Taideyliopisto

Jukka-Pekka Sarasteen mentorointiohjelma kokoaa nuoret muusikkolupaukset Suomeen

Jaa
Ikoninen kapellimestari, hiljattain Helsingin kaupunginorkesterin tulevaksi taiteelliseksi johtajaksi nimitetty Jukka-Pekka Saraste tuo Suomeen maailmalla ansioituneita mentoreita valmentamaan uuden muusikkosukupolven kansainvälisiä valioita. Kolmen musiikkikorkeakoulun opiskelijoiden muodostama LEAD!-orkesteri valtaa syyskuussa Helsingin Musiikkitalon, Sibeliustalon ja Tampere-talon.

Kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen luotsaama ainutlaatuinen LEAD!-orkesteriprojekti rantautuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan syksyllä 2022. Kansainvälisessä yhteistyössä kolmen musiikkikorkeakoulun opiskelijoista kootaan sinfoniaorkesteri. Sen yhteydessä opiskelijat pureutuvat kansainvälisten huippuammattilaisten mentoroimina musiikillisiin yksityiskohtiin sekä 2020-luvun musiikin ammattilaisuuteen ja sen edellyttämiin taitoihin.

Yhteistyössä ovat mukana Sarasteen perustama LEAD! Foundation, Sibelius-Akatemia, Haute école de musique Genève Sveitsistä sekä Yong Siew Toh Conservatory of Music Singaporesta. Mentoreina toimivat Tero Latvala (viulu), Alexander Gordon (alttoviulu) ja Franz Bartolomey (sello). 

Tukea muusikon työelämätaitoihin

Työskennellessään kapellimestarina ympäri maailmaa Saraste kertoo huomanneensa, että nuoret soittajat tarvitsevat valmennusta esimerkiksi orkesterin äänenjohtajan ja konserttimestarin tehtävien vaatimuksia varten. LEAD!-orkesteriprojektissa nuoret pääsevätkin harjoittelemaan muun muassa orkesterimuusikon ammatissa välttämättömiä vuorovaikutustaitoja.

"Haluamme lisätä opiskelijoiden ymmärrystä siitä, miten selvitä nykypäivän musiikkikentän haasteista ja tarjota alustan ja tilaisuuden keskusteluille. Se on LEADin johtava ajatus", Saraste toteaa

Yhteistyö paitsi tukee opiskelijoiden työelämävalmiuksia, antaa heille myös mahdollisuuden verkostoitua kansainvälisesti ja saada tietoa ja kokemusta taiteellisen identiteettinsä ja uransa tueksi.

Konsertit kolmessa kaupungissa

Nuoret musiikinopiskelijat kolmesta musiikkioppilaitoksesta työskentelevät Sarasteen ja kansainvälisten mentorien johdolla Helsingin Musiikkitalossa 12.-18.9.2022. Yhteistyö huipentuu Sarasteen johtaman kansainvälisen sinfoniaorkesterin konsertteihin Helsingin Musiikkitalossa (18.9.), Lahden Sibelius-talossa (19.9.) sekä Tampere-talossa (20.9.). 

Ohjelmistossa kuullaan osia Jean Sibeliuksen orkesterisarjoista Kuningas Kristian ja Belsassarin pidot, Sergei Prokofjevin Sinfonia concertante op. 125 sekä Pjotr Tšaikovskin 6. sinfonia. Konsertin solistiksi saapuu Guardian-lehden aikamme parhaimmaksi sellistiksi nimeämä Alban Gerhardt.

Hanketta tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö. Konsertit toteutetaan yhteistyössä Tampere-talon kanssa.

LEAD!-orkesterin konsertit 18.–20.9.2022

Helsingin Musiikkitalo 18.9. Liput alk. 20 € Ticketmasterilta ja Musiikkitalosta
Lahden Sibeliustalo 19.9. Liput alk. 30 € lippu.fi:stä
Tampere-talo 20.9. Liput alk. 30 € lippu.fi:stä

Jukka-Pekka Saraste, kapellimestari 
Alban Gerhardt, sello 
Haute École de Musique de Genèva 
Singaporen kansallisen yliopiston osana toimiva Yong Siew Toh -konservatorio 
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Yhteyshenkilöt

Haastattelupyynnöt:


Karoliina Pirkkanen
Viestintäsuunnittelija
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
+358 40 710 4319

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme