Jokainen hukkunut on liikaa – Humaaneja ratkaisuja EU:n pakolaistilanteeseen
EU ei ole onnistunut löytämään yhtenäistä linjaa ja ratkaisua turvapaikkapolitiikkaansa, vaikka vuoden 2015 jälkeen Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ja pakolaisten määrä on merkittävästi pienentynyt. Yhtenä ratkaisuna EU on solminut kumppanuuksia esimerkiksi Turkin ja Libyan kaltaisten maiden kanssa, antaen taloudellista tukea siirtolaisten pitämisestä rajojen ulkopuolella.
Rajojen sulkemisesta huolimatta ihmisiä pyrkii jatkuvasti Afrikasta Välimeren kautta Eurooppaan, koska heillä ei ole vaihtoehtoja. Tänä vuonna Välimerelle on jo kuollut tai kadonnut yli tuhat ihmistä. Samaan aikaan EU ja sen jäsenvaltiot ovat kiistelleet pelastusoperaatioiden laillisuudesta.
Euroopan unionin on tehtävä päätöksiä kestämättömän tilanteen ratkaisemiseksi. Uusi Euroopan parlamentti on aloittanut juuri työnsä ja loppuvuodesta aloittavan Euroopan komission kunnianhimoisena tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen EU:n toimintaohjelma muuttoliikkeeseen.
Miltä pakolaistilanne näyttää Välimereltä käsin? Millaisia ratkaisuja EU voi tilanteeseen löytää? Miltä EU:n uusi toimintaohjelma voisi konkreettisesti näyttää? Millaista muuttoliikepolitiikkaa Suomi ajaa EU-puheenjohtajana? Miten ihmisoikeudet huomioidaan?
Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tilaisuudessa 21.11. klo 14.00-16.00 Eurooppasalissa.
Tilaisuuden aluksi Åbo Akademin apulaisprofessori Magdalena Kmak kertoo EU:n pakolaispoliittisten toimien seurauksista, kuten EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta.
Kuulemme myös konkreettisia ratkaisuehdotuksia tilanteeseen SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljuselta, Lääkärin Ilman Rajoja ry:n viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparralta, Amnesty International Suomen osaston oikeudelliselta asiantuntijalta Kaisa Korhoselta sekä Fingon vaikuttamistyön johtajalta Rilli Lappalaiselta.
Yhteistä linjaa poliitikkojen ja viranomaisten kanssa pyritään löytämään Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtosen vetämässä paneelikeskustelussa.
Tapahtumaan on rajallinen määrä paikkoja, joten ilmoittauduthan tapahtumaan täältä.
Tapahtuma on osa Fingon EU-puheenjohtajuuskauden hanketta, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Sonja Hyötylä
Kehityspolitiikan asiantuntija, Fingo
046 851 5975
sonja.hyotyla@fingo.fi
Kaisa Väkiparta
Viestintäpäällikkö, Lääkärit Ilman Rajoja ry
044 709 1048
kaisa.vakiparta@helsinki.msf.org
Tietoja julkaisijasta
Fingo on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö, joka edistää kestävää kehitystä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistumista globaalisti. Noin 250 jäsentämme työskentelee kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen, globaalin kansalaiskasvatuksen, humanitaarisen avun, rauhantyön, ihmisoikeustyön tai muun kestävää kehitystä edistävän toiminnan parissa Suomessa ja maailmalla. Fingo viestii, vaikuttaa, kouluttaa, kokoaa ihmiset yhteen ja rohkaisee toimintaan. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry
Järjestöt YK:n huippukokouksesta: kestävän kehityksen sitoumukset vaarassa sammua − globaalin yhteistyön liekkiä pidettävä yllä3.7.2025 10:15:52 EEST | Tiedote
Sitoumukset kestävän kehityksen tavoitteisiin uhkaavat sammua: sodat, pandemiat, ilmastokriisi sekä eriarvoistava talouskehitys ovat tehneet maailmasta turvattoman yhä useammille ihmisille. Kansalaisjärjestöt peräänkuuluttavat Suomelta vahvempia toimia oikeudenmukaisen ja vakaan globaalin järjestelmän edistämiseksi.
Rahaa kestävälle kehitykselle riittää, jos rahavirrat kohdennetaan oikein – YK:n kestävän kehityksen rahoituskonferenssin tulee nostaa kunnianhimon tasoa30.6.2025 10:02:17 EEST | Tiedote
YK:n tänään Sevillassa alkavassa kestävän kehityksen neljännessä rahoituskonferenssissa (FfD4) tulisi vahvistaa kestävän kehityksen rahoituksen demokratiaa, synergiaa ja tavoitteellisuutta. Konferenssia varten valmistellusta loppuasiakirjasta puuttuu sitovuutta: toimet ja tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta perustuvat liian usein toiveisiin, suosituksiin ja luonnehdintoihin, arvioi suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää rahoitusjärjestelmän demokraattisuuteen, globaaliin vero-oikeudenmukaisuuteen ja velkakestävyyteen.
Fingon suositukset Financing for Sustainable Development 4 -konferenssiin28.6.2025 07:15:00 EEST | Artikkeli
Neljäs kansainvälinen kehitysrahoituskonferenssi (FFD4) järjestetään Sevillassa 30.6.–3.7.2025. Sen tarkoituksena on vauhdittaa kestävän kehityksen tavoitteiden loppuunsaattamista varmistamalla kestävän kehityksen tavoitteiden rahoitus.
Fingo: ”Hallituksen leikkauspolitiikalla ei ole takanaan kansan tukea” – UM:n mielipidemittauksen mukaan 71 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä17.6.2025 12:57:32 EEST | Tiedote
Ulkoministeriön mielipidemittauksen mukaan ainoastaan noin joka neljäs suomalainen näkee, että Suomen pitäisi tehdä jatkossa leikkauksia kehitysyhteistyön määrärahoihin.
Toimituksille tiedoksi: Taustamuistio kansainvälisen yhteistyön rahoitusmuutoksista ja niiden vaikutuksista26.5.2025 14:07:59 EEST | Ilmoitus
Muistiossa avataan kansainvälisen kehitysrahoitusleikkausten vaikutuksia ja kansainvälisen järjestelmän murrosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme