kuntien yhtiöittäessä toimintojaan on Avaintes ensisijainen ja turvallinen vaihtoehto työehtosopimukseksi.

JHL:n kysely paljastaa: Kaikki ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset eivät saa kehittää osaamistaan riittävästi15.6.2020 11:13:12 EESTTiedote

Yli neljännes Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n kyselyyn vastanneista ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaisista ilmoittaa, että osaamisen kehittämistä ei käsitellä kehityskeskusteluissa, tai että kehittämiskeskusteluja ei käydä ollenkaan. Viidennes vastaajista ilmoittaa, ettei heillä ole lainkaan mahdollisuuksia kehittää omaa ammatillista osaamistaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme