Juhlistetaan sähköä, panostetaan osaamiseen

- Yhteiskunta tarvitsee merkittäviä, laajalle leviäviä konkreettisia tekoja, jotta voidaan saavuttaa asetetut tavoitteet ilmaston lämpenemisen torjunnassa. Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa on ladattu fossiilivapaalle energiantuotannolle ja sähköiselle talotekniikalle älykkäine, energiatehokkuutta edistävine ratkaisuineen suuria odotuksia pyrkimyksissä hiilineutraaliuteen, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Kai Puustinen.
Avainsana on osaaminen ja osaavan työvoiman riittävyys tilanteessa, jossa sähkön käyttö lisääntyy koko ajan ja tekninen kehitys on nopeaa. Sähköalan ammattitaitoisen työvoiman puute voi johtaa toivottua hitaampaan ja heikkolaatuiseen puhtaan teknologian käyttöönottoon ja huoltoon. Tämä puolestaan voi muodostua pullonkaulaksi niin Suomen kuin koko Euroopan ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamiselle.
- Jotta sähköistyksen mahdollisuudet omalta osaltaan maailman pelastajana voitaisiin käyttää maksimaalisesti, koulutusjärjestelmän pitää pystyä tuottamaan kyvykkäitä tekijöitä, muistuttaa Puustinen.
Samasta aiheesta manifestoi Euroopan Sähköurakoitsijaliittojen Keskusjärjestö EuropeOn EU-komissiolle lähettämässään kirjeessä. Manifestissa poliittisilta päättäjiltä pyydettiin:
1. Paremmin yhteen sopivia taitoja ja ilmastostrategioita
- Määritetään ammattitaitoisen työvoiman tarve ilmasto- ja energiatavoitteiden saavuttamiseksi ja toimitaan kohdennetusti näiden tarpeiden täyttämiseksi.
- Asetetaan ”vihreät taidot” etusijalle työllisyyspolitiikassa ja rahoituksessa.
2. Vahvistamaan julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia koulutusohjelmien määrittelemiseksi ja mukauttamiseksi
- Viranomaisten olisi otettava toimialakohtaiset edustajat suunnitteluun mukaan jo varhaisessa vaiheessa, jotta heidän tietojaan työmarkkinoista ja osaamistarpeista voidaan hyödyntää. Tämä mahdollistaa opetussuunnitelmien ja koulutusmenetelmien dynaamisen mukauttamisen.
3. Kannustamaan nuoria hakeutumaan talotekniikka-alalle teknisen koulutuksen avulla
- Julkisten ja yksityisten organisaatioiden tulisi yhteistyössä uudelleenbrändätä tekniset alat ja niiden koulutus korostamalla niiden merkitystä energiamurroksen ytimessä.
4. Kannustamaan oppisopimuskoulutusta
- Varmistetaan kattavin toimenpitein, että yritykset ja oppilaitokset järjestävät riittävästi korkealaatuista oppisopimuskoulutusta, joka täyttää tulevat työvoima- ja osaamisvajeet rakennus- ja sähköalalla.
5. Kannustamaan uudelleen- ja lisäkouluttautumista
- Tuetaan vahvasti ammattilaisten täydennyskoulutusta ja autetaan erityisesti fossiilisten polttoaineiden parissa työskenteleviä siirtymään vihreiden sähkö- ja digitaaliteknologioiden asennuksen, käytön ja ylläpidon tehtäviin.
...
Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton toiminnan strategisiin painopistealueisiin kuuluu alan koulutuksen laadun ja työssäoppimisjärjestelmän kehittäminen yhteistyössä jäsenyritysten, oppilaitosten ja viranomaisten kanssa.
- Näin sähkön päivän kunniaksi kannustamme maamme päätöksentekijöitä tarttumaan kanssamme tähän osaamispääoman haasteeseen. Yhtenä keinona se tarkoittaa alan ammatillisen koulutuksen rahoituksen lisäämistä riittävien resurssien varmistamiseksi, jotta alalle hakeutuvat nuoret voivat saada tasokasta opetusta ja sitä kautta yritykset osaavaa työvoimaa, linjaa Puustinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
- Toimitusjohtaja Kai Puustinen, puh. 09 547 610, kai.puustinen@stul.fi
- Viestintäjohtaja Paula Ihamäki, puh. 09 547 610, paula. ihamaki@stul.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa.
www.stul.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry
Verkkoyhtiöille on julkaistu ohjeet hiilijalanjäljen laskentaan25.6.2025 09:08:24 EEST | Tiedote
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry laati yhdessä Headpower oy:n kanssa kattavat ohjeet sähköverkkojen investointien hiilijalanjäljen laskentaan. Tutkimushanke paljasti, että kaapeleiden valmistus aiheuttaa jopa 60 prosenttia verkonrakennuksen päästöistä.
Omista akkuviritelmistä jo useampi tulipalo – ”Vakuutuskorvaus voi jäädä saamatta”10.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Itse rakennellut litiumioniakkujärjestelmät ovat aiheuttaneet Suomessa jo kolme vakavaa onnettomuutta lyhyen ajan sisällä. Pelastus-, sähkö- ja vakuutusalan asiantuntijat ja viranomaiset muistuttavat yhdessä vaaroista ja vastuista.
Opas aurinkosähköä harkitsevalle: asennustyöt kuuluvat ammattilaisille2.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin asiantuntijat antavat vinkkejä aurinkopaneelien asennuttamista harkitseville ja asennuksia tekeville. Oppaassa käsitellään myös akkuenergiavarastojen kannattavuutta ja niihin liittyviä huomioita.
Kädentaitoja ei opita etänä – osaajapula uhkaa sähköalaa28.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Opetusresurssien haasteet heikentävät sähköistysalalle valmistuvien osaamistasoa ja työelämävalmiuksia – ja voivat pahimmillaan vaarantaa myös sähköturvallisuuden.
Rakentamislain uudistus ei anna lupaa sähköasennusten tekemiseen6.5.2025 10:32:50 EEST | Tiedote
Alle 30 neliömetrin piharakennuksen saa nyt rakentaa ilman lupaa, mutta sähkötyöt eivät edelleenkään kuulu ”jokamiehenoikeuksiin”.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme