Taideyliopisto

Jukka-Pekka Saraste tuo maailmanluokan mentorit valmentamaan kansainvälistä opiskelijaorkesteria konsertteihin Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella  

Jaa

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johtaa syyskuussa kolmen musiikkikorkeakoulun yhteistä kansainvälistä LEAD! -orkesteria Helsingin Musiikkitalossa, Lahden Sibeliustalossa ja Tampere-talossa. Samalla opiskelijat saavat maailmanluokan mentoreilta oppia tulevalle uralleen.

Kansainvälinen orkesteri kootaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, sveitsiläisen Haute école de musique Genèven sekä singaporelaisen Yong Siew Toh Conservatory of Musicin musiikinopiskelijoista. Nuoret muusikot työskentelevät Sarasteen ja kansainvälisten mentorien johdolla Helsingin Musiikkitalossa 12.–18.9.2022. Yhteistyö huipentuu konsertteihin Musiikkitalossa (18.9.), Lahden Sibeliustalossa (19.9.) sekä Tampere-talossa (20.9.). Ohjelmistossa kuullaan osia Jean Sibeliuksen orkesterisarjoista Kuningas Kristian ja Belsassarin pidot, Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante op. 125 sekä Pjotr Tšaikovskin 6. sinfonia. 

Musiikkia nuorelle orkesterille 

Ohjelmistoon on valittu suurten tunteiden teoksia, jotka sopivat hyvin nuorelle orkesterille. 

”Sinfoniaorkesterissa soittaminen vaatii asioita, jotka eivät tule nuorille luonnostaan vaan joihin muusikko kasvaa kokemuksen myötä. Valitsemamme ohjelmisto antaa opiskelijoille symbioottisen kokemuksen, mahdollisuuden kehittää yhteistä orkesterisointia ja inspiroitua toistensa temperamenteista”, Saraste toteaa.  

Sibeliuksen teoksissa kapellimestarin korokkeelle astuu kolme kapellimestariopiskelijaa. Prokofjevin Sinfonia Concertante on kirjoitettu alun perin venäläissellisti Mstislav Rostropovichille. Sen solistiksi saapuu Guardian-lehden aikamme parhaimmaksi sellistiksi nimeämä Alban Gerhardt. 

Sinfonia Concertante on rikas ja satumainen teos, jossa sello johdattelee läpi ilon, surun ja tragedian huumorilla ja virtuoottisella ilotulituksella höystettynä”, Gerhardt kuvailee. 

Mentoreilta työelämätaitoja huomisen ammattimuusikoille

Nuoren orkesterin viikon mittainen yhteistyö sisältää paitsi konsertin valmistelua, myös kansainvälisten ammattilaisten vetämiä työpajoja sekä keskusteluja. Yhteistyön moottorina on Sarasteen perustama LEAD! Foundation, jonka ajatuksena on tarjota nuorille musiikin ammattilaisille tukea oman uran luomiseen. Säätiö perustettiin alun perin jousisoittajien konserttimestaritaitojen lisäämiseksi. Havaittiin, että muusikoilta puuttuu silta opinnoista työelämään. 

”Musiikin opiskelijalle kokemus hyvin valmistellun täysimittaisen konsertin soittamisesta on tärkeää, eikä sitä voi korvata millään. Oleellista on, että samalla tarjoamme mahdollisuuden tilaisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen ja keskusteluun pitkän linjan ammattilaisilta. Siihen tällainen yhteisprojekti on kaikkein mukavin tapa!”, Saraste toteaa. 

Ammattilaisten johdolla nuoret pääsevät keskustelemaan esimerkiksi musiikkiuran eri osa-alueista, kuten johtamistaidoista ja toimimisesta agentuurien kanssa. Mentoreiksi saapuvat Sarasteen lisäksi Tero Latvala ja David Quiggle, viulu, Franz Bartolomey, sello sekä Sarah Osa LEAD! Foundationista.

Hanke toteuteaan Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella ja yhteistyössä Tampere-talon kanssa.
 

LEAD!-orkesterin konsertit 18.–20.9.2022 

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari  
Alban Gerhardt, sello 
Haute École de Musique de Genèva 
Singaporen kansallisen yliopiston osana toimiva YongSiewToh -konservatorio  
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia    

Sibelius, Prokofjev, Tsaikovski 

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Karoliina Pirkkanen 
Viestintäsuunnittelija 
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 
+358 40 710 4319 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme