Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Jokakesäinen sinilevätilanteen seuranta alkaa Pohjois-Karjalassa

Jaa

Havaintopisteillä ei havaittu sinilevää kesäkuun alussa.

Mittauspiste Höytiäisellä. Kuva: Minna Kukkonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Mittauspiste Höytiäisellä. Kuva: Minna Kukkonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Valtakunnallista levätilannetta seurataan jo 24. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain - keskiviikon aikana kesä-syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoite on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.

Pohjois-Karjalan leväseuranta 2021 ja ensimmäiset tulokset

Pohjois-Karjalan ELY-keskus hoitaa leväseurantaa alueellaan vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Seurannassa on 21 paikkaa. Tälle vuodelle uusia paikkoja on kaksi, toinen Höytiäisen Saposen rannassa ja toinen tuli Heinäveden kuntaliitoksen yhteydessä Kermanjärveltä. (tiedot Järviwikistä).

Havaintopisteillä ei havaittu sinilevää kesäkuun alussa (1.−2.6.2021). Havainnointi kuvaa kyseisen paikan levätilannetta, eikä koko järven tilannetta. Jonkin verran oli siitepölyä.

Kesäkuun 2. päivä pintaveden lämpötila oli Pielisellä (Nurmes) 11,5 °C ja Pielisjoessa (Joensuu) 11,4 °C. (tiedot Ymparisto.fi-sivustolta).

Muut levähavainnot

Valtakunnallisen levätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa vastaan tietoja levähavainnoista sekä levänäytteitä maakunnan alueelta päivisin klo 9-14 (toimitusohje, ely-keskus.fi). Kaikki voivat tallentaa tietoja järvien levätilanteesta, sekä muista järvikohtaisista havainnoista Järviwiki.fi-palveluun. Ympäristöhallinnon TARKKA-sivuilla voi seurata levätilannetta satelliittikuvista.

Levätilanteesta tiedottaminen

Levätilannetiedot kootaan Järviwikiin levätilannesivuille: www.jarviwiki.fi. Suomen Ympäristökeskus tekee koko maan leväkatsaukset kesä−elokuussa ymparisto.fi-verkkopalveluun torstaisin. Pohjois-Karjalan ELY-keskus tekee leväkatsauksia tarpeen mukaan torstaisin kesä−syyskuussa (ely-keskus.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Kukkonen, vesistöasiantuntija, p. 0295 026 114, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Mittauspiste Höytiäisellä. Kuva: Minna Kukkonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Mittauspiste Höytiäisellä. Kuva: Minna Kukkonen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Torikatu 36 A, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme