Kirkko Helsingissä

Jouluseimet ilmestyvät ikkunoihin ympäri kaupunkia

Jaa

Helsingin keskustassa jouluseimet ovat olleet esillä yli 20 vuoden ajan. Perinne ei katkea tänäkään vuonna, vaan nytkin seimiä voi ihailla turvallisesti ulkona liikkeiden ikkunoissa muun muassa Aleksanterinkadulla. Seimiasetelmia löytyy myös kirkoilta ja sairaaloista.

Seimi Cafe Engelin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Seimi Cafe Engelin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad

Helsingin keskustan jouluseimet -tapahtuman asetelmat on rakennettu tänä vuonna ajankohtaisella teemalla ’Kaukaa katsoen – lähelle päästäen’. Teema näyttäytyy asetelmissa toisaalta seimihahmojen rajaamisilla toisistaan ja toisaalta vuodesta toiseen välittyvän tutun rakkaudellisen kertomuksen vuoropuhelussa. Seimiasetelmissa joulun tapahtumia ihmettelevät niin arjen puurtajat kuin viisaat tietäjätkin. Kaiken keskellä seimi ei vaadi katsojaltaan mitään. Se antaa asetelman luokse pysähtyneelle mahdollisuuden kohdata joulukertomus sekä muistella omia mielikuviaan ja tunnemuistojaan lapsuuden jouluista.

Tapahtumassa on mukana sekä läntisen perinteen pohjalta seimihahmojen kautta toteutettuja tarinallisia tapoja ilmaista joulukertomusta, että itäisen perinteen mukaista tapaa kertoa ikonitaiteen kautta Kristuksen syntymästä.

Helsingin keskustassa voi lähteä vaeltamaan seimeltä toiselle siten, että aloittaa Kampin kappelista ja jatkaa Vanhallekirkolle. Sen jälkeen on hyvä suunnata Stockmannin kautta Aleksanterinkadulle. Jouluseimireitti ja tiedot seimistä on nähtävillä Jouluseimien omalla nettisivulla: www.jouluseimet.fi/.

Tänä vuonna Helsingin keskustan jouluseimiasetelmia ovat rakentaneet somistaja Pia Niemi ja seurakuntayhtymän varhaiskasvatussihteeri Päivi Vuorelma-Glad.

Fazerin syötävä jouluseimi

Vuorelma-Glad ja Niemi ovat käyneet tutustumassa paremmin Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestariin, joka kertoi, miten keskustan jouluseimireitillä oleva perinteinen kahvila tulee mukaan tapahtumaan.

Kluuvikadun Fazerin kondiittorimestaritiimi odotti innolla, mikä on Helsingin jouluseimet -tapahtuman teema. Kun se oli selvillä, kondiittorimestarit muodostavat teemasta lausekkeen, joka johti seimiasetelman suunnittelua.

Kondiittoritiimistä valikoituu yksi tai kaksi, jotka suunnittelevat kyseisen vuoden seimiasetelman. Heidän tarkoituksenaan on tehdä joka vuosi erilainen ja erityyppinen teos.

”Teemme seimiasetelman aina syötävistä materiaaleista, kuten sokerista tai sokerimassasta. Niitä voi taivuttaa ja käsitellä. Ne myös säilyvät hyvänä loppiaiseen asti”, kertoo kondiittorimestari Marika Korhonen. Viime vuonna Korhonen taiteili asetelman piparkakkutaikinasta.

Jouluseimen tekeminen on kondiittorimestareille mieluisa haaste. He tekevät itse kaiken alusta alkaen.

”Seimiasetelman tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Materiaalit ovat joskus haastavia, joten asetelmaa tehdessä on mahdollisuus käyttää koko ammattitaitoaan”, Fazerin markkinointipäällikkö Tanja Lehmonen sanoo.

Tämän vuoden Fazerin seimiasetelman lauseke on ”Niin lähellä mutta niin kaukana”. Sen valmistivat kondiittorimestarit Marika Korhonen ja Johanna Silanen.

”Se on kuin syötävä maalaus. Kangas on valmistettu sokerista ja sen päälle maalataan sokerilla, jossa on elintarvikeväriä. Vaihtoehtoisesti maalaamme kaakaovoivärillä. Taulun kehys on värjättyä suklaata”, Korhonen kertoo.

Kaikki mikä on nähtävillä Kluuvin Fazerilla vitriinissä, on myös tilattavissa. Tämä koskee myös seimiasetelmia.

”Valmiin asetelman ihailun lisäksi on siis mahdollista ostaa Fazerin syötävä jouluseimi myös kotiin”, Lehmonen kertoo.

Seimiä monissa kirkoissa ja sairaaloissa

Helsingin keskustan lisäksi jouluseimiä löytyy usealta eri kirkolta.

  • Malmin seurakunta / seimi Viikin kirjastossa
  • Paavalin seurakunta
  • Pitäjämäen seurakunta
  • Vuosaaren seurakunta
  • Jouluinen seimi-ikkuna: Meilahden kirkko, Töölön kirkko ja toimintakeskus Rasti

Seimiasetelmia on rakennettu myös potilaiden iloksi joihinkin helsinkiläisiin sairaaloihin. Kaikki sairaaloiden seimet eivät ole yleisissä tiloissa, joten niitä näkevät vain potilaat tai sairaaloiden henkilökuntiin kuuluvat. Julkisin sairaaloiden seimista on Meilahden sairaalan aulassa. Sairaaloiden seimiasetelmat on rakennettu yhteistyössä sairaalapappien kanssa.

Lisätietoja: www.jouluseimet.fi

Helsingin seurakuntien varhaiskasvatuksen sihteeri, LTO, Päivi Vuorelma-Glad, p. 09 2340 2508, paivi.vuorelma-glad@evl.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Seimi Cafe Engelin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Seimi Cafe Engelin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Lataa
Fazerin syötävä seimi. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Fazerin syötävä seimi. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Lataa
Mirjam Skarpin seimi Stockmannin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Mirjam Skarpin seimi Stockmannin ikkunassa. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Lataa
Aseman kellon ikkunassa on Aarikan valmistama puinen seimi. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Aseman kellon ikkunassa on Aarikan valmistama puinen seimi. Kuva: Päivi Vuorelma-Glad
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirkko Helsingissä
Kirkko Helsingissä
Kolmas linja 22 B
00530 HELSINKI

09 234 00http://www.helsinginseurakunnat.fi

Kirkko Helsingissä – ihmistä varten. Uskon, rakkauden ja ympäristön puolesta.

Kirkko Helsingissä muodostuu 20 ev.-lut. seurakunnasta, joista 17 on suomenkielistä ja kolme ruotsinkielistä. Helsingin seurakunnissa on lähes 340 000 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirkko Helsingissä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme