Kustannusyhtiö Kosmos

Johanna Vehkoon uutuuskirja kertoo hätkähdyttävän tositarinan yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä ja pureutuu terävästi sananvapautta sekä demokratiaa uhkaaviin ilmiöihin

Jaa
“Mitään ei saa enää sanoa”, kuuluu julkisessa keskustelussa tiuhaan toisteltu fraasi. Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Uutuuskirjassaan toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin ja mitä siitä seurasi.
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.

Toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkausjuttu on ollut yksi Suomen seuratuimmista sananvapausoikeudenkäynneistä. Sitä on käsitelty julkisuudessa paljon, mutta yksi ääni on puuttunut keskustelusta.

"Olen ollut pitkään hiljaa, mutta kysehän on sananvapaudesta, joten olisi perin outoa, jos en sanoisi asiasta mitään. Sanottavaa on kuitenkin kertynyt niin paljon, että piti kirjoittaa kirja", Vehkoo kertoo.

Johanna Vehkoon Oikeusjuttu on tositarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä mutta myös paljon laajemmista yhteiskunnallisista ilmiöistä. Vehkoo pureutuu oman tarinansa kautta trollauksen mekanismeihin, verkkovihaan sekä sananvapauteen ja pohtii näiden vaikutusta demokratiaan. Hän kohdistaa kriittisen katseensa poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaan ja peräänkuuluttaa instituutioiden vastuuta tunnistaa poliittinen trollaus ja suojata kansalaisia häiriköinniltä. 

Johanna Vehkoon oikeusprosessi on kestänyt jo viisi vuotta, ja hän kuvaa kirjassaan myös raskaan prosessin henkilökohtaisia seurauksia. Oikeusjuttu tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun uuden näköalan siihen, millaisia vaikutuksia pitkillä ja kalliilla oikeudenkäynneillä on osallisten henkilökohtaiseen elämään. 

Tapaus on parhaillaan korkeimman oikeuden käsittelyssä. “Oli KKO:n päätös mikä tahansa, se ei muuttaisi tämän kirjan sisältöä suuntaan tai toiseen", Vehkoo sanoo. Hän haluaa kirjallaan tuoda uusia näkökulmia sananvapaus- ja verkkovihakeskusteluihin. "Oma vuosia kestänyt vaikenemiseni ei johtunut trolleista ja vihaajista vaan oikeusjärjestelmästä. Se oli kykenemätön tunnistamaan tiettyä poliittisen trollauksen muotoa, ilkivaltaisten rikosilmoitusten tehtailua. Tämä lannisti minut pitkäksi aikaa, mutta nyt alan taas käyttää sananvapauttani."

Johanna Vehkoo on tutkiva toimittaja ja kirjailija, joka on kiinnostunut teknologian ja demokratian risteyskohdista. Toimittajana Vehkoo on erikoistunut misinformaatioon ja paskapuheen tunnistamiseen. Hän on kirjoittanut kirjoja verkkovihasta, journalismista ja urbaaneista raunioista. Vehkoo sai Suomen PENin sananvapauspalkinnon vuonna 2019.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja, arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Heini Salminen
heini.salminen@kosmoskirjat.fi
040 702 9165

Kuvat

Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.
Lataa
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.
Johanna Vehkoo. Kuva: Meri Björn.
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusyhtiö Kosmos
Kustannusyhtiö Kosmos
Porthaninkatu 10 LH 1
00530 Helsinki

http://www.kosmoskirjat.fi

Kosmos kehittää välineitä, joilla voi lukea toisten ajatuksia. Kirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusyhtiö Kosmos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye