Suomen Punainen Risti SPR

Joka kolmas suomalainen liukastuu talven aikana – kaatumisen voi ehkäistä pienillä teoilla

Jaa
Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa, joista reilu kolmannes on erilaisia kaatumisia ja liukastumisia. Liukastumisia voi ehkäistä omalla toiminnalla.
Kuva: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti
Kuva: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti

Jäisten kelien aikana liukastumiset ja kaatumiset lisääntyvät huomattavasti. Talven aikana joka kolmas suomalainen liukastuu ainakin kerran.

– Tärkeintä on keskittyä liikkumiseen, sillä liukastuminen voi tapahtua yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin. Liukastumisia voi välttää omilla toimilla ja valinnoilla. Huolellisuus ja valppaus ovat avainasemassa arjen liikkumisessa, sanoo Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko.

Seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen talven liukkailla:

1. Valitse kengät kelin mukaan. 

Kengät vaikuttavat pystyssä pysymiseen. Piikkikorot ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Kiinnitä kenkien valinnassa huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin. 

2. Käytä liukuesteitä. 

Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Ota kauppaan mukaan ne kengät, joiden kanssa ajattelit esteitä käyttää. Liukuesteiden lisäksi myös nastakengät ovat oiva valinta liukkaille. 

3. Varaa aikaa matkoihin. 

Joka kuudes liukastuminen johtuu kiireestä, jolloin asiat jätetään viime tippaan. Kiire vaikeuttaa ennakointia, varautumista ja etukäteissuunnittelua, jotka ovat kaikki tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä. 

4. Tarkista jalankulkusää. 

Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päällä on vettä tai lunta. Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan. 

5. Anna palautetta kunnossapidosta. 

Pihojen ja katujen lumien auraus, hiekoitus ja valaistus vaikuttavat turvallisuuteen talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi tai työpaikkasi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle. 

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi. 

Väsyneenä ja alivireiseinä tarkkaavaisuus heikkenee ja liukastumisalttius kasvaa. Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä.  

7. Keskity kävelemiseen.  

Tarkkaamattomuus aiheuttaa kaatumisia, kun huomio on liikaa jossain muussa kuin kävelyyn keskittymisessä – esimerkiksi puhelimessa. Silloin ei ehdi varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia. 

Pysy pystyssä -kampanjaa vietetään jälleen 16.–29.1.2023. Kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Sen avulla pyritään vähentämään liukastumisista ja murtumista aiheutuvaa terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.

Kampanjassa ovat mukana Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Luustoliitto ry, Suomen Punainen Risti, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos. 

Lisätietoja:

Pysy pystyssä -kampanjan verkkosivut

Kotitapaturman FacebookKotitapaturman Twitter

Kampanjasta suunnittelija Saara Aakko, Suomen Punainen Risti, 040 4806 973, saara.aakko@punainenristi.fi

Kuvat

Kuva: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti
Kuva: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme