Taideyliopisto

Jin Hyun Kim nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan

Jaa
Kim on tutkinut aiemmin muun muassa kehollista musiikintekemistä sekä ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta.

Eteläkorealaissyntyinen ja Saksassa asuva musiikintutkija Jin Hyun Kim on nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Vierailevan professorin tehtävänä on tutkia kehollista musiikintekemistä ja esimerkiksi musiikin hahmottamisen ja vuorovaikutuksen perustaan sekä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja hyvinvointiin liittyviä tutkimuskysymyksiä. Kimin kaksivuotinen kausi alkaa tammikuussa 2023.

Aikaisemmissa poikkitieteellisissä tutkimushankkeissaan Kim on työskennellyt esimerkiksi taiteellisen tutkimuksen, digitaalisen ääni- ja mediateknologian, ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen, mediateorian, kognitiotieteiden, neurotieteiden ja filosofian parissa. Kim toimii systemaattisen musiikkitieteen professorina sekä musiikkiteknologian, esteesiksen ja vuorovaikutuksen työtilan (TAIM) johtajana Berliinin Humboldt-yliopistossa, missä hän on kehittänyt filosofiaan juurtunutta ja empiirisesti orientoitunutta musiikintutkimuksen koulutusta. Väitöskirjassaan Kim tutki taiteellisia ja teknologisia kehollisuuden strategioita interaktiivisissa musiikki- ja mediaesityksissä.

Kehollisesta musiikin esittämisestä ja vuorovaikutuksesta musiikin hahmottamiseen ja hyvinvointiin

Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän tutkimus ei painotu pelkästään teknisten välineiden käyttöön, vaan sen tavoitteena on myös esimerkiksi tutkia, millainen vaikutus soittimilla, laitteilla ja teknisillä järjestelmillä on musiikin tekemiseen ja millaisissa havainnoimis- ja kehollisissa olosuhteissa olemme, kun esiinnymme ja olemme vuorovaikutuksessa erilaisten ääniprosessien kanssa. 

Professori Kimin asiantuntemus kehollisen näkökulman tuovana tutkijana antaa aineryhmän opiskelijoille mahdollisuuden laajentaa ymmärrystään ja käsitellä musiikillista praksistaan laaja-alaisesti. Tämä prosessi nostaa esille niin teknisen musiikin tekemisen yksilölliset ja sosiaaliset yhteydet kuin myös sen ongelmat ja kysymykset sekä laajentaa ja rikastuttaa tapoja tehdä musiikkia. 

Jin Hyun Kim pitää professuurinsa avajaisluennon 1. helmikuuta klo 17.30 Helsingin Musiikkitalon Sonore-salissa. Kevätlukukaudella 2023 hän opettaa kahtakurssia: Embodiment in music (maisteriopiskelijoille) ja Methods for researching embodied music-making (tohtoriopiskelijoille).  

Nimitys on osa Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Jan Schacher
jan.schacher@uniarts.fi
(yhteydenotot englanniksi)

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme